Nyheter

Panasonics färska CM10 kan du inte ringa med, men den funkar på mobilnätet och tar bättre bilder än din vanliga mobil.
Annons
Annons
forfatter

Med SIM-kort, wifi och Bluetooth är Panasonics nya CM10 definitivt trådlös. Här kan man nämligen ladda upp bilder oavsett om man är uppkopplad med 4K eller kommer åt ett trådlöst nätverk.

Kameran är en enklare version med uppdaterad Android 5.0 och har samma 28 mm-optik från Leica och 20 Mp-bildsensor som vi testade i CM1 för inte så länge sedan.

Men medan man kan ringa med CM1 har alltså Panasonic valt att hoppa över den funktionen i CM10 och i stället koncentrera sig på kamerafunktionerna.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

CM10 är ganska så smal jämfört med en kompaktkamera med motsvarande 1-tumsbildsensor – till exempel Sony RX100 IV – men är klumpigare än exempelvis en Sony Xperia Z5-mobil.

Man kan ta bilder i högre kvalitet än vad någon mobiltelefon klarar av, och ur den synvinkeln är CM10 kanske ett intressant alternativ för journalister och andra som behöver dela bilder snabbt och smidigt. Även om man inte kan ringa med den så går det att skicka SMS och MMS och att skicka och ta emot bilder via mobilnätet.

Annons
Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Här får man också 4K-viideo med 4K Pre-Burst och PhotoCapture så att man kan ta en serie bilder en dryg sekund innan och efter utlösarknappen trycks ned, och hämta ut en 8 Mp-bild ut en 4K-videoström. Det gör det enklare att få just den bild man vill ha, vilket inte är så enkelt att lyckas med när man tar bildserier.

Batteritiden från 2600 mAh-batteriet utlovar upp till 300 bilder, 100 minuters 4K-video eller 12 timmars 4G-kommunikation från en laddning.

I dagsläget verkar det som om CM10 bara släpps i Japan, men det sa Panasonic om CM1 också – och sedan gick det att köpa den i flera europeiska länder.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Helt elektrisk version av X1.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
Den här kan vi bara hoppas att de sätter i serieproduktion.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.