Search
Generic filters

Leica S2 – spektakulär spegelreflex med 37 Mp mellanformat

Den största nyheten på Photokina måste vara Leicas sprillans nya digitala spegelreflex. S2 är en relativt kompakt (!) kamera med helautomatik, autofokus och en bildsensor i mellanformat och 37 megapixlar. Vi har bilderna!


S2 är den första modellen i ett helt nytt kamerasystem. Leica har samarbetat med Kodak som har levererat bildchippet KAF-3700, en 30 x 45-millimeters CCD-sensor med 37 megapixlar. Det är 56 procent större bildyta än en 35-millimeters fullformatssensor, som man till exempel hittar i Nikon D700, Nikon D3, Canon EOS 5D mkII och Sony Alpha 900.
Kameran riktar sig till yrkesfotografer som behöver ett seriöst verktyg i studion eller ute på fältet. Och med tanke på att Leica har försett S2 med sin egen optik så misstänker vi att bildkvaliteten inte är dum alls.
S2 kommer dessvärre varken att få en prislapp eller vara tillgänglig före sommaren 2009, men vi har hört att priset kommer att vara konkurrenskraftigt. Vilket lär betyda att kameran kommer att kosta mer än exempelvis Canon EOS 1Ds mkIII, som har en bildsensor med 21 megapixlar och ligger på 80 000 kronor, men inte avskräckande mycket mer.
Sedan återstår naturligtvis att se exakt vad ”inte avskräckande mycket mer” betyder.

Leica S2 bygger inte på någon befintlig kamera. Allt är helt nykonstruerat och Leica har till och med utvecklat en egen bildprocessor som heter Maestro och som behandlar alla bilddata från den stora sensorn.
All optik till S2 är gjord enbart för detta kameraformat och har naturligtvis större bildcirkel än objektiv till 35-mm-format.
Glaset är helt Leica-utvecklat och alla objektiv bortsett från 30 mm tilt och shift har autofokus som enkelt kan överstyras med fokusringen.

Användningen är klassiskt Leica R-system men S2 har fått en liten OLED-skärm som visar exponeringsdata, ISO, batteri, minneskortstatus och valt motivprogram.

Kameran har få knappar. På baksidan sitter en inställningsratt som även har en tryckfunktion och som man bläddrar och gör val i menyerna med.
Yrkesfotografer känner igen sig i menysystemet, som används i bakstyckena från Phase One, fast med vissa justeringar från Leica.
Skärmen på 3 tum visade sig ha strålande upplösning och kontrast och sökaren är härligt stor och ljus, med diopterjustering runt sökarens omkrets. Sökaren har fokusindikator och visar exponeringsdata.

Leica lanserar flera objektiv till S2. Hittills har nio objektiv annonserats: 24 mm supervidvinkel, 30 mm tilt-och-shift, 35 mm vidvinkel, 70 mm standardobjektiv, 30–90 mm zoom (se bilden ovan), 100 mm porträttele, 120 mm makro samt 180 och 350 mm tele.
Objektiven har inbyggd slutare, detsamma gäller kamerahuset, och med strömbrytaren på baksidan – till vänster om sökaren – kan man välja mellan kamerans slutare som har 1/4000 sekund som kortaste slutartid och objektivets slutare som kommer att få 1/500 s eller något kortare slutartid.
Leica S2 kommer att kunna användas med en kommande trådlös Wifi-adapter och ett vertikalgrepp med batteripaket, och objektiven blir tillgängliga från och med nästa sommar.

Marius


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.