annonse
annonse
annonse

Norgehistoria från Netflix!

Netflix lanserar sin första norska originalserie: Ragnarok.

Netflix har meddelat att de arbetar med en norsk originalserie som heter Ragnarok. Det blir en serie i sex delar som är skriven av den prisbelönte manusförfattaren Adam Price och producerad av det danska bolaget SAM Productions.

Ordet Ragnarok (på svenska Ragnarök) kommer från den nordiska mytologin och beskriver världens undergång – vilket onekligen borde vara bra material till en TV-serie!

Ragnarök i den nordiska mytologin ((Illustration från newmediarockstars.com)
Ragnarök i den nordiska mytologin ((Illustration från newmediarockstars.com)

”Det är en stor ära att få vara med i skapandet av den nya norska Netflix-serien. Vi tror att Norden har en egen röst när det kommer till berättande och att vi kan visa det med den här serien, som skrivits av ett nordiskt team med författare från Norge, Sverige och Danmark.

Serien kretsar kring klimatet, en fråga som berör människor över hela världen. Isbergen smälter snabbare än någon förväntat sig och vi går igenom långa perioder av torka. Vintrarna är för varma. Allt oftare drabbas vi av extrem kyla. Dessa är på alla sätt extrema väderförhållanden. Världen förändras, och vissa kan hävda att vi är på väg mot en ny Ragnarok. Om ingen ingriper i tid…”, säger Adam Pice.

På årets ”See What’s Next” presenterade Netflix deras första danska originalserie, The Rain. Det är en helt klart sevärd serie som också har naturens vrede i fokus, och som vänder sig till en publik med unga vuxna. Under lanseringen i april lovade Netflix en stor satsning på lokalt europeiskt material.

Den norskspråkiga serien Ragnarok utspelar sig i den påhittade staden Edda, mitt på den vidsträckta och charmiga norska landsbygden. Den är en modern tonårsberättelse med rötter i den nordiska mytologin – men som utspelas på ett gymnasium.

Bruce Springsteen som patolog i Lillyhammer, säsong 3 (Foto: Netflix)
Bruce Springsteen som patolog i Lillyhammer, säsong 3 (Foto: Netflix)

Att Ragnarok är Netflix första norska originalserie är dock en sanning med viss modifikation. Redan 2012 släppte Netflix (i samarbete med norska NRK) TV-serien Lilyhammer, med Little Steven i huvudrollen som maffiaboss som flyttats till den norska landsbygden som del i ett vittnesskyddsprogram.

”Jag är exalterad över att få presentera vår nya norska Netflix-serie och att få levandegöra berättelserna om nordisk mytologi i ett modernt sammanhang”, säger Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix.

Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix (Foto: Netflix)
Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix (Foto: Netflix)

I Ragnarok är Adam Price upphovsman, manusförfattare och exekutiv producent. Han arbetar tillsammans med Simen Alsvik (Lilyhammer), Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia) och producent Stine Meldgaard Madsen.

I dagsläget är det okänt när serien har premiär, och vilka skådespelare som är aktuella för rollerna.

Ljud & Bild håller tummarna för en betydligt bättre upplevelse än den usla brittisk-norska Netflix-serien The Innocents.

I väntan på Ragnarok ser vi fram emot showen Springsteen on Broadway, av och med The Boss, som har global Netflix-premiär 15 december.

 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.