Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

Olympus telezoom 150–400 mm

Kraftfull telezoom för naturfotografer och sport.

Skrivet av / 2020-11-17 - 08:43
Olympus telezoom 150–400 mm

Den här har vi sett förut. För ett år sedan visade Olympus upp en prototyp på en helt ny, ganska så extrem zoom som de tänkte bygga till den växande marknaden för sport- och naturfotografer.

Nu går den äntligen att beställa och den är lika extrem som första gången vi såg den.

Olympus-zoomen har förmodligen det längsta namnet i fotohistorien: M.Zuiko Digital ED 150-400mm f4.5 TC 1.25x IS Pro. Det tar en stund att uttala, men säger också det mesta man behöver veta om objektivet.

 

Den rejäla och vädertätade telezoomen täcker 300 till 800 mm (om man jämför med 35 mm-fullformat) och har ljusstyrka f4,5, inbyggd 1,25x telekonverter (375–1 000 mm) och optisk bildstabilisator. Den ingår i Olympus Pro-familj, vilket enligt vår erfarenhet innebär hög byggkvalitet och stränga krav på optiska prestanda.

Fågelspårning och ProRes RAW

Bildstabilisatorn klarar upp till 4,5 exponeringsstegs kompensation, men på en Olympus OM-D E-M1X kombineras detta med kamerans stabilisator och ger upp till åtta stegs stabilisering.

E-M1X har för övrigt fått ny firmware och en tämligen unik funktion: autofokus med fågelspårning, vilket innebär att kameran känner igen fåglar och behåller fokus på dem. I kombination med Olympus smarta Pro Capture, som tar ett par bilder innan utlösaren trycks ner hela vägen, kan man få ännu skarpare bilder av fåglar.

Kameran har också fått ProRes RAW-video som kan streamas över 12-bitars HDMI till en extern inspelare, till exempel Atomos Ninja V.

Men tillbaka till den extrema telezoomen. Den kan även använda en av Olympus andra telekonverterare, TC 1.4x eller TC 2x, som ökar räckvidden ytterligare, upp till 2 000 mm!

Zoomen är inte så enorm som den verkar. Vikten ligger strax under 2 kg och längden är 31 cm utan motljusskydd. På insidan finns ändå så många som 28 linselement i 18 grupper, ett avancerat stabilisatorsystem samt en telekonverter. Snyggt jobbat.

Olympus-zoomen går att beställa nu. Leverans sker i slutet av januari och priset är 75 000 kronor.

Det finns även ett skyddsfilter som tillbehör. Det heter PRF-ZD95 och har Olympus Zero-beläggning som håller damm och fukt borta och skyddar mot reflexer. Priset är 3 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen