Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

PowerShot SX1 IS – Canons nya kompaktkung

Inte nog med att den har 20x zoom som börjar redan på 28 mm och använder sig av alla Canons senaste bildförbättrande funktioner – den är även en förklädd HD-videokamera som spelar in i 1080p och tar upp ljud med stereomikrofon.

Av / 2008-09-24 - 10:47
PowerShot SX1 IS – Canons nya kompaktkung


 Vi har uppskattat de senaste generationerna HD-videokameror från Canon enormt då de har levererat en bildkvalitet som har varit i en klass för sig. I dem, och även i tillverkarens spegelreflexkameror , har det suttit CMOS-sensorer. Nu smyger Canon för första gången in en sådan sensor i en av sina kompaktkameror. Det, kombinerat med en DIGIC 4-processor, betyder att all teknik är på plats för att kameran ska kunna använda sig av Canons filmkunnande och spela in video i 1080p. På framsidan av kameran sitter två mikrofoner för stereoljud för som Roel Lammers, produktchef på Canon, uttryckte det: ”Det är ingen mening med att spela in HD-video om ljudet låter skit.”

Nu ska man inte tro att PowerShot SX1 IS kommer kunna ersätta en dedikerad filmkamera helt. Filmen är tyngre komprimerad än i Canons vanliga filmkameror och det kommer inverka på bildkvaliteten. Det förminskar dock inte det faktum att videoinspelning i en kompaktkamera säkerligen aldrig har sett såhär bra ut förut.
Powershot SX1 IS är självfallet också en gammal hederlig stillbildskamera. Bilderna tas med respektabla 10 megapixlars upplösning och här finns ansiktsigenkänning som arbetar med både exponering och fokus. Vill man fippla själv hittar man självfallet fullständiga manuella kontroller.

Skärmen ser ut att vara väl utformad för kamerans speciella förutsättningar. En 16:9-vidvinkelskärm på 2,8 tum som går att snurra runt åt alla möjliga håll för att underlätta både filmande och fotograferande ur obekväma vinklar.
Optiken har ett brännviddsomfång 28-560 mm, en största bländaröppning f/2,8 och optisk bildstabilisator.
Värt att nämna är att kameran kommer att få en lillebror, SX10, som delar de flesta specifikationerna men saknar CMOS-sensor och därmed HD-videoinspelningen.
Leveransstart för kameran är planerat till november och priset kommer hamna på ca 5 900 kronor.
 
www.canon.se
 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen