TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

PowerShot SX1 IS – Canons nya kompaktkung

Inte nog med att den har 20x zoom som börjar redan på 28 mm och använder sig av alla Canons senaste bildförbättrande funktioner – den är även en förklädd HD-videokamera som spelar in i 1080p och tar upp ljud med stereomikrofon.

forfatter
Publicerad 2008-09-24 - 10:47


 Vi har uppskattat de senaste generationerna HD-videokameror från Canon enormt då de har levererat en bildkvalitet som har varit i en klass för sig. I dem, och även i tillverkarens spegelreflexkameror , har det suttit CMOS-sensorer. Nu smyger Canon för första gången in en sådan sensor i en av sina kompaktkameror. Det, kombinerat med en DIGIC 4-processor, betyder att all teknik är på plats för att kameran ska kunna använda sig av Canons filmkunnande och spela in video i 1080p. På framsidan av kameran sitter två mikrofoner för stereoljud för som Roel Lammers, produktchef på Canon, uttryckte det: ”Det är ingen mening med att spela in HD-video om ljudet låter skit.”

Nu ska man inte tro att PowerShot SX1 IS kommer kunna ersätta en dedikerad filmkamera helt. Filmen är tyngre komprimerad än i Canons vanliga filmkameror och det kommer inverka på bildkvaliteten. Det förminskar dock inte det faktum att videoinspelning i en kompaktkamera säkerligen aldrig har sett såhär bra ut förut.
Powershot SX1 IS är självfallet också en gammal hederlig stillbildskamera. Bilderna tas med respektabla 10 megapixlars upplösning och här finns ansiktsigenkänning som arbetar med både exponering och fokus. Vill man fippla själv hittar man självfallet fullständiga manuella kontroller.

Skärmen ser ut att vara väl utformad för kamerans speciella förutsättningar. En 16:9-vidvinkelskärm på 2,8 tum som går att snurra runt åt alla möjliga håll för att underlätta både filmande och fotograferande ur obekväma vinklar.
Optiken har ett brännviddsomfång 28-560 mm, en största bländaröppning f/2,8 och optisk bildstabilisator.
Värt att nämna är att kameran kommer att få en lillebror, SX10, som delar de flesta specifikationerna men saknar CMOS-sensor och därmed HD-videoinspelningen.
Leveransstart för kameran är planerat till november och priset kommer hamna på ca 5 900 kronor.
 
www.canon.se
 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend