Search
Generic filters

Semiprofessionell fickkamera

Med lilla X70 har Fujifilm gjort en diskret fickkamera för entusiaster.

Visst ser den ut som en kompaktkamera, och det är den också, men Fujifilm X70 är ett mellanting mellan en kompakt som Fujifilm X30 och en proffskompakt som X100T. Priset hamnar mittemellan, 7 000 kronor, och kameran släpps i svart och silver i februari.

Då får man en riktigt liten kamera som passar till rese- och gatufotografering och som har en praktisk och vridbar 7,6-cm pekskärm med 1 Mp-upplösning och en relativt ljusstark 18 mm vidvinkel med f2,9 som största bländare. Med Fujis kritikerrosade 16-Mp X-Trans II-bildsensor motsvarar brännvidden 28 mm vidvinkel. Precis som på en Leica Q, utan andra likheter. Närgränsen är för övrigt bara 10 cm.

Det kommer också en separat optisk sökare, VF-X21, som kan monteras i blixtskon och en vidvinkelkonverter, WCL-X70, som minskar brännvidden till 21 mm. Behöver man en smalare brännvidd går det att välja 35 och 50 mm digitalt i kameran, med beskuren bildyta och reducerad upplösning.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

X70 har ingen inbyggd sökare men påminner i övrigt mycket om den större modellen X100T, med manuell fokusring, bländarring och analoga kontroller. Den har också fått auto-omkopplaren som vi såg för första gången på X-T10 och som omedelbart växlar till full exponeringsautomatik. Inbyggd blixt finns också.

Autofokusen sägs vara snabb, med 0,1 sekunders responstid och hybridfokussystemet har 49 av 77 valbara fokuspunkter och utökningsbart sökfält och fokusspårning.

Med kontinuerlig autofokus är bildhastigheten ytterst respektabla 8 bilder/s.

Annat som är värt att nämna är HD-video med upp till 36 Mbit/s datahastighet, ISO 51 200 och Fujifilms välfungerande filmsimuleringsfunktion.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.