Search
Generic filters

Sony Venice – storformatvideo för proffs

Med hjälp av en bildsensor i fullformat lovar Sony att Venice-systemet fångar ”emotions in every frame”.

Sony Venice är ett kamerasystem i storformat med andra generationens CineAlta-teknik. Tanken är att ge filmskapare större kreativ frihet genom storformatets ”full-frame-foto av filmatiska bilder med naturliga hudtoner och expressiva mörka områden”.

Läs också: Därför behöver vi 4K-video

Bildsensorn mäter hela 36 x 24 mm och är konstruerad för highend-videoproduktion. Maximal upplösning är 6048 x 4032 pixlar, vilket är nästan tre gånger så hög upplösning som 4K. Venice stöder snudd på alla bildformat upp till den här upplösningen, oberoende av om bildförhållandet är 1,85:1; 2,39:1, 17:9 eller 16:9. Oavsett om fotografen vill filma kvadratiskt, anamorft eller IMAX 1,43:1 så klarar kameran det med maximal upplösning.

Snabbt slutare, stor färgrymd
Slutaren är extremt snabb för att övervinna problemen som CMOS-sensorer har under hastiga kamerarörelser där bilden skevar (”jello effect”). Det handlar fortfarande om en rullande slutare, ingen global.

Veince stöder mycket stor färgrymd, större än Rec. 2020. Det är mer än DCI-P3 och ett extremt färgdjup. När man filmar video kodad med Sonys tredje generationens LOG gamma (S-log3) ska detta vara optimala förutsättningar för redigering under efterbehandlingen.

Läs också: Test av världens skarpaste proffskamera för amatörer

Kameran har 15 stegs dynamisk räckvidd som passar bra i dålig belysning. Det betyder att det görs 15 samtidiga exponeringar som sedan sätts ihop till en bild för att verkligen få fram alla detaljer.

Med hjälp av Sonys 16-bitars RAW/X OCN- och XAVC-arbetsflöden, och den bärbara minnesinspelaren AXS R7, får fotografem både hög kvalitet och effektiv filbaserad produktion. Systemet är också kompatibelt med nuvarande och framtida hårdvarutillägg till CineAlta-kameror (DVF-EL200 Full HD OLED Viewfinder, AXS-R7-inspelare, AXS-CR1- och AR1-kortläsare samt AXS- och SxS-minneskort).

Sony Venice påstås också vara filmbranschens första kamera med inbyggd 8-steg glas-ND-filtersystem som vilket minimerar ersättningsarbete med ett externt ND-filter vilket ska göra inspelningsprocessen mer effektiv.

Sony utlovar ”intuitiva kontrollpaneler placerade på höger och vänster sida av kameran”. In- och utgång för A24-strömförsörjning och en Lemo-kontakt gör att man kan använda många standardiserade kameratillägg och förenkla filmandet under svåra förhållanden.

Tillgänglighet och pris
Sony Venice kommer i februari. Och om den verkar proffsig så återspeglas det även på priset. Som förväntas bli 350 000 kronor …

 

Läs också: Polaroid-kameran är tillbaka

Läs också: Byt ut laptopen – köp surfplatta i stället

Läs också: Test av Panasonic Lumix GH5 – Inte vilken kamera som helst

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.