TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Spegellösa Canon EOS R5 filmar i 8K

EOS R5 blir en spegellös proffskamera med 8K-video, hög bildhastighet och förstklassig bildstabilisering.

forfatter
Publicerad 2020-02-13 - 14:48

Canon meddelade i dag att de håller på att utveckla en ny fullformatkamera: EOS R5. Att de avslöjar detta redan innan specifikationerna är helt klara kan tyda på att de vill att fotografer som tycker att video är lika viktigt som stillbilder inte ska gå över till Panasonic Lumix S1H, som hittills varit ensam om att kunna erbjuda professionell videokvalitet och -funktionalitet i en kamera med samma format som en stillbildskamera. Fotografer som brukar köpa Canon ska alltså förhoppningsvis ge sig till tåls ett litet tag och vänta på att EOS R5 släpps.

Filmar i 8K

Det enda vi vet om videoegenskaperna är att kameran kan filma i 8K-upplösning, alltså 7680×4320 pixlar. Det är samma sak som häftiga 33 megapixlar ren video! Om du undrar vad i hela friden man ska ha den upplösningen innan ens 8KTV-apparater har blivit standard, så ger detta ett enormt spelrum under efterproduktionen. Man kan filma i vidvinkel och sedan zooma in under efterproduktionen med en 1:2-beskärning. Utan att tappa en endaste pixel i den färdiga 4K-videon!

Canon avslöjar ingenting om huruvida kameran kan fotografera kontinuerligt eller om den är begränsad till 30 minuter. Vi vet att EOS R har den begränsningen och om EOS R5 får den också så kommer den ändå inte att bli någon konkurrent till Panasonic S1H – utan snarare till stillbildskameran S1. I så fall förväntar vi oss att prislappen återspeglar detta.

Canon EOS_R5_Body
Fullformatsensorn i EOS R5 klarar 8K-videoupplösning. Foto: Canon

EOS R5: Bildhastighet och stabilisering

En av våra invändningar mot EOS R var den medelmåttiga hastigheten 8 bilder per sekund (5 med kontinuerlig autofokus). Nu har action- och naturfotografer blivit bönhörda, för EOS 5R höjer tempot till 12 bilder per sekund med mekanisk slutare och så mycket som 20 bilder per sekund med elektronisk slutare.

Kamerans optiska 5-axliga bildstabilisator jobbar i tandem med bildstabilisatorn i objektivet – till exempel helt nya RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Detta ”resulterar i skakningsfria stillbilder och filmsekvenser – oavsett förhållande”.

Detta är allt vi vet om Canon EOS R5 ännu så länge, resten får vi vänta på.

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend