Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

”Ratched”: Se fram emot ”Syster Helvete”

Om fyra veckor visar Netflix en av årets bästa serier.

Av / 2020-08-24 - 15:40
”Ratched”: Se fram emot ”Syster Helvete”

Alla har vi väl vaknat med ett ryck, dyngvåta av svett en mörk och kulen natt, plågade av en hemsk mardröm om syster Ratched?

Sarah Paulson som Nurse Ratched. Ratched, säsong 1 (Foto: Netflix)

Inte? Ringer det inga klockor alls? Syster Ratched är en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer. Den iskalla, cyniska och oerhört sadistiska sjuksköterskan gjorde allt hon kunde för att göra livet surt för smågalne R.P. McMurphy (legendaren Jack Nicholson) i Milos Formans One Flew Over the Cuckoos Nest (Gökboet).

Den ursprungliga syster Ratched (Louise Fletcher) i ”Gökboet”. (Foto: Warner Bros./Paramount)

McMurphy förklarade sig mentalt rubbad att slippa undan fängelse, föga anade han vad som väntade honom bakom murarna där Mildred Ratched satt i förarsätet.

18 september kommer Netflix med serien Ratched, som berättar bakgrundshistorien om ”Syster Helvete”.

 

Ryan Murphy och Ian Brennan ligger bakom serien som handlar om syster Ratched innan hon kommer till mentalsjukhuset i San Francisco.

Handlingen utspelas strax efter kriget (1947) och följer Mildred Ratched (Sarah Paulson) när hon söker jobb på ett sanatorium i norra Kalifornien. Institutionen drivs av den otroligt hängivne Dr. Hanover – en man med ett brokigt och hemligt förflutet. Delvis finansierad av staten driver Hanover och hans entusiastiska personal banbrytande arbete inom psykiatriska behandlingar, inklusive behandling av homosexualitet.

Metoderna de använder sig av, där det bland annat ingår mänskliga experiment och lobotomi på lokalbedövade personer, är inte direkt något man hittar i dagens sjukvård.

I källaren har de spärrat in en seriemördare för observation, och den manipulativa Ratched har helt privata skäl till att söka jobb på institutionen – och hon tvekar inte att använda sig av alla medel för att få jobbet …

Ratched, säsong 1 (Foto: Netflix)

Efter att ha sett 3 (av 8) avsnitt kan vi avslöja så mycket som att vi är helt sålda! Ratched seglar definitivt upp som kandidat till en av årets bästa, mest spännande och intressantaste serier.

Stjärnteamet med skådespelare (som förutom Paulson består av Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Jon Briones, Finn Wittrock, Charlie Carver, Alice Englert, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sophie Okonedo, Vincent D’Onofrio och Rosanna Arquette) är enastående rakt igenom och den läckra scenografin är som hämtad direkt ur en Stanley Kubrick-film. Stämningen är så creepy och intensiv att den nästan går att ta på.

”Care for a bath, Madame?” Ratched, säsong 1 (Foto: Netflix)

Serien är exceptionellt välgjord, snyggt filmad och klippt och balanserar perfekt i mixen av sadism, krypande spänning, ”galna” vetenskapsmän och ett starkt personligt, mänskligt drama som utspelas i vårt nära förflutna.

Läs också Disney+ kommer 15 september Nu kommer Disneys strömningstjänst snart till Sverige!

Vi räknar redan dagarna till 18 september 🙂

Ratched, sesong 1_13 Ratched, sesong 1_10 Ratched, sesong 1_9 Ratched, sesong 1_8 Ratched, sesong 1_7 Ratched, sesong 1_6 Ratched, sesong 1_5 Ratched, sesong 1_3 Ratched, sesong 1_1
<
>
Ratched, säsong 1 (Foto: Netflix)

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hel-MAX?

Se trailern!

Premiär idag!

Känslorna är tillbaka!

Netflix slår tillbaka!

Premiär idag!

And the Oscar Goes to...

Trailern är här!

Se trailern för den nya serien från skaparna av Game of Thrones

Netflix Slam: Nadal vs. Alcaraz

Ny svensk/norsk Netflix-serie

Taylor Swift kommer hem till dig!

0
Rulla till toppen