Norgehistoria från Netflix!

Netflix lanserar sin första norska originalserie: Ragnarok.
Annons
Annons
forfatter

Netflix har meddelat att de arbetar med en norsk originalserie som heter Ragnarok. Det blir en serie i sex delar som är skriven av den prisbelönte manusförfattaren Adam Price och producerad av det danska bolaget SAM Productions.

Ordet Ragnarok (på svenska Ragnarök) kommer från den nordiska mytologin och beskriver världens undergång – vilket onekligen borde vara bra material till en TV-serie!

Ragnarök i den nordiska mytologin ((Illustration från newmediarockstars.com)
Ragnarök i den nordiska mytologin ((Illustration från newmediarockstars.com)

”Det är en stor ära att få vara med i skapandet av den nya norska Netflix-serien. Vi tror att Norden har en egen röst när det kommer till berättande och att vi kan visa det med den här serien, som skrivits av ett nordiskt team med författare från Norge, Sverige och Danmark.

Serien kretsar kring klimatet, en fråga som berör människor över hela världen. Isbergen smälter snabbare än någon förväntat sig och vi går igenom långa perioder av torka. Vintrarna är för varma. Allt oftare drabbas vi av extrem kyla. Dessa är på alla sätt extrema väderförhållanden. Världen förändras, och vissa kan hävda att vi är på väg mot en ny Ragnarok. Om ingen ingriper i tid…”, säger Adam Pice.

På årets ”See What’s Next” presenterade Netflix deras första danska originalserie, The Rain. Det är en helt klart sevärd serie som också har naturens vrede i fokus, och som vänder sig till en publik med unga vuxna. Under lanseringen i april lovade Netflix en stor satsning på lokalt europeiskt material.

Annons

Den norskspråkiga serien Ragnarok utspelar sig i den påhittade staden Edda, mitt på den vidsträckta och charmiga norska landsbygden. Den är en modern tonårsberättelse med rötter i den nordiska mytologin – men som utspelas på ett gymnasium.

Bruce Springsteen som patolog i Lillyhammer, säsong 3 (Foto: Netflix)
Bruce Springsteen som patolog i Lillyhammer, säsong 3 (Foto: Netflix)

Att Ragnarok är Netflix första norska originalserie är dock en sanning med viss modifikation. Redan 2012 släppte Netflix (i samarbete med norska NRK) TV-serien Lilyhammer, med Little Steven i huvudrollen som maffiaboss som flyttats till den norska landsbygden som del i ett vittnesskyddsprogram.

”Jag är exalterad över att få presentera vår nya norska Netflix-serie och att få levandegöra berättelserna om nordisk mytologi i ett modernt sammanhang”, säger Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix.

Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix (Foto: Netflix)
Kelly Luegenbiehl, Vice President Originals Europe på Netflix (Foto: Netflix)

I Ragnarok är Adam Price upphovsman, manusförfattare och exekutiv producent. Han arbetar tillsammans med Simen Alsvik (Lilyhammer), Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia) och producent Stine Meldgaard Madsen.

I dagsläget är det okänt när serien har premiär, och vilka skådespelare som är aktuella för rollerna.

Annons

Ljud & Bild håller tummarna för en betydligt bättre upplevelse än den usla brittisk-norska Netflix-serien The Innocents.

I väntan på Ragnarok ser vi fram emot showen Springsteen on Broadway, av och med The Boss, som har global Netflix-premiär 15 december.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.