Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Semiprofessionell fickkamera

Med lilla X70 har Fujifilm gjort en diskret fickkamera för entusiaster.

Skrivet av / 2016-01-15 - 14:40
Semiprofessionell fickkamera

Visst ser den ut som en kompaktkamera, och det är den också, men Fujifilm X70 är ett mellanting mellan en kompakt som Fujifilm X30 och en proffskompakt som X100T. Priset hamnar mittemellan, 7 000 kronor, och kameran släpps i svart och silver i februari.

Då får man en riktigt liten kamera som passar till rese- och gatufotografering och som har en praktisk och vridbar 7,6-cm pekskärm med 1 Mp-upplösning och en relativt ljusstark 18 mm vidvinkel med f2,9 som största bländare. Med Fujis kritikerrosade 16-Mp X-Trans II-bildsensor motsvarar brännvidden 28 mm vidvinkel. Precis som på en Leica Q, utan andra likheter. Närgränsen är för övrigt bara 10 cm.

Det kommer också en separat optisk sökare, VF-X21, som kan monteras i blixtskon och en vidvinkelkonverter, WCL-X70, som minskar brännvidden till 21 mm. Behöver man en smalare brännvidd går det att välja 35 och 50 mm digitalt i kameran, med beskuren bildyta och reducerad upplösning.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

X70 har ingen inbyggd sökare men påminner i övrigt mycket om den större modellen X100T, med manuell fokusring, bländarring och analoga kontroller. Den har också fått auto-omkopplaren som vi såg för första gången på X-T10 och som omedelbart växlar till full exponeringsautomatik. Inbyggd blixt finns också.

Autofokusen sägs vara snabb, med 0,1 sekunders responstid och hybridfokussystemet har 49 av 77 valbara fokuspunkter och utökningsbart sökfält och fokusspårning.

Med kontinuerlig autofokus är bildhastigheten ytterst respektabla 8 bilder/s.

Annat som är värt att nämna är HD-video med upp till 36 Mbit/s datahastighet, ISO 51 200 och Fujifilms välfungerande filmsimuleringsfunktion.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

Teleobjektiv för extrema porträttbilder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen