Bättre bilder med bättre teknik

Framtidens kameror kan få mycket högre bildkvalitet tack vare organiska sensorer.

Dagens digitalkameror är mycket bättre än de första som började säljas för 16 år sedan. Detta trots att den grundläggande tekniken i bildsensorn som fångar upp ljuset i kamerorna inte har förändrats nämnvärt.

Principen är densamma, med små linser som samlar ihop ljuset som kommer in genom objektivet till miljontals fotosensorer av kisel, som omvandlar det till elektriska signaler och skapar en digital bildfil som vi kan se på skärmen. Eller på utskriften från en bläckstråleskrivare.

Bättre material, förfinad teknik och förbättringar i ljuskänslighet och elektriska egenskaper har gjort att bildkvaliteten från kamerornas bildsensorer är högre än för bara fem år sedan. Men utvecklingen går inte fort framåt.

Det kan det dock bli ändring på när Panasonic och Fujifilm blir färdiga med sina nya generationer bildsensorer.

Organisk sensorteknik

De kallar tekniken Organic Photoconductive Film (OPF) och den förbättrar kvaliteten på bilderna och löser flera av de problem som dagens teknik dras med. Enligt Fujifilm och Panasonic klarar OPF-sensorerna att registrera många fler toner än vanliga bakgrundsbelysta CMOS-chip, som är det vanliga i kameror och mobiler idag.

Det talas om tio gånger bättre bilddynamik, vilket ungefär motsvarar tre steg (+3 EV) mer än vad vi får från dagens kameror. Om vi ​​som exempel tar flaggskeppet Panasonic Lumix GH4 som utgångspunkt innebär den potentiella förbättringen att en efterträdare (GH5 eller kanske GH6?) med den nya sensortekniken kan ha nästan 16 bitars dynamiskt omfång, att jämföra med 12,8 bitar i dagens GH4.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Det låter kanske inte som så mycket, men i praktiken ger det mycket bättre mättnad och jämnare toner från svart till vitt i bilderna.
Panasonic-OPF

Överst är en illustration av hur de flesta av dagens sensorer fungerar, underst visas den framtida organiska bildsensorn som har känsligare fotosensorer.
Överst är en illustration av hur de flesta av dagens sensorer fungerar, underst visas den framtida organiska bildsensorn som har känsligare fotosensorer.

Ljuskänslig film

F:et i OPF-förkortningen står inte för film utan anledning. Det används nämligen en 0,5 mikron tunn ljuskänslig film i stället för mycket tjockare kiselbaserade fotosensorer, som dessutom är mycket känsligare för ljus som kommer snett från sidan. Typiskt från 60 grader, att jämföra med 30–40 grader för konventionella sensorer. Det löser svårigheterna många objektiv har, särskilt vidvinklar, och bör därför orsaka mindre ljusförluster (vinjettering) i hörnen.

Den tunna filmen har en större ljuskänslig yta som är mer effektiv (känslig) än vanliga fotosensorer. Med separat signalomvandling går det också att öka bilddynamiken, vilket ger resulterar i bättre bildkvalitet eftersom signalkapaciteten ökar.
Researcher-at-TUM-holds-up-organic-sensor-prototype

Löser videoproblem

De kommande OPF-sensorer har också global slutare, eller uttryckt på ett annat sätt: Kamerans bildsensor exponerar ljuset från alla pixlarna på bildsensorn exakt samtidigt, så att man undviker effekten av så kallade ”rullande slutare”. Som det heter när man till exempel ser att stolparna i ett staket böjer sig i en videoinspelning. Anledningen är att vanliga bildsensorer exponerar pixlarna rad för rad. Fördröjningen som det orsakar syns genom att särskilt vertikala och diagonala linjer eller föremål ”kröker” sig när kameran eller motivet rör sig när man filmar.
En bonus med global slutare är att man slipper flimrande ljusglimtar från exempelvis lysrör i videosekvenser.
ISORG-large-area-image-sensor_HD

Klår HDR med besked

OPF-sensorer bådar alltså gott för bildkvaliteten i både stillbilder och film, men Panasonic och Fujifilm har planer på en mer radikal variant, med två pixelelektroder som fångar signalen i var sin cell. Dual Sensitivity Pixel kallas tekniken och fungerar så att den ena elektroden samlar in ljus och den andra svart, vilket sedan bearbetas till en bildfil som rent potentiellt kan ha 100 gånger bättre dynamiskt omfång – och som kommer att få dagens HDR-standard (High Dynamic Range) att se livlös ut om man jämför.

Ny teknik är alltid spännande och organiska sensorer kommer att ge morgondagens kameror ett markant lyft i bildkvalitet. Det återstår bara att se vem som hinner först med en kamera som har OPF-teknik.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.