Search
Generic filters

Leicas nya proffskamera

Med fullformat, snabb autofokus och 4K-video är Leica SL det kompletta redskapet för proffs.

Leicas gubbstämpel fick sig en rejäl törn när de introducerade T-systemet 2014 och ytterligare en när Leica Q lanserades i somras.

Nu släpper Leica ett helt nytt kamerasystem med fullformats 24-megapixlars bildsensor och 4K-video, med autofokus, hög bildhastighet – och högt pris.

Leica SL, som enkelt kan översättas med ”S Leicht” eftersom det handlar om ett slags lillebror till mellanformatkameran Leica S, kommer att kosta 68 900 kronor för bara huset när det släpps 16 november.

1010006

Det är inte mycket som fattas för pengarna, men så vänder sig kameran mer till yrkesfotografer än amatörer också. Det syns på specifikationerna, inte bara på prislappen.

Bildsensorn har 24 megapixlar och bygger på CMOS-sensorn som vi testade i Leica Q med strålande resultat, fast har anpassats för SL.

Mikrolinsen över fotosensorerna, glaset framför (det finns inget lågpassfilter) och processorn till sensorn är däremot ny och anpassad för ett kamerasystem med utbytbar optik.

1010020

Bildsensorn har en ljuskänslighet på max ISO 50 000 och är också anpassad för Leica M-objektiv. Det kommer att finnas adaptrar för både Leicas M- och R-optik. Längre fram kommer adaptrar till alla övriga Leica-objektiv, inklusive Cine-optiken för video.

151001_max-katalog_2015_objektiver
Adapterkarta för Leica SL.

Kameran har en enormt stor och ljus elektronisk sökare med vad Leica kallar för EyeRes-teknik med kort responstid och en upplösning på hela 4,4 Mp. Förstoringen är 0,8x och man måste se sökarbilden med egna ögon för att inse hur stor den faktiskt är.

Kameran har också en 3,95-tums pekskärm med ett speciellt hårt glas som ska vara mycket reptåligt.

Vi återkommer inom kort med mer info, bland annat våra första intryck av Leica SL.

1010030

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.