data-srcset

Panasonics ultra-trimmade proffskamera

Världens kanske mest kompakta proffsvideokamera med fullformat och 6K-video. Vi har varit i Las Vegas och sett både kameran och professionellt regisserade videor som filmats med enbart S1H.

Panasonic S1H ser ut som en stillbildskamera. I verkligheten är det en videokamera som även kan ta stillbilder. Och inte vilken videokamera som helst. Vi snackar fullformatsensor med 6K-upplösning. Du kan läsa mer detaljer om kameran här, men om du vill en sammanfattad version så handlar det om en fullformatkamera med 6K i 3:2-format. Den stöder anamorfiska objektiv för att ge det mjuka, ofullkomliga Hollywood-utseendet och när det gäller HDR och färgrymd så stöder den allt som finns.

Panasonic vill ge filmskapare som har begränsade resurser en möjlighet att få riktigt professionella resultat.

Geir Nordby berättar mer om Panasonic Lumix S1H.

Dual Native ISO

S1H är också världens första fullformat-videokamera som kan filma kontinuerligt (överhettning förhindras av två inbyggda fläktar) och den har ISO-kretsar (Dual Native ISO): en för svag belysning (upp till ISO 4000) och en för stark belysning (ISO 600). Det speciella är att kameran filmar och tar bilder med båda kretsarna aktiverade samtidigt, så att man får massor av skarpa detaljer i skuggiga områden, samtidigt som man inte behöver oroa sig för att himlen i bakgrunden bränner ut i vitt.

Demo med Dolby Vision

Panasonic skickade undertecknad till Hollywood och betalade kalaset. Väl där gick propagandasnacket naturligtvis på hög växel, men skillnaden var att de backade upp skrytet med att visa riktiga filmer som var gjorda av riktiga filmskapare som uteslutande använt S1H för att filma. Vissa hade använt den inbyggda 5-axliga gyrostabilisatorn, andra hade haft kameran monterad på professionella riggar och drönare. Panasonic hade dessutom så stort självförtroende att de visade filmerna på Dolby Theatre i Hollywood, med Dolby Vision-projektor! Kanske världens bästa svärta på bio någonsin, i kombination med HDR-ljus som jag aldrig har skådat på bio tidigare. Och resultaten från filmerna, som alla hade utökat HDR-innehåll, var synnerligen imponerande.

Några hade filmat i fullformat 6K, andra i Super 35, medan andra använt anamorfisk lins. Extra imponerande var en film om en astronaut som var utskickad ut för att upptäcka en ny planet. Vackra, tjusiga landskap och knivskarp bild.

annons
Jacob Schwartz footage Panasonic Lumix S1H
En kortfilm om en astronaut av regissören Jacob Schwarz var verkligen vacker, tyvärr gör det inte bilden rättvisa alls att bara ta en sådan här ögonblicksbild av duken. Foto: Geir Gråbein Nordby

Dunder och brak

Det hör också till historien att skaparen av en av kortfilmerna, Nick Dabas, råkade ut för kraftiga åskväder med massor av regn och dessutom 40-gradig värmebölja. Det hindrade inte kameran från att göra vad den skulle under de många timmarna som avsatts. Sammanlagt två timmars filmande gjordes med samma batteri, vilket bara det är imponerande när man kör med full 6K-upplösning och bred färggamut. Dabas var medveten om att kameran användes utan skyddande hölje under större delen av tiden, eftersom han inte kom åt knapparna tillräckligt bra med det på. I den filmen fick vi se actionscener med både kampsport och freerunning. Då användes kamerans inbyggda 5-axliga gyrostabilisering, inga dyra riggar eller kranar. Resultatet mycket övertygande rent tekniskt.

annons
Nick Dabas footage with Panasonic Lumix S1H
Återigen gör bilden inte filmen rättvisa. Svärtan var briljant, ljuset och skärpan av toppklass. Foto: Geir Gråbein Nordby

L&B fick testa

Jag fick låna kameran under en kort tid och fick otroligt bra första intryck av skötseln. Det finns ett överflöd av avancerade funktioner som kommer att ta lång tid att sätta sig in i. Eftersom jag personligen äger en Lumix GH5 känner jag igen menysystemet, men S1H har ännu fler funktioner. Bland annat visar kameran vilka olika kodekar och bithastigheter (upp till 400 Mbit/s!) som finns tillgängliga i olika upplösningar.

Både V-Gamut och V-Log finns, till skillnad från i fullformatkamerorna S1 och S1R.

S1H är betydligt större och tyngre än GH5 och jag märkte att jag blev trött i handleden när jag filmade länge med kameran i en hand.

Tyvärr hade jag inte med mig den nödvändiga programvara som behövdes för att rendera de massiva 6K-videoinspelningarna i MOV-format, men jag uppdaterar artikeln med en sida-vid-sida-jämförelse med GH5 när jag kommer hem från USA.

annons

Några av de kortfilmer som tagits med S1H:

Specifikationer

6K (5952 x 3968) 3:2
5.9K (5888 x 3312)
5.4K (5376 x 3580) 3:2
4K DCI and UHD up to 60p
Full HD up to 180fps
Dual SD card Slots
Tilt and rotatable flip screen
Dual Native ISO of 640 and 4000
Unlimited recording times in all modes
5-axis in-body stabilization

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.