TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nikon D780 lånar teknik från spegellösa Nikon Z6

Somliga trodde kanske att det var slut, men D780 visar något annat.

Eftersom vi vet att en Nikon D6 kommer före sommaren 2020 vet vi också att Nikon inte planerar att sluta med spegelreflexer helt och hållet. Även om de har fått mycket positiv kritik för sina spegellösa kameror i Z-serien. Till exempel Nikon Z6, en modell som nya D780 bygger löst på.

Nikon har lånat mycket av tekniken från Z6 för att göra spegelreflexen ännu mer användbar. Resultatet är en efterträdare till D750 som är snabbare, fokuserar mer exakt på människors ögon och filmar video i 4K-upplösning.

D780 har ett fokussystem med 51 fokuspunkter och tar stillbilder med en hastighet av sju bilder i sekunden när den optiska sökaren används. Den har 273 fasfokuspunkter och klarar upp till 12 bps när man använder skärmen med Live View.

Nikon berättar att hela bildytan på 24 Mp-sensorn används för 4K/30p-video, utan beskärning. Kameran stöder också 10-bitars HLG-inspelning med HDR med bättre färgdjup och dynamik.

Två SD-kortplatser finns, samt en USB-C-kontakt som även stöder batteriladdning via USB. Den optiska sökaren har en förstoring på 0,70x och 100 % täckning och den utfällbara skärmen är 8 cm stor.

Nikon D780 kommer inte till butikerna förrän i vår, men priserna är redan klara. Kamerahuset kostar 28 000 kr och går också att köpa i kit med en Nikkor AF-S 24-120 f4G ED VR-zoom, för 33 400 kr.

Nya telezoomar

I vår kommer även två nya objektiv. Det ena är en 120-300mm f2.8E FL ED SR VR till Nikon-spegelreflexer. En kostsam zoom för proffsfotografer som behöver ett ljusstarkt objektiv.

Zoomen har inbyggd optisk bildstabilisator som kompenserar för upp till fyra exponeringssteg och har en elektromagnetisk bländare som hänger med bättre i snabba bildserier.

AF-S Nikkor 120-300mm f2.8E FL ED SR VR kostar 120 000 kronor.

Det andra objektivet är en ljusstark telezoom till Nikon Z-systemet. Den mer kompakta Nikkor Z 70-200mm f2.8 VR S har 21 element i 18 grupper, med Nikons ED-glas och SR-glas samt antireflekterande ARNEO- och nanokristallbeläggningar. Och en liten OLED-display som kan visa bländaröppning, fokusavstånd, exakt brännvidd, ISO eller djupskärpa.

Objektivet kommer också i vår och kostar 30 000 kronor.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.