Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Spegellösa Canon EOS R5 filmar i 8K

EOS R5 blir en spegellös proffskamera med 8K-video, hög bildhastighet och förstklassig bildstabilisering.

Canon meddelade i dag att de håller på att utveckla en ny fullformatkamera: EOS R5. Att de avslöjar detta redan innan specifikationerna är helt klara kan tyda på att de vill att fotografer som tycker att video är lika viktigt som stillbilder inte ska gå över till Panasonic Lumix S1H, som hittills varit ensam om att kunna erbjuda professionell videokvalitet och -funktionalitet i en kamera med samma format som en stillbildskamera. Fotografer som brukar köpa Canon ska alltså förhoppningsvis ge sig till tåls ett litet tag och vänta på att EOS R5 släpps.

Filmar i 8K

Det enda vi vet om videoegenskaperna är att kameran kan filma i 8K-upplösning, alltså 7680×4320 pixlar. Det är samma sak som häftiga 33 megapixlar ren video! Om du undrar vad i hela friden man ska ha den upplösningen innan ens 8KTV-apparater har blivit standard, så ger detta ett enormt spelrum under efterproduktionen. Man kan filma i vidvinkel och sedan zooma in under efterproduktionen med en 1:2-beskärning. Utan att tappa en endaste pixel i den färdiga 4K-videon!

Canon avslöjar ingenting om huruvida kameran kan fotografera kontinuerligt eller om den är begränsad till 30 minuter. Vi vet att EOS R har den begränsningen och om EOS R5 får den också så kommer den ändå inte att bli någon konkurrent till Panasonic S1H – utan snarare till stillbildskameran S1. I så fall förväntar vi oss att prislappen återspeglar detta.

Canon EOS_R5_Body

Fullformatsensorn i EOS R5 klarar 8K-videoupplösning. Foto: Canon

EOS R5: Bildhastighet och stabilisering

En av våra invändningar mot EOS R var den medelmåttiga hastigheten 8 bilder per sekund (5 med kontinuerlig autofokus). Nu har action- och naturfotografer blivit bönhörda, för EOS 5R höjer tempot till 12 bilder per sekund med mekanisk slutare och så mycket som 20 bilder per sekund med elektronisk slutare.

Annons

Kamerans optiska 5-axliga bildstabilisator jobbar i tandem med bildstabilisatorn i objektivet – till exempel helt nya RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Detta ”resulterar i skakningsfria stillbilder och filmsekvenser – oavsett förhållande”.

Detta är allt vi vet om Canon EOS R5 ännu så länge, resten får vi vänta på.

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.