TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pentax lockar entusiasterna

MX-1 tar sikte på erfarna fotografer som ställer höga krav och som vill ha en kamera som får plats i fickan.

forfatter
Publicerad 2013-01-07 - 20:03

Kännare minns kanske att senaste gången Pentax släppte en kamera som hette MX så var det en spegelreflex. Den här gången handlar det däremot om en proffskompakt som heter MX-1. Kameran går att köpa redan i februari och kostar 4 700 kronor. Den finns i svart och silvergrått, med lackad ovan- och undersida i mässing – precis som proffskamerorna hade på den gamla goda tiden för att tåla slitage.

Utförandet betyder dock att vikten ökar. MX-1 väger nästan 400 gram, vilket är 100–150 gram mer än de flesta jämförbara kameror, till exempel Panasonic Lumix LX7 som vi testade nyss.

Pentax har stoppat i en 12-megapixlars CMOS-bildsensor med integrerad bildstabilisator och ett objektiv med 28–112 mm zoom och fina f1,8–2,5 i ljusstyrka så att man kan ta bilder i dåligt ljus utan att använda blixt, och på så sätt få smalare skärpedjup om man så vill.


Skärmen är 3 tum stor och vridbar samt har 920 000 punkters upplösning. Kameran är också försedd med uppfällbar blixt, 15 filtereffekter som kan läggas ovanpå bilderna samt naturligtvis HD-video med 1080/30-upplösning och stereoljud.

Ljuskänsligheten sträcker sig upp till ISO 12800, vilket räcker gott och väl för en liten kamera med så bra ljusstyrka, och fotografen kan lagra bilder i ett praktiskt DNG-format och redigera dem efteråt.

MX-1 tycks vara ett spännande alternativ till bland annat Panasonic Lumix LX7, Olympus Stylus XZ-2 och Canon Powershot G15. Pentax-varianten tycks dessutom vara mer gediget byggd än de flesta kompaktkameror vi har sett.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Lättare Nikon-tele med räckvidd 400mm med inbyggd stabilisator och låg vikt.
Spela in 4K-innehåll med Nikon Z30 Vloggare och innehållsleverantörer har fått ett nytt verktyg.
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Fickskrivare för sommarfoton Skapa dina egna foton direkt från appen och skriv ut.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend