Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony Venice – storformatvideo för proffs

Med hjälp av en bildsensor i fullformat lovar Sony att Venice-systemet fångar ”emotions in every frame”.

Sony Venice är ett kamerasystem i storformat med andra generationens CineAlta-teknik. Tanken är att ge filmskapare större kreativ frihet genom storformatets ”full-frame-foto av filmatiska bilder med naturliga hudtoner och expressiva mörka områden”.

Läs också: Därför behöver vi 4K-video

Bildsensorn mäter hela 36 x 24 mm och är konstruerad för highend-videoproduktion. Maximal upplösning är 6048 x 4032 pixlar, vilket är nästan tre gånger så hög upplösning som 4K. Venice stöder snudd på alla bildformat upp till den här upplösningen, oberoende av om bildförhållandet är 1,85:1; 2,39:1, 17:9 eller 16:9. Oavsett om fotografen vill filma kvadratiskt, anamorft eller IMAX 1,43:1 så klarar kameran det med maximal upplösning.

Snabbt slutare, stor färgrymd
Slutaren är extremt snabb för att övervinna problemen som CMOS-sensorer har under hastiga kamerarörelser där bilden skevar (”jello effect”). Det handlar fortfarande om en rullande slutare, ingen global.

Veince stöder mycket stor färgrymd, större än Rec. 2020. Det är mer än DCI-P3 och ett extremt färgdjup. När man filmar video kodad med Sonys tredje generationens LOG gamma (S-log3) ska detta vara optimala förutsättningar för redigering under efterbehandlingen.

Annons

Läs också: Test av världens skarpaste proffskamera för amatörer

Kameran har 15 stegs dynamisk räckvidd som passar bra i dålig belysning. Det betyder att det görs 15 samtidiga exponeringar som sedan sätts ihop till en bild för att verkligen få fram alla detaljer.

Med hjälp av Sonys 16-bitars RAW/X OCN- och XAVC-arbetsflöden, och den bärbara minnesinspelaren AXS R7, får fotografem både hög kvalitet och effektiv filbaserad produktion. Systemet är också kompatibelt med nuvarande och framtida hårdvarutillägg till CineAlta-kameror (DVF-EL200 Full HD OLED Viewfinder, AXS-R7-inspelare, AXS-CR1- och AR1-kortläsare samt AXS- och SxS-minneskort).

Sony Venice påstås också vara filmbranschens första kamera med inbyggd 8-steg glas-ND-filtersystem som vilket minimerar ersättningsarbete med ett externt ND-filter vilket ska göra inspelningsprocessen mer effektiv.

Sony utlovar ”intuitiva kontrollpaneler placerade på höger och vänster sida av kameran”. In- och utgång för A24-strömförsörjning och en Lemo-kontakt gör att man kan använda många standardiserade kameratillägg och förenkla filmandet under svåra förhållanden.

Annons

Tillgänglighet och pris
Sony Venice kommer i februari. Och om den verkar proffsig så återspeglas det även på priset. Som förväntas bli 350 000 kronor …

 

Läs också: Polaroid-kameran är tillbaka

Läs också: Byt ut laptopen – köp surfplatta i stället

Läs också: Test av Panasonic Lumix GH5 – Inte vilken kamera som helst

Annons
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.