Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Leica Noctilux-M 50 f1.2 ASPH nylanseras

Ett av de mest legendariska Leica-objektiven kommer tillbaka.

Leica gör bara 100 av den silverlackade upplagan av Noctilux-M 50 f1.2 ASPH och det är därför den blir så dyr.

Den lysande 50-millimetern är en nylansering av originalet som producerades från 1966 till 1975 och var den första linsen med asfäriska linselement.

Det ljusstarka objektivet nylanseras under samma namn, fortfarande med f1.2 och naturligtvis med asfäriska linselement.

Den silverfärgade varianten blir inte lätt att få tag på, och även om du har de 167 000 kronor som den kostar, måste du kasta dig på telefonen direkt eftersom det lär bli rusning. Trots det höga priset.

Annons

 

Lyckligtvis gör Leica också en svart utgåva av Noctilux-M 50 f1.2 ASPH till ett helt annat pris. 79 000 kr ska de ha för det, vilket framstår som ett klipp jämfört med specialutgåvan i silver. Det levereras med ett mässingslock och har i motsats till Leica-gravyren på den svarta, Leitz Wetzlar ingraverat.

Den ljusstarka 50:an är den mest klassiska av Leicas objektiv för M-systemet, och med f1.2 är det också mycket användbart som standardobjektiv.

Annons

Konstruktionen ligger så nära originalet att Leica säger att den tekniska kvaliteten ska vara nästan identisk som originalet från 60-talet.

När Noctilux lanserades -66, var silverfärgade Leica-objektiv standard. Men från och med då kunde den levereras i antingen silver eller svart, och det var början på Leica övergång till svarta objektiv.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.