Nyheter

Med lilla X70 har Fujifilm gjort en diskret fickkamera för entusiaster.
Annons
Annons
forfatter

Visst ser den ut som en kompaktkamera, och det är den också, men Fujifilm X70 är ett mellanting mellan en kompakt som Fujifilm X30 och en proffskompakt som X100T. Priset hamnar mittemellan, 7 000 kronor, och kameran släpps i svart och silver i februari.

Då får man en riktigt liten kamera som passar till rese- och gatufotografering och som har en praktisk och vridbar 7,6-cm pekskärm med 1 Mp-upplösning och en relativt ljusstark 18 mm vidvinkel med f2,9 som största bländare. Med Fujis kritikerrosade 16-Mp X-Trans II-bildsensor motsvarar brännvidden 28 mm vidvinkel. Precis som på en Leica Q, utan andra likheter. Närgränsen är för övrigt bara 10 cm.

Det kommer också en separat optisk sökare, VF-X21, som kan monteras i blixtskon och en vidvinkelkonverter, WCL-X70, som minskar brännvidden till 21 mm. Behöver man en smalare brännvidd går det att välja 35 och 50 mm digitalt i kameran, med beskuren bildyta och reducerad upplösning.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

X70 har ingen inbyggd sökare men påminner i övrigt mycket om den större modellen X100T, med manuell fokusring, bländarring och analoga kontroller. Den har också fått auto-omkopplaren som vi såg för första gången på X-T10 och som omedelbart växlar till full exponeringsautomatik. Inbyggd blixt finns också.

Autofokusen sägs vara snabb, med 0,1 sekunders responstid och hybridfokussystemet har 49 av 77 valbara fokuspunkter och utökningsbart sökfält och fokusspårning.

Med kontinuerlig autofokus är bildhastigheten ytterst respektabla 8 bilder/s.

Annat som är värt att nämna är HD-video med upp till 36 Mbit/s datahastighet, ISO 51 200 och Fujifilms välfungerande filmsimuleringsfunktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nu är den här efter 40 års utveckling.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.