Årets bästa produkter 2013–2014

forfatter

sonyKD65X9005A
Årets bildprodukt
SONY KD-65X9005 4K-TV

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Sony KD-65X9005
Sony har varit en ivrig förkämpe för 4K-formatet både i biosammanhang och nu för hemmabruk. Toppmodellen har en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och bygger på konventionell LCD-teknik med LED-kantbelysning. Rent designmässigt är den tjusig att beskåda, och även om de sidomonterade högtalarna gör den aningen bredare än andra 65-tummare så är det värt det för ljudet skull.

Bildkvalitet
Första intrycket är som med vilken storskärm som helst: bilden fyller en stor del av synfältet, tillräckligt mycket för att man måste flytta blicken lite för att ta in hela handlingen. Skillnaden mot andra stora TV-apparater är att Sony 65X9005 visar bilden utan sågtandsmönster, grynigheter eller rutmönster av något slag. Uppskalningen från HD till 4K är mycket effektiv tack vare Sonys kraftfulla 4K X-Reality Pro-chip. Till och med streamat Netflix-material ser bra ut – under förutsättning att filmmaterialet är av tillräcklig kvalitet.

För att vi skulle kunna testa med tvättäkta 4K-video hade Sony skickat oss en hårddisk med 4K-demomaterial, inklusive klipp från Total Recall och Spiderman. Och vi kan inte säga annat än… Wow! Den knivskarpa bilden skapar nästan ett slags 3D-effekt på egen hand, utan att man behöver 3D-glasögon! Bilden har mängder av detaljer, men det är sömlösheten och känslan av glas som försvinner som ger en extra dimension jämfört med uppskalat blu-ray-material. Ögonen slappnar av mer och det är nästan som att titta genom ett fönster mot verkligheten …

Tyvärr tar demosnuttarna slut alldeles för fort och det finns inte mycket annat videomaterial att få tag i i dagsläget. Men en sak är säker: det här vill vi se mer av!

Läs hela recensionen här

canon70d

Årets fotoprodukt
Canon EOS 70D

Årets drömkamera

Med den här kameran har Canon både lyckats vara innovativa och behålla EOS-seriens bästa egenskaper.

Canon EOS 70D
Om man ser tillbaka på föregångarna i Canons EOS-serie ser de förvånansvärt lika ut. Bortsett från några smärre ändringar här och var har Canon hållit sig till samma användarvänliga recept år efter år.

På insidan har kamerorna genomgått större förändringar vilket lett till högre bildkvalitet, större buffertminne, högre bildhastighet och exaktare ljusmätning. Funktionsnivån har ökat stadigt och nu för tiden är Canons spegelreflexer små datorer i konservativa inpackningar.

Det finns en EOS-kamera för varje behov och plånbok, och 70D är långtifrån den dyraste. Det är däremot den mest innovativa på länge. Kameran ser lika konservativ ut som en Burberry-rock, och är lika lättskött och slitstark, men på insidan sitter en helt ny bildsensor med en unik egenskap. Kameran med pekskärm och wifi har en 20 megapixlars sensor med två fotosensorer för varje pixel. Den ena används för att styra fokus och den andra för att fånga upp ljuset. Dual Pixel-sensorerna ger en blixtsnabb och ytterst precis autofokus i live-view. Lika viktigt är en mjukare och samtidigt snabbare fokusering när man filmar och när man tar bildserier med 7 bilder i sekunden.

Tillsammans med Canon-optik med tystgående STM-motor (till exempel EF-S 18–135 mm) är Dual Pixel en fullträff! Man kan panorera medan man filmar utan att fokuseringen jagar och man slipper oväsen. Försök göra det med någon annan spegelreflex!

Läs hela recensionen här

b96cb48b7f606211_800x800ar

Årets ljudprodukt
WiMP HiFi

Strömmande guld-ljud

Äntligen! Med Wimp HiFi streamar du musik i CD-kvalitet.

WiMP Hi Fi
Streaming är det nya sättet att spisa musik på. I stället för att rota fram CD-skivorna eller låta musiken ockupera merparten av hårddisken, strömmas låtarna direkt från internet. Sådana tjänster ger tillgång till snudd på obegränsade mängder musik.

Även om det finns många hifi-komponenter av hög kvalitet som streamar musiken på ett utsökt sätt har själva streaming-tjänsternas ljudkvalitet haft sina begränsningar och legat under CD-kvalitet.
Tills nu. Wimps nya HiFi-abonnemang gör det nämligen möjligt att spela musik i förlustfri CD-kvalitet!

Förlustfritt paketerade data
Det vanliga Wimp-abonnemanget har 320 kbit/s AAC som högsta upplösning men om du väljer HiFi-versionen får du FLAC-upplösning (Apple Lossless om du har iOS-prylar). Precis som MP3 tar AAC-formatet bort information från musiksignalen för att minska lagringsplats och krav på bandbredd, medan FLAC och Apple Lossless är ljudvärldens svar på ZIP-filer. Alla data packas alltså ihop i en fil för att ta så lite plats som möjligt och packas sedan upp när filen har överförts från sändare till mottagare. Eftersom alla data rekonstrueras helt perfekt påverkas inte ljudkvaliteten.

Vi har längtat länge efter reell CD-kvalitet från digitala musiktjänster. Att Wimp äntligen lanserar detta visar att de verkligen tar audiofiler på allvar. Hittills har vi kunnat lyssna på CD-kvalitet från den franska streaming-tjänsten Qobuz, men vem orkar navigera genom franska menyer och starkt begränsad tillgång på svensk musik? Wimp har både bättre musik och svenskt gränssnitt!

Wimp HiFi är lika enkelt att använda som den vanliga Premium-versionen. Du får bara ännu bättre ljud! Ännu så länge finns tjänsten till smartmobiler och surfplattor med Android och iOS, samt till stationära hifi-spelare som Sonos och Bluesound. En desktop-version till hemdatorer är också på gång – och vi utgår från att fler hifi-tillverkare kommer krypande inom kort!

Läs hela recensionen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.