Search
Generic filters

Mobilkamera för kräsna ögon

Panasonics färska CM10 kan du inte ringa med, men den funkar på mobilnätet och tar bättre bilder än din vanliga mobil.

Med SIM-kort, wifi och Bluetooth är Panasonics nya CM10 definitivt trådlös. Här kan man nämligen ladda upp bilder oavsett om man är uppkopplad med 4K eller kommer åt ett trådlöst nätverk.

Kameran är en enklare version med uppdaterad Android 5.0 och har samma 28 mm-optik från Leica och 20 Mp-bildsensor som vi testade i CM1 för inte så länge sedan.

Men medan man kan ringa med CM1 har alltså Panasonic valt att hoppa över den funktionen i CM10 och i stället koncentrera sig på kamerafunktionerna.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

CM10 är ganska så smal jämfört med en kompaktkamera med motsvarande 1-tumsbildsensor – till exempel Sony RX100 IV – men är klumpigare än exempelvis en Sony Xperia Z5-mobil.

Man kan ta bilder i högre kvalitet än vad någon mobiltelefon klarar av, och ur den synvinkeln är CM10 kanske ett intressant alternativ för journalister och andra som behöver dela bilder snabbt och smidigt. Även om man inte kan ringa med den så går det att skicka SMS och MMS och att skicka och ta emot bilder via mobilnätet.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Här får man också 4K-viideo med 4K Pre-Burst och PhotoCapture så att man kan ta en serie bilder en dryg sekund innan och efter utlösarknappen trycks ned, och hämta ut en 8 Mp-bild ut en 4K-videoström. Det gör det enklare att få just den bild man vill ha, vilket inte är så enkelt att lyckas med när man tar bildserier.

Batteritiden från 2600 mAh-batteriet utlovar upp till 300 bilder, 100 minuters 4K-video eller 12 timmars 4G-kommunikation från en laddning.

I dagsläget verkar det som om CM10 bara släpps i Japan, men det sa Panasonic om CM1 också – och sedan gick det att köpa den i flera europeiska länder.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.