Search
Generic filters

Blixtsnabb fullformat från Sony

Hastighet, action och skarpare bilder är mantrat för Sony a99 II, som fyrar av 12 bilder/s i råformat med full autofokus.

Sony har sagt det förut: de är fast beslutna att hålla liv i spegelreflexerna – eller rättare sagt hybridkamerorna i alpha-serien. Eller SLT, som Sony kallar dem. Kameror som a77 II och a99 har nämligen en spegel, fast inte på samma sätt som traditionella spegelreflexer.

Spegeln sitter fast snett framför bildsensorn och släpper igenom tillräckligt mycket ljus för att tekniken ska fungera. Samtidigt som ljus reflekteras till en sensor som visar sökarbilden på skärmen (eller i sökaren).

Men nog om det.

Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen
Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen

Sony a99 II är en sådan kamera. Den skiljer sig från de andra spegellösa alpha-kamerorna, till exempel a7r II och a7 II, men som den romerska siffran II indikerar så handlar det om andra generationen.

I likhet med föregångaren a99 är nykomlingen en fullformatkamera med 24 x 36 mm stor bildsensor, fast mindre, lättare och betydligt snabbare.

Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen
Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen

Här kommer för övrigt spegelkonstruktionen in i bilden. Eftersom spegeln är orörlig och inte flyttar sig uppåt och nedåt när kameran exponerar så minskar den mekaniska fördröjningen och bildhastigheten ökar.

I den här kameran har Sonys ingenjörer lyckats klämma ut 12 bilder/s från en fullformatkamera – kanske inte en så våldsamt hög siffra, men då ska man komma ihåg att det handlar om en 42 megapixlar stor bildsensor och en integrerad bildstabilisator.

Det är ingen liten bragd. Datamängden från 42 Mp-bilder är tämligen enorm när bufferten och processorn ska svälja undan 12 bilder i sekunden.

Det kräver dessutom ett snabbt minneskort.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

a99 II fokuserar mellan varje bild och använder 399 fokuspunkter (97 av dem korssensorer) för att hålla koll på rörelser i sökaren. Det gör Sony-kameran till en av de snabbaste fullformatmodellerna på marknaden, tillsammans med Nikon D5 och Canon EOS 1Dx II.

Fast det är stor skillnad på priset, det förväntas hamna kring 35 000 kronor – nästan hälften så mycket som D5 kostar.

Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen
Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen

4K-video är ett måste i en sådan här kamera och a99 II har naturligtvis omfattande formatstöd. Utan så kallad pixelbindning, vilket innebär att a99 använder hela bildsensorn när den filmar och sedan skalar ner videoströmmen till 4K-upplösning (8,3 Mp).

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.