Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix säkrar Spider-Man

Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.

Skrivet av / 2021-04-13 - 16:21
Netflix säkrar Spider-Man

Allt svårare konkurrens på den lukrativa strömningsmarknaden har nog gjort att Reed Hastings & Co på Netflix känner konkurrenterna flåsa dem i nacken.

Disney+ passerade nyligen 100 miljoner abonnenter globalt, på knappt ett och ett halvt år. Netflix har ungefär 200 miljoner abonnenter och försöker nu också få bukt med kontodelningen.

Läs också Delar du ditt Netflix-konto? Nu vill Netflix hindra kunderna från att dela abonnemang med medlemmar utanför hushållet.

Med ett nyligen undertecknat innehållsavtal mellan Netflix och Sony Pictures har världens ledande strömningstjänst säkrat många lukrativa stora filmer, bland annat Spider-Man– och Jumanji-serierna.

 

Detta garanterar Netflix exklusiv tillgång till en mängd kommande Sony-filmer så fort de har gått klart på biograferna – i ett fönster som för övrigt blir allt kortare.

Läs också All film rätt-på-nätet? Tiden som biograferna har ensamrätt på att visa en film reduceras nu radikalt.

Enligt Bloomberg har Sony krävt närmare 250 miljoner dollar för affären. Hur mycket Netflix verkligen har betalat är däremot inte känt.

Av de stora Hollywood-studiorna är Sony Pictures det enda filmbolaget (sedan Paramount+ kom till skott nyligen) som (ännu) inte har någon egen strömningstjänst.

”Bad Boys for Life”är en blockbuster-film från Sony Pictures (Foto: Sony Pictures)

Biobranschen är så hårt drabbad att vissa nu ifrågasätter om Covid-19 kommer att ta livet av, eller åtminstone radikalt förändra, biomarknaden för alltid. En sak är säker, pandemin och den efterföljande lockdown har inneburit en guldgruva för streamingtjänster som Netflix och Disney+.

Läs också Disney skakar biobranschen Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.

Huruvida corona blir nådastöten för biograferna återstår att se, men med filmföretag som trycker på att krympa det exklusiva ”biofönstret” och beslut att släppa sina storfilmer direkt på sina egna strömningstjänster (som Disney+ och Paramount+), kommer biokedjorna att få det tufft.

När en krävande publik, över hela världen, väl har vant sig vid att kunna titta på storfilmerna direkt på sin egen TV, samtidigt som de har (en mindre) biopremiär, är frågan om det går att ”pressa tillbaka tandkrämen i tuben igen” efter corona.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

Trailer för Reacher

Förnyad!

Kommer till strömning

Så Yellowstone var inte (helt) död

Så fungerar Dashtoon

Kommer till Disney+!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen