Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Italiensk bildesign för Leica

Leica M10 Zagato blir inte lätt att ta tag i, det räcker med att studera designen så förstår man varför.

Skrivet av / 2018-06-19 - 15:54
Italiensk bildesign för Leica

Zagato är mest kända för sina aluminiumkarosser med mjuka linjer, och när de åtar sig att designa en Leica M10 tar de med sig sin bildesign över till kamerans värld. Titta bara på Leica M10 Zagato. Kan det bli snyggare?

Bildesigner har gjort kameror förut. Walter Da Silva från Audi-design har designat Leica. Giugiaro har designat flera Nikon-kameror och Porsche Design har designat Contax-kameror.

Men Zagato har hållit sig till karosser till bilmodeller från Lancia, Maserati, Aston Martin, Volvo och Alfa Romeo – bland annat – och gjorde dessutom ett par ikoniska versioner som Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato, se bilden nedan.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Zagato

Alfa-bilen är dr. Andreas Kaufmanns egen – Leicas räddare, skulle nog många säga, och mannen bakom samarbetet med Andrea Zagato. Som är barnbarn till grundaren Ugo Zagato.

Leica M10 Zagato är helt och hållet en Zagato-design men bygger på en M10 med vissa ändringar. Det finns inget wifi eller video och Zagaato har valt att ta bort blixtskon, gängorna för snörutlösare och bytt ut Leicas topp- och bottenplattor av mässing mot aluminium. Enligt Stefan Daniel, Leicas produktchef, har detta gjort kameran 80 gram lättare.

Leicas produktchef, Stefan Daniel, med en M10 Zagato, lådan den säljs med och objektivet 35mm f1.4 – plus en exklusiv, röd läderrem. Foto: Lasse Svendsen
Leicas produktchef, Stefan Daniel, med en M10 Zagato, lådan den säljs med och objektivet 35mm f1.4 – plus en exklusiv, röd läderrem. Foto: Lasse Svendsen

Unik design

Utlösarknappen är röd, men Leica-loggan färglös. Kameran säljs med en Summilux-M 35mm f1.4 som är specialbyggd för Zagato-versionen. Bland annat är fokusringens fingergrepp format efter Zagatos ”double bubble”-tak och frontringen har ”Zagato” ingraverat. Ganska så likt Rolex rehaut där logotypen är lasergraverad på insidan.

Andrea Zagato med Leica M10 Zagato. Foto: Leica
Andrea Zagato med Leica M10 Zagato. Foto: Leica

Zagato har också gjort om solskyddet, som vrids till ett låst läge som håller det på plats, och gjort ett diskret handgrepp som faktiskt gör kameran bättre att hålla i än en vanlig M10.

Bottenplattan är också omgjord för att se mer stilren ut.

Utförandet och detaljerna i Zagato-utgåvan är fantastiska. De vertikala spåren på kamerahuset underlättar även för greppet, och som vanligt för en Leica M känns kameran nästan perfekt proportionerad för tvåhandsfotografering.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Leitz Park

Kameran visades upp för pressen under Leicas öppnande av Leitz Park i Wetzlar, en timmes resa från Frankfurt. Det nybyggda komplexet ligger ett stenkast från Leica-fabriken och rymmer ett hotell (Ernst Leitz Hotel), en verkstad (Ernst Leitz Werkstätten) som sätter ihop Leicas – och Kaufmans – nya satsning: mekaniska armbandsur, en Leica-akademi med kurser, workshops, föreläsningar och studior samt en egen byggnad för cine-optik (film- och videooptik).

Foto: Leica
Foto: Leica

Slutsåld

Leica M10 Zagato byggs bara i 250 exemplar och går egentligen bara att köpa utvalda Leica Stores för drygt 200 000 kronor.

Kameran är faktiskt inte det första resultatet av ett samarbete mellan Leica och Zagato. Kikaren Ultravid 8×32 Edition Zagato lanserades 2015 och säljs fortfarande. Designen på M10 Zagato är uppenbart inspirerad av kikaren, som bara byggdes i 100 exemplar.

Zagatos senaste bil, en designstudie som visades upp på bilmässan i Geneve i år: Iso Rivolta VGT Zagato. Foto: Lasse Svendsen
Zagatos senaste bil, en designstudie som visades upp på bilmässan i Geneve i år: Iso Rivolta VGT Zagato. Foto: Lasse Svendsen

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen