Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Ragnarök 3 kommer i höst

I höst avslutar Netflix sin moderna version av nordisk mytologi.

Skrivet av / 2023-06-18 - 16:07
Ragnarök 3 kommer i höst

Det är nu tre och ett halvt år sedan Netflix lanserade sin norska tv-serie Ragnarök, ett coming-of-age-drama med en modern twist på nordisk mytologi.

Serien var i högsta grad ett nordiskt projekt, med danske Mogens Hagedorn i regissörsstolen och Adam Price som manusförfattare och serieskapare.

Läs också Tor mosar jätteskallar! Netflix första norska serie ger oss en originell (och modern) knorr på den fornnordiska mytologin.

Inspelningen ägde rum i den norska industribygden Odda, med isländska Gísli Örn Garðarsson i huvudrollen.

Serieskapare och manusförfattare, Adam Price (Foto: Netflix)

Även om den inte precis gillades av en kollektiv kritikerkår, fick serien ett vansinnigt antal tittare.

Vi finns i den lilla norska staden Edda, där lokalsamhället och den kommunala ekonomin helt domineras av industrijätten Jutul AS. En gigantisk fabrik som spyr ut förorenad rök och förorenar lokala vattendrag. Lokala, och globala, föroreningar är också ett återkommande tema i serien.

Ragnarok, säsong 3 (Foto: Netflix)

Familjen Jutul är bland Norges rikaste och står på god fot med både lokala och nationella politiker och byråkrater, vilket innebär att de kommer undan med föroreningar och en affärspraxis i dunkla gråzoner.

Familjeöverhuvudet är den Wall Street-aktige Vidar (Gísli Örn Garðarsson), flankerad av sin strama rektor-fru Ran (Synnøve Macody Lund) och deras två outhärdligt bortskämda rikemansbarn Fjor och Saxa.

Läs också Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.

Den lilla staden, omgiven av storslagen natur med majestätiska fjäll och glaciärer, upplever nya konflikter när familjen Magne (David Stakston), med bror Laurits (Jonas S. Gravli, ”22 July”) och mor (Henriette Steenstrup, Pørni) återvänder till sin hemby. Mor arbetar för Jutul, medan Magne kämpar i skolan med läs- och skrivsvårigheter. Men han hittar så småningom sitt ”sanna jag” …

Ragnarok-sesong-3_1-1 Ragnarok S3 Ragnarok S3 Ragnarok S3 Ragnarok S3 Ragnarok S3
<
>
Ragnarok, säsong 3 (Foto: Netflix)

 

Den 24 augusti släpper Netflix den tredje (och sista!) säsongen av Ragnarök.

Säsong 3 tar vid där den andra säsongen slutade.

Från Netflix pressmeddelande kan vi läsa följande om handlingen:

Allt har lett till detta ögonblick. När en episk strid mellan gudar och jättar närmar sig kommer Magnes styrka att testas.

Vad gör du när du är 18 år och går på gymnasiet i en liten stad i Norge – och upptäcker att du är den utvalde som måste stå upp mot en gammal och extremt mäktig fiende? En fiende som förresten inte bara håller en hel stad i ett järngrepp, utan ett helt land.

Huvudpersonen Magne måste försöka bekämpa denna fiende. Men hur håller du dig lugn och gör rätt val när du är en förälskad tonåring, plötsligt beväpnad med världens mest kraftfulla vapen, samtidigt som du måste ta reda på vem du är? Magne måste väga varje steg noggrant på sin resa från ung till vuxen, samt navigera de många relationer han äntligen har lyckats skapa i den lilla staden. Men när allt kommer till kritan, vilka är hans vänner? Och vem är hans fiende?

Ragnarok, säsong 3 (Foto: Netflix)

Alla huvudrollsinnehavare återkommer i sina roller, med en komplett ensemble bestående av David Stakston, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas, Danu Sunth, Henriette Steenstrup, Synnøve Macody Lund, Odd-Magnus Williamsson, Bjørn Sundqvist, Vebjørn Enger, Billie Barker, Benjamin Helstad, Ruben Rosbach, Ida Nilsen, Jesper Malm, Fridtjov Såheim och Espen Sigurdsen.

Läs också Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video! En vecka innan Netflix släpper sin första norska originalserie bjöd strömningsjätten in till premiärfest.

Även denna säsong produceras av det danska filmbolaget SAM Productions, och Mogens Hagedorn regisserar.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Netflix lovar bättre bildkvalitet

Slutet närmar sig!

Ny trailer - True Detective, säsong 4

Trailer - House of the Dragon, säsong 2

Williams svåra tid!

Ny nordisk serie på SkyShowtime

Lassgård till Disney+

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen