Search
Generic filters

Efterträdaren till Årets bästa kamera

Två år efter braksuccén med X-T1 kommer efterträdaren X-T2 med ny bildsensor och 4K-video.

Strax efter Fujifilm uppdaterat sin unika ramsökarkamera i proffsserien till X-Pro2 är det äntligen klart för en efterträdare till X-T1. Som vi blev så förtjusta i att vi utsåg den till Årets kamera 2014.

Det är en kamera som gör det mesta bättre än de flesta. Men allting har sin ände, och nu är X-T2 snart redo att hitta hem till förväntansfulla entusiaster.

Allting är nytt i X-T2. Utseendet och designen är nästan oförändrad, men allt tekniskt är markant förbättrat i förhållande till föregångaren.

X-T2 har fått samma sorts X-Trans CMOS-bildsensor som i X-Pro2. Med 24 megapixlar och Fujis unika sensorarrangemang med fotosensorerna i ett annat mönster än det traditionella Bayer-mönstret, förväntar vi oss samma extrema detaljeringsförmåga som i X-Pro2.

Kameran har dessutom 4K-video (upp till 30 minuter åt gången), två kortplatser, blixtsnabb 100 fps-uppdatering av den elektroniska sökaren som har 2,36 Mp-upplösning, samt 14-bitars lossless-råfilskomprimering.

Ett tidigt exemplar vi har lekt med. Foto: Lasse Svendsen
Ett tidigt exemplar vi har lekt med. Foto: Lasse Svendsen

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta om X-T2, men vi väntar med resten tills vi får tag i ett testexemplar i höst. Det bör dock nämnas att kameran har förbättrad autofokus med fler fokuspunkter i ett större område samt ny fokusalgoritm som sägs vara bättre på att följa rörliga motiv.

Till kameran finns ett vertikalgrepp som heter VPB-XT2 och som ger 1000 exponeringar från tre batterier. Precis som kamerahuset är greppet skyddat mot väder och vind.

En kul detalj som vi tidigare bara sett i Pentax K-1 är att skärmen är vänd- och vridbar även vertikalt.

Ungefär samtidigt som X-T2 dyker upp i butikerna i september kommer också den trådlösa blixten EF-X500.

Längre fram kommer också tre nya objektiv: ett kompakt 50 mm/f2, ett 23 mm/f2 och ett 80 mm/f2,8 med optisk bildstabilisator – alla med väderskydd och snabbare fokusmotor. De ingår i samma serie som 35 mm/f2 (bilden nedan) som vi testade nyligen.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.