Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Smidig Leica-kamera

V-Lux 3 är en kamera som de flesta fotografer kommer långt med. Den har 24x zoom, filmar 1080-video och kan ta bilder i råformat.

Av / 2011-12-12 - 10:26
Smidig Leica-kamera

Precis som de flesta av Leicas kompaktkameror bygger V-Lux 3 på en Panasonic-modell, i det här fallet Lumix FZ150. Det betyder att Leica-kameran har massor av funktioner och finesser. Och som vanligt finns det en bonus.

Kameran säljs nämligen med Adobe Photoshop Elements och Adobe Premiere Elements, två program för bild- och videoredigering. Och den programvaran är helt överlägsen den som ingår till Panasonic-kameran.


I synnerhet om man vill lagra sina bilder som råfiler för att kunna efterbehandla dem. Photoshop Elements är ett otroligt praktiskt program som har en väldigt bra omvandling av råfiler.

Resten av V-Lux 3 har tämligen imponerande specifikationer. Här sitter ett Leica DC Vario-Elmarit 4,5–108 mm f2,8–5,2 ASPH-zoomobjektiv med 24x zoom och optisk bildstabilisator (motsvarar 25–600 mm i 35mm-format), allt framför 12,1-megapixlars CMOS-bildsensor (1/2,33 tum). Och så finns det en vridbar LCD-skärm och en elektronisk sökare, inbyggd blixt, blixtsko och stereomikrofon.


Man kan filma HD-video i AVCHD-format och 1080/60-upplösning, eller höghastighetsvideo i lägre upplösning (320 x 240) med 220 bilder i sekunden, vilket sägs ge sömlös slow-motion.

Stillbilder går att ta i serier med 12 bilder i sekunden. Fotografen har full kontroll över exponeringen med program, bländarprioritet, slutarprioritet och manuell exponeringskontroll.

V-Lux 3 säljs med solskydd och beräknas kosta ungefär sjutusen kronor när den släpps i januari.

leica-camera.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen