Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Att testa kameror är ett hårt jobb

Lyckligtvis innebär kameratester mer än testplanscher, färgkartor och analyser framför en kalibrerad iMac-skärm. Ibland spränger vi saker i luften också!

Skrivet av / 2016-04-13 - 15:24
Att testa kameror är ett hårt jobb

De flesta jag känner som jobbar med att testa kameror och objektiv har samma rutiner för merparten av testerna. Vi också. När man har blivit bekant med kamerans tekniska egenskaper, påbörjas dejtandet genom att man hänger kameran över axeln och tar med den ut. Inte bara under arbetstid, på fritiden också.

Då handlar det mest om att lära känna kameran genom att använda den, inte att skapa konst.

Hundratals bilder – som ofta kasseras efteråt – är en bra utgångspunkt för att bedöma för- och nackdelar med användarvänlighet och funktioner. Sedan är allt klart för fas två.

Dejting-tiden är över och från och med nu handlar det om att göra djupdykningar i bildkvaliteten. Som inte bara handlar om kamerans tekniska kvalitet utan också om autofokus, hastighet, buffertkapacitet och prestanda. Samtliga är parametrar som gås igenom noggrant. Det är nu bilderna tas som ligger till grund för bedömningen av bildkvaliteten.

Men ibland ser vardagen lite annorlunda ut. Som i förra veckan, när vi besökte Filmstationen utanför Köpenhamn för att ta actionbilder med Canons nya EOS 1DX. Canons tuffaste proffskamera som klarar upp till 16 bilder i sekunden.

Med en EOS 1DX till förfogande, och ett brett utbud av Canon-optik, har vi fina förutsättningar för att testa kameran. (Foto: Lasse Svendsen)
Med en EOS 1DX till förfogande, och ett brett utbud av Canon-optik, har vi fina förutsättningar för att testa kameran. (Foto: Lasse Svendsen)

På Filmstationen gör de stunt-uppdrag för film, TV och reklam – och de bangar inte för explosioner och förstörelse!

Tillsammans med Canon-ambassadören Richard Walch (i orange jacka) fick en utvald skara journalister en exklusiv möjlighet att använda kameran med ett stort urval av Canon-optik. Objektiv som inte ens vi har lätt att få tag på men som kan vara värdefulla att använda med EOS 1Dx eftersom det ger oss en ännu bredare bas när vi ska bedöma kameran.

Richard Walch kollar att EOS 1Dx-kameras 4K-inställningar är rätt gjorda för att plocka ut en stillbild i stående format i 8 Mp från videoströmmen. (Foto: Lasse Svendsen)
Richard Walch kollar att EOS 1Dx-kameras 4K-inställningar är rätt gjorda för att plocka ut en stillbild i stående format i 8 Mp från videoströmmen. (Foto: Lasse Svendsen)

Så vi strosade runt med optik i hundratusenkronorsklassen i bitande vind och plåtade explosioner och biljakter. Inte precis vardagsmat, men förhoppningsvis ger det oss bilder som vi kan använda för att bland annat undersöka fokusprecisionen i bildserier.

Med en EF 100–400 mm-zoom på en EOS 1Dx snackar vi om sexsiffriga belopp och många kilo kamera som yrkesfotografer använder på sportarenor – eller ute i naturen. Det här är ingen systemkamera för vanliga dödliga, precis.

Canon EOS 1Dx på högkant för att filma en biljakt, som snart ska utspela sig, i 4K. (Foto: Lasse Svendsen)
Canon EOS 1Dx på högkant för att filma en biljakt, som snart ska utspela sig, i 4K. (Foto: Lasse Svendsen)

Många kameror – även i de lägre prisklasserna – har fått 4K-video vid det här laget, så vi har varit tvungna att testa video alltmer, särskilt i kameror av den här kalibern. Alltså kameror med 4K-video där fotografen kontrollerar alla parametrar för optimala resultat, och inte nödvändigtvis kameror som inte överlåter någon kontroll åt fotografen.

Actionscen som tagits med Sony a6300 och Zeiss 16–70 mm. (Foto: Lasse Svendsen)
Actionscen som tagits med Sony a6300 och Zeiss 16–70 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Antalet bilderna från Filmstationen blev högt eftersom 14–16 bilder i sekunden lätt blir många när man fyrar av i så hög bildhastighet och tar minutlånga scener. Det tar en stund att gå igenom de 3500 bilderna – flera av dem finns i 200–300 nästan precis likadana versioner.

Resultatet kan du se i nästa vecka. Då publicerar vi bilderna från den explosiva dagen i Danmark, och då kan du se själv om EOS 1Dx kan föreviga stunt-scenerna och allt annat som hände.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

Teleobjektiv för extrema porträttbilder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen