Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kompakt 4K-videokamera för proffs

Sony PXW-Z150 tar 4K-upplösning på allvar.

Av / 2016-02-25 - 10:58
Kompakt 4K-videokamera för proffs

Sonys nya videokamera är ganska så liten för att vara en proffskamera. Den hör hemma i XDAM-serien med professionella videokameror som är smidiga att ha med sig ut i fält.

Läs också: Världens skarpaste proffskamera för amatörer

Foto: Sony
Foto: Sony

Sony har satsat på flexibilitet och enkla inställningar så att fotografer kan producera kvalitetsfilm oberoende av förkunskaper. Väldigt praktiskt om man befinner sig i en situation när det gäller att vara snabb på avtryckaren utan att behöva göra massa inställningar i förväg. Vi skulle kunna tänka oss att naturfotografer älskar PXW-Z150.

Foto: Sony
Foto: Sony

1-tums sensor
CMOS-bildsensorn är 1 tum stor, vilket är en fullvuxen storlek som bör kunna ta fina och skarpa bilder även i dåligt ljus. Det går att filma både 4K-video (3840 x 2160) med 30 bildrutor i sekunden och Full-HD (1920 x 1080) med så mycket som 120 bildrutor i sekunden – vilket också gör det möjligt att filma knivskarp slowmotion med ner till 1/5x hastighet.

Effektiv kodek
Maximal datahastighet i 4K-video är 100 Mbit/s tack vare en effektiv XAVC Long GOP-kodek.

Kameran har 12x optisk zoom och 24x digital zoom där en så kallad Clear Image Zoom-teknik ska ge skarpare bilder vid digital beskärning. Eftersom detta är en proffskamera har den naturligtvis XLR-ljudingångar.

Foto: Sony
Foto: Sony

Video går at strömma live med hjälp av inbyggt wifi och anslutning till FTP-server. Det går till och med att fjärrstyra PXW-Z150 över internet!

Pris
Svenskt pris är inte satt ännu, men den äldre versionen PXW-Z100 kostar ungefär 60 000 kronor. Den kan dock filma 4K-video med uppemot 60 bildrutor/s och med en datahastighet på 600 Mbit/s. Varför nya Z150 inte kan det, och om det i så fall innebär att det är en billigare modell, är osäkert.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen