Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Gör HDR-bilder som ett proffs

Aurora HDR är programvara som är gjord av Tray Ratcliff, en proffsfotograf som vet hur HDR-bilder ska se ut.

Skrivet av / 2015-11-11 - 09:38
Gör HDR-bilder som ett proffs

Du har garanterat sett dem. Bilder med HDR (High Dynamic Range) är så fullproppade med färger, kontrast och skärpa att det ser ut som om de håller på att spricka på skärmen. Tekniken är inte så enkel att lyckas med eftersom effekten av HDR lätt kan kännas överdriven.

Trey Ratcliff är en av fotograferna som vet hur det ska göras. Tillsammans med mjukvaruföretaget Macphun har han utvecklat Aurora HDR som används för redigering av bilder som ska ha hög dynamisk kontrast.

Vanligtvis används effekten i landskapsbilder men den är också effektiv för gatumotiv, arkitektur och mycket annat. Porträtt är väl det enda område där HDR ska användas med största försiktighet, eller inte alls.

Screen4
Foto: Macphun

I Aurora HDR kan man lägga på lagermasker och göra lokala justeringar, och i takt med att man blir bättre kan man göra djupdykningar i mer avancerade funktioner. Till att börja med kan det löna sig att använda de färdiga effekterna och göra små ändringar, eftersom HDR-effekten kan bli misslyckad om man inte använder den med ett visst mått försiktighet.

Screen1
Foto: Macphun

Programvaran är mycket mer sofistikerad än HDR-effekterna som finns i en del kameror, eller programvaran som ingår när man köper en kamera. Aurora-versionen riktar sig mot fotografer som verkligen värdesätter effekten i bilderna.

Priset är 89 dollar om man beställer före 18:e november. Här är en video där Trey Ratcliff förklarar varför han använder HDR.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

Teleobjektiv för extrema porträttbilder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen