Photokina 2016

Hastighet, action och skarpare bilder är mantrat för Sony a99 II, som fyrar av 12 bilder/s i råformat med full autofokus.
Annons
Annons
forfatter

Sony har sagt det förut: de är fast beslutna att hålla liv i spegelreflexerna – eller rättare sagt hybridkamerorna i alpha-serien. Eller SLT, som Sony kallar dem. Kameror som a77 II och a99 har nämligen en spegel, fast inte på samma sätt som traditionella spegelreflexer.

Spegeln sitter fast snett framför bildsensorn och släpper igenom tillräckligt mycket ljus för att tekniken ska fungera. Samtidigt som ljus reflekteras till en sensor som visar sökarbilden på skärmen (eller i sökaren).

Men nog om det.

Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen
Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen

Sony a99 II är en sådan kamera. Den skiljer sig från de andra spegellösa alpha-kamerorna, till exempel a7r II och a7 II, men som den romerska siffran II indikerar så handlar det om andra generationen.

I likhet med föregångaren a99 är nykomlingen en fullformatkamera med 24 x 36 mm stor bildsensor, fast mindre, lättare och betydligt snabbare.

Annons
Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen
Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen

Här kommer för övrigt spegelkonstruktionen in i bilden. Eftersom spegeln är orörlig och inte flyttar sig uppåt och nedåt när kameran exponerar så minskar den mekaniska fördröjningen och bildhastigheten ökar.

I den här kameran har Sonys ingenjörer lyckats klämma ut 12 bilder/s från en fullformatkamera – kanske inte en så våldsamt hög siffra, men då ska man komma ihåg att det handlar om en 42 megapixlar stor bildsensor och en integrerad bildstabilisator.

Det är ingen liten bragd. Datamängden från 42 Mp-bilder är tämligen enorm när bufferten och processorn ska svälja undan 12 bilder i sekunden.

Det kräver dessutom ett snabbt minneskort.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

a99 II fokuserar mellan varje bild och använder 399 fokuspunkter (97 av dem korssensorer) för att hålla koll på rörelser i sökaren. Det gör Sony-kameran till en av de snabbaste fullformatmodellerna på marknaden, tillsammans med Nikon D5 och Canon EOS 1Dx II.

Annons

Fast det är stor skillnad på priset, det förväntas hamna kring 35 000 kronor – nästan hälften så mycket som D5 kostar.

Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen
Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen

4K-video är ett måste i en sådan här kamera och a99 II har naturligtvis omfattande formatstöd. Utan så kallad pixelbindning, vilket innebär att a99 använder hela bildsensorn när den filmar och sedan skalar ner videoströmmen till 4K-upplösning (8,3 Mp).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.