Search
Generic filters

Gör HDR-bilder som ett proffs

Aurora HDR är programvara som är gjord av Tray Ratcliff, en proffsfotograf som vet hur HDR-bilder ska se ut.

Du har garanterat sett dem. Bilder med HDR (High Dynamic Range) är så fullproppade med färger, kontrast och skärpa att det ser ut som om de håller på att spricka på skärmen. Tekniken är inte så enkel att lyckas med eftersom effekten av HDR lätt kan kännas överdriven.

Trey Ratcliff är en av fotograferna som vet hur det ska göras. Tillsammans med mjukvaruföretaget Macphun har han utvecklat Aurora HDR som används för redigering av bilder som ska ha hög dynamisk kontrast.

Vanligtvis används effekten i landskapsbilder men den är också effektiv för gatumotiv, arkitektur och mycket annat. Porträtt är väl det enda område där HDR ska användas med största försiktighet, eller inte alls.

Screen4
Foto: Macphun

I Aurora HDR kan man lägga på lagermasker och göra lokala justeringar, och i takt med att man blir bättre kan man göra djupdykningar i mer avancerade funktioner. Till att börja med kan det löna sig att använda de färdiga effekterna och göra små ändringar, eftersom HDR-effekten kan bli misslyckad om man inte använder den med ett visst mått försiktighet.

Screen1
Foto: Macphun

Programvaran är mycket mer sofistikerad än HDR-effekterna som finns i en del kameror, eller programvaran som ingår när man köper en kamera. Aurora-versionen riktar sig mot fotografer som verkligen värdesätter effekten i bilderna.

Priset är 89 dollar om man beställer före 18:e november. Här är en video där Trey Ratcliff förklarar varför han använder HDR.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.