Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Mobilkamera för kräsna ögon

Panasonics färska CM10 kan du inte ringa med, men den funkar på mobilnätet och tar bättre bilder än din vanliga mobil.

Av / 2016-01-20 - 12:21
Mobilkamera för kräsna ögon

Med SIM-kort, wifi och Bluetooth är Panasonics nya CM10 definitivt trådlös. Här kan man nämligen ladda upp bilder oavsett om man är uppkopplad med 4K eller kommer åt ett trådlöst nätverk.

Kameran är en enklare version med uppdaterad Android 5.0 och har samma 28 mm-optik från Leica och 20 Mp-bildsensor som vi testade i CM1 för inte så länge sedan.

Men medan man kan ringa med CM1 har alltså Panasonic valt att hoppa över den funktionen i CM10 och i stället koncentrera sig på kamerafunktionerna.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

CM10 är ganska så smal jämfört med en kompaktkamera med motsvarande 1-tumsbildsensor – till exempel Sony RX100 IV – men är klumpigare än exempelvis en Sony Xperia Z5-mobil.

Man kan ta bilder i högre kvalitet än vad någon mobiltelefon klarar av, och ur den synvinkeln är CM10 kanske ett intressant alternativ för journalister och andra som behöver dela bilder snabbt och smidigt. Även om man inte kan ringa med den så går det att skicka SMS och MMS och att skicka och ta emot bilder via mobilnätet.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Här får man också 4K-viideo med 4K Pre-Burst och PhotoCapture så att man kan ta en serie bilder en dryg sekund innan och efter utlösarknappen trycks ned, och hämta ut en 8 Mp-bild ut en 4K-videoström. Det gör det enklare att få just den bild man vill ha, vilket inte är så enkelt att lyckas med när man tar bildserier.

Batteritiden från 2600 mAh-batteriet utlovar upp till 300 bilder, 100 minuters 4K-video eller 12 timmars 4G-kommunikation från en laddning.

I dagsläget verkar det som om CM10 bara släpps i Japan, men det sa Panasonic om CM1 också – och sedan gick det att köpa den i flera europeiska länder.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen