annons
annons

CES 2019: Extra upplösning och dynamik

Panasonics fullformatkameror Lumix S1 och S1R kommer med extrafunktioner i mars.

På Photokina 2018 berättade Panasonic att de utvecklar systemkameror i fullformat, med 24 x 36 mm stora bildsensorer. Nu vet vi att de två kamerorna kommer i slutet av mars och att de får nya funktioner.

De två modellerna är ganska så snarlika, med antingen en 24 eller 47 megapixels fullformatsensor. De är byggda för proffs och entusiaster, och ganska kompromisslöst konstruerade med stora grepp, vädertätning och samma objektivfattning som Leica SL. L-fattningen, som den heter, klarar mycket ljusstark optik och både Leica, Panasonic och Sigma har förpliktigat sig att utveckla optik till L-fattningen.

HLG Photo

De nya kamerorna får ett par funktioner som Panasonic inte sagt någonting om hittills. HLG Photo ger bilderna utökad dynamik med en Hybrid Gamma Log-profil, och bilderna påstås se särskilt bra ut på Panasonics 4K-TV-apparater som stöder HLG.

Kamerorna får också en inställning för hög upplösning: high-res. Precis som på andra kameror med liknande funktion används den inbyggda bildstabilisatorn för att flytta bildsensorn åtta gånger. I varje läge görs en exponering och sedan sätts alla åtta bilderna ihop till en enda med mycket bättre upplösning och detaljering.

High-res lär åtminstone vara bra för produkt- och landskapsbilder och andra helt orörliga motiv. Kamerorna ska dock ha ett slags rörelsekompensation, vilket kan göra stativ överflödiga.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-