Nyhet

Kritikerna helt oeniga om Welcome to Utmark

Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
forfatter

I går var det premiär för HBO Nordics andra norska serie, Welcome to Utmark. Vi kallade den för briljant men ännu så länge har de svenska recensionerna varit svala. De flesta ger serien 2 eller 3 i betyg. I hemlandet Norge är skillnaderna desto större, där både hyllas den som mästerlig och sågas längs fotknölarna.

Och i ett annat grannland, Danmark, är det likadant, där är det både bu och bä från recensenterna.

Läs också

Svenska rednecks?

Att filmrecensioner inte är någon exakt vetenskap, med rätt och fel, är allmänt känt. Men det är uppenbarligen väldigt olika hur recensenterna uppfattar just den här serien. Inspirationen av och referenserna till både Twin Peaks och Fargo håller de flesta däremot med om.

Vad tycker du om Welcome to Utmark?

Gör din röst här!

 

Här är lvad några de nordiska recensenter tycker om säsong 1 av Welcome to Utmark:

NRK (Norge)

Marte Hedenstad hos NRKs ”Filmpolitiet”, skriver:

Underholdende, men seig krimkomedie.

Har du sansen for sære einstøinger i snåle utkantstrøk, er du anlagt for å kose deg med «Velkommen til Utmark», men dette er likevel en godbit som kan bli i det seigeste laget for mange. Åtte episoder er litt mye å bite over her.

Med pussige og karikerte portretter av typete typer, og kriminelle beskjeftiger i grisgrendte strøk, er «Fargo»-referansene åpenbare. Og overnaturlige hendelser i sær, avsidesliggende småby skriker David Lynch. Dessverre er ikke «Velkommen til Utmark» hverken like smart som førstnevnte, eller like urovekkende som sistnevnte, og serien når aldri opp på samme kvalitetsnivå som titlene den hyller.

Serien veksler mellom bekmørk humor som fleiper med alt fra mislykka selvmord og partnervold, og et mer realistisk alvor om ensomhet og identitet.

Betyg: 4 (av 6)

 

Aftenposten (Norge)

Aftenpostens slaktar serien, Asbjørn Slettemark skriver:

Sauebransjens Don Draper skuffer stort. Ny norsk HBO-serie med Tobias Santelmann er en stor skuffelse.

Morsomt? Nei. Gjespefremkallende? Veldig.

Det burde blitt en solid nordisk synergi av samarbeidet. I stedet har det blitt en lunken, smakløs arktisk gryte man neppe bestiller neste gang man besøker HBO-kantinen.

Betyg: 2 (av 6)

 

Dagbladet (Norge)

Dagbladets Marie Kleve är mer positivt inställd:

Ny norsk serie imponerer.

Advarsel: Denne tv-serien kan få deg til å le høyt av de mest hårreisende ting.

Med den norske dramaserien «Velkommen til Utmark» beviser HBO Nordic nok en gang at de er i en klasse for seg blant strømmetjenestene. Dette er en serie som er usedvanlig vanskelig å lage en kjapp «heis-pitsj» av, og slik sett ville den nok falt utenom alle de algoritmestyrte båsene til Netflix, for eksempel. Men takk og lov for at «Velkommen til Utmark» ble laget, for jeg har sjelden kost meg så mye med å se på så hårreisende ting.

Det er mye å la seg provosere over her, om du vil. Er det greit å le av konebanking og omsorgssvikt? Av kroniske sykdommer og andre lidelser, og av seksuelle minoriteter? Å framstille samer som primitive gangstere med forhistorisk og ikke så rent lite rasistisk menneskesyn? Er det bare sære tullinger som bor på bygda?

Den overraskende patosfylte sluttscenen legger ballen klar for en oppfølger. Gi oss den, vær så snill!

Betyg: 5 (av 6)

Welcome to Utmark, säsong 1 (Foto: HBO)

Aftonbladet (Sverige)

Aftonbladet är inte särskilt imponerade:

”Welcome to Utmark” har verkligen sina både tragiska, komiska och berörande stunder. Ambitionsnivån är hög och foto, regi och miljöer skapar en visuellt läcker värld.
Ändå funkar det här inte riktigt. Kanske för att manuskvalitetsgapet är bråddjupt mellan den här serien och dess lite för uppenbara inspirationskällor; ”Twin Peaks”, framför allt, men även ”Fargo” och annat från bröderna Coen.

Betyg: 2 (av 5)

 

DN (Sverige)

Kerstin Gezeliuspå DN tycker att serien inte riktigt kan bestämma sig:

Det är inte lätt att sätta fingret på vad det här är för något. En nordnorsk vilda västern med ”Twin Peaks”-ambitioner, ett glesbygdsdrama som ska slita i ens så kallade hjärterötter eller en lyteskomisk buskis om kufar på landet. Bra eller dålig?

Den vinglar, kan man väl konstatera. Söker sig fram. Ibland är det originellt, ibland gripande, ibland roligt, ibland Änglamark 16 – the dark side.

Betyg: 3

Welcome to Utmark,
Welcome to Utmark, säsong 1 (Foto: HBO)

Svenska Dagbladet (Sverige)

Jon Asp på SvD delar ut en trea:

”Welcome to Utmark” är en dramakomedi med skruv av ett slag som vi sällan ser i Sverige men som tycks desto vanligare i övriga Norden. Dess skapare Kim Fupz Aakeson är dansk, regissören Dagur Kári isländsk, och det är framför allt bland isländska filmer som serien har sina föregångare – det finns likheter med filmer som ”Bland män och får” och ”En vit, vit dag”, utan att röra sig på samma höga ambitionsnivå.

En vändning antyds i mitten av serien (så långt denna anmälare tar ställning till), men det vill till mer finess än en planenlig peripeti för att ”Utmark” ska höja sig över tv-standard.

Betyg: 3

Welcome to Utmark, säsong 1 (Foto: HBO)
Briljanta Utmark! En av de märkligaste nordiska serierna någonsin – men också en av de allra bästa, absurdaste och roligaste – och djupt rörande.

… och vad tycker du?

Samtliga åtta avsnitt i den första säsongen finns på HBO Nordic. L&B uppmanar dig att titta och skapa dig en egen uppfattning om serien

– och att dela med dig av din röst genom att sätta betyg på Welcome to Utmark. Rösta här

[stellar]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.