Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Spegellösa Canon EOS R5 filmar i 8K

EOS R5 blir en spegellös proffskamera med 8K-video, hög bildhastighet och förstklassig bildstabilisering.

Av / 2020-02-13 - 14:48
Spegellösa Canon EOS R5 filmar i 8K

Canon meddelade i dag att de håller på att utveckla en ny fullformatkamera: EOS R5. Att de avslöjar detta redan innan specifikationerna är helt klara kan tyda på att de vill att fotografer som tycker att video är lika viktigt som stillbilder inte ska gå över till Panasonic Lumix S1H, som hittills varit ensam om att kunna erbjuda professionell videokvalitet och -funktionalitet i en kamera med samma format som en stillbildskamera. Fotografer som brukar köpa Canon ska alltså förhoppningsvis ge sig till tåls ett litet tag och vänta på att EOS R5 släpps.

Filmar i 8K

Det enda vi vet om videoegenskaperna är att kameran kan filma i 8K-upplösning, alltså 7680×4320 pixlar. Det är samma sak som häftiga 33 megapixlar ren video! Om du undrar vad i hela friden man ska ha den upplösningen innan ens 8KTV-apparater har blivit standard, så ger detta ett enormt spelrum under efterproduktionen. Man kan filma i vidvinkel och sedan zooma in under efterproduktionen med en 1:2-beskärning. Utan att tappa en endaste pixel i den färdiga 4K-videon!

Canon avslöjar ingenting om huruvida kameran kan fotografera kontinuerligt eller om den är begränsad till 30 minuter. Vi vet att EOS R har den begränsningen och om EOS R5 får den också så kommer den ändå inte att bli någon konkurrent till Panasonic S1H – utan snarare till stillbildskameran S1. I så fall förväntar vi oss att prislappen återspeglar detta.

Canon EOS_R5_Body
Fullformatsensorn i EOS R5 klarar 8K-videoupplösning. Foto: Canon

EOS R5: Bildhastighet och stabilisering

En av våra invändningar mot EOS R var den medelmåttiga hastigheten 8 bilder per sekund (5 med kontinuerlig autofokus). Nu har action- och naturfotografer blivit bönhörda, för EOS 5R höjer tempot till 12 bilder per sekund med mekanisk slutare och så mycket som 20 bilder per sekund med elektronisk slutare.

Kamerans optiska 5-axliga bildstabilisator jobbar i tandem med bildstabilisatorn i objektivet – till exempel helt nya RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Detta ”resulterar i skakningsfria stillbilder och filmsekvenser – oavsett förhållande”.

Detta är allt vi vet om Canon EOS R5 ännu så länge, resten får vi vänta på.

Läs hela pressmeddelandet här.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen