Panasonics ultra-trimmade proffskamera

Världens kanske mest kompakta proffsvideokamera med fullformat och 6K-video. Vi har varit i Las Vegas och sett både kameran och professionellt regisserade videor som filmats med enbart S1H.
Annons
Annons
forfatter

Panasonic S1H ser ut som en stillbildskamera. I verkligheten är det en videokamera som även kan ta stillbilder. Och inte vilken videokamera som helst. Vi snackar fullformatsensor med 6K-upplösning. Du kan läsa mer detaljer om kameran här, men om du vill en sammanfattad version så handlar det om en fullformatkamera med 6K i 3:2-format. Den stöder anamorfiska objektiv för att ge det mjuka, ofullkomliga Hollywood-utseendet och när det gäller HDR och färgrymd så stöder den allt som finns.

Panasonic vill ge filmskapare som har begränsade resurser en möjlighet att få riktigt professionella resultat.

Geir Nordby berättar mer om Panasonic Lumix S1H.

Dual Native ISO

S1H är också världens första fullformat-videokamera som kan filma kontinuerligt (överhettning förhindras av två inbyggda fläktar) och den har ISO-kretsar (Dual Native ISO): en för svag belysning (upp till ISO 4000) och en för stark belysning (ISO 600). Det speciella är att kameran filmar och tar bilder med båda kretsarna aktiverade samtidigt, så att man får massor av skarpa detaljer i skuggiga områden, samtidigt som man inte behöver oroa sig för att himlen i bakgrunden bränner ut i vitt.

Annons

Demo med Dolby Vision

Panasonic skickade undertecknad till Hollywood och betalade kalaset. Väl där gick propagandasnacket naturligtvis på hög växel, men skillnaden var att de backade upp skrytet med att visa riktiga filmer som var gjorda av riktiga filmskapare som uteslutande använt S1H för att filma. Vissa hade använt den inbyggda 5-axliga gyrostabilisatorn, andra hade haft kameran monterad på professionella riggar och drönare. Panasonic hade dessutom så stort självförtroende att de visade filmerna på Dolby Theatre i Hollywood, med Dolby Vision-projektor! Kanske världens bästa svärta på bio någonsin, i kombination med HDR-ljus som jag aldrig har skådat på bio tidigare. Och resultaten från filmerna, som alla hade utökat HDR-innehåll, var synnerligen imponerande.

Några hade filmat i fullformat 6K, andra i Super 35, medan andra använt anamorfisk lins. Extra imponerande var en film om en astronaut som var utskickad ut för att upptäcka en ny planet. Vackra, tjusiga landskap och knivskarp bild.

Jacob Schwartz footage Panasonic Lumix S1H
En kortfilm om en astronaut av regissören Jacob Schwarz var verkligen vacker, tyvärr gör det inte bilden rättvisa alls att bara ta en sådan här ögonblicksbild av duken. Foto: Geir Gråbein Nordby

Dunder och brak

Det hör också till historien att skaparen av en av kortfilmerna, Nick Dabas, råkade ut för kraftiga åskväder med massor av regn och dessutom 40-gradig värmebölja. Det hindrade inte kameran från att göra vad den skulle under de många timmarna som avsatts. Sammanlagt två timmars filmande gjordes med samma batteri, vilket bara det är imponerande när man kör med full 6K-upplösning och bred färggamut. Dabas var medveten om att kameran användes utan skyddande hölje under större delen av tiden, eftersom han inte kom åt knapparna tillräckligt bra med det på. I den filmen fick vi se actionscener med både kampsport och freerunning. Då användes kamerans inbyggda 5-axliga gyrostabilisering, inga dyra riggar eller kranar. Resultatet mycket övertygande rent tekniskt.

Nick Dabas footage with Panasonic Lumix S1H
Återigen gör bilden inte filmen rättvisa. Svärtan var briljant, ljuset och skärpan av toppklass. Foto: Geir Gråbein Nordby

L&B fick testa

Jag fick låna kameran under en kort tid och fick otroligt bra första intryck av skötseln. Det finns ett överflöd av avancerade funktioner som kommer att ta lång tid att sätta sig in i. Eftersom jag personligen äger en Lumix GH5 känner jag igen menysystemet, men S1H har ännu fler funktioner. Bland annat visar kameran vilka olika kodekar och bithastigheter (upp till 400 Mbit/s!) som finns tillgängliga i olika upplösningar.

Både V-Gamut och V-Log finns, till skillnad från i fullformatkamerorna S1 och S1R.

Annons

S1H är betydligt större och tyngre än GH5 och jag märkte att jag blev trött i handleden när jag filmade länge med kameran i en hand.

Tyvärr hade jag inte med mig den nödvändiga programvara som behövdes för att rendera de massiva 6K-videoinspelningarna i MOV-format, men jag uppdaterar artikeln med en sida-vid-sida-jämförelse med GH5 när jag kommer hem från USA.

Några av de kortfilmer som tagits med S1H:

Annons

Specifikationer

6K (5952 x 3968) 3:2
5.9K (5888 x 3312)
5.4K (5376 x 3580) 3:2
4K DCI and UHD up to 60p
Full HD up to 180fps
Dual SD card Slots
Tilt and rotatable flip screen
Dual Native ISO of 640 and 4000
Unlimited recording times in all modes
5-axis in-body stabilization

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.