Årets värsting-kamera

Glöm alla andra, det är Olympus som har årets kamera. Eller vad sägs om 60 bilder/s, 4K-video och 50 Mp-läge?

De små, spegellösa kamerorna är lockande alternativ till spegelreflexer. Mindre, lättare, snabbare och med lika hög eller ännu högre bildkvalitet.

Olympus OM-D E-M1 är ett bra exempel, den har länge varit en av våra favoriter. Liten och behändig, snabb och användbar till det mesta, även om det regnar eller snöar ute.

Men den börjar bli gammal. Autofokusen hänger inte med de bästa och det finns inte 4K-video heller. Och den åldrande 16 Mp-sensorn skulle tjäna på att uppdateras.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Allt det här, och mer därtill, är fixat i nya OM-D E-M1 Mark II. Som är helt ny, inifrån och ut. Och en sådan kamera den är!

Den är snabbast av alla spegellösa kameror och hybrider hittills, och fyrar av bildserier med 18 bilder i sekunden med en 20,4 megapixlars bildsensor. I råformat och med autofokus mellan varje bild!

Den klarar faktiskt upp till 50 bilder/s om man nöjer sig med fokus och ljusmätning i den första bilden.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Även Olympus välfungerande 5-axlars bildstabilisering (se bilden) finns på plats, plus 4K-video och Cinema 4K med 4:2:2 HDMI-utdata. Tänk att hålla kameran i handen och utnyttja bildstabilisering ner till 6,5 exponeringssteg. Det ger intressanta möjligheter, bland annat i mörker.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

4K-video ligger på proffsnivå, med Cinema 4K, 24p, 25, 30p, 50p och 60p samt både 237 och 102 Mbit/s dataström. Komprimeringsalternativen är Normal, Fin, Superfin och All-intra.

Kameran är naturligtvis väderskyddad och köldtålig, och kan ta stillbilder i upp till 50 Mp i högupplöst läge, precis som PEN-F och OM-D E-M5 II.

Olympus lanserar för övrigt en proffstjänst också. Standard Plus är gratis och ger sex månaders utökad garanti, medan serviceprogrammen Advanced och Elite ger gratis frakt vid reparationer, låneutrustning vid reparation, regelbundet serviceavtal, kundstöd och support via video.

M.Zuiko 12–100 mm/f4. Foto: Olympus
M.Zuiko 12–100 mm/f4. Foto: Olympus

Vi ska inte heller glömma bort de nya objektiven: M.Zuiko 12–400/f4 (dammtät och stänksäker zoom 24–200 mm) och ljusstarka 25 mm/f1,2 (50 mm). En ny 30 mm/f3,5 makro kommer också.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Priser och leveranstider är inte klara ännu, men räkna med att E-M1 II kostar en hel del mer än Olympus dyraste just nu, PEN-F.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.