Jo Nesbøs bok ”Sonen blir” HBO-serie

Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.
Annons
Annons
forfatter

En av Nordens kommersiellt mest framgångsrika författare, Jo Nesbø, får sin roman Sonen (2014) gjord som TV-serie på HBO.

Och det är minsann inga små namn som HBO har samlat ihop till den kommande miniserien. Självaste Denis Villeneuve ska regissera och Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen. Jonathan Nolan och Lisa Joy (skaparna av Westworld!) är verkställande producenter.

Jo Nesbø är en av Nordens klart bäst säljande författare. Hans deckarserie om den försoffade polisen Harry Hole har översatts till fler än femtio språk, och efter framgången med Huvudjägarna var det bara en tidsfråga innan Hollywood knackade på dörren.

Det har gått tre år sedan Nesbø fick sin första Harry Hole-bok, Snömannen (regissör: svenske Tomas Alfredson) filmad. Den fick dock ett milt sagt ljummet mottagande av kritiker och en väntad uppföljare skrotades.

Läs också
Snömannen: En slapp och osammanhängande historia Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet är mest en fjuttig kinapuff!

Men fadäsen med Snömannen har alltså inte skrämt bort nya friare: HBO har skrivit kontrakt med Nesbø och miniserien Sonen förväntas bli klar 2022.

Annons

Det var Jake Gyllenhaal själv som först blev intresserad av romanen, han skaffade sig rättigheterna redan 2016.

Jo Nebøs ”Sonen” blir miniserie på HBO.

Gyllenhaal och Villeneuve har tidigare samarbetat i den intensiva thrillern Prisoners (2013). Fransk-kanadensiska Villeneuve ligger också bakom en av decenniets bästa filmer, Blade Runner 2049 – så detta bådar väldigt gott.

Läs också

Prisoners

Vi har inte läst boken själva, men på bokomslaget går att läsa följande:

Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år när han får höra något som förändrar allt. Sonny rymmer från fängelset. Och han har mycket att hämnas.

För Sonny kom livet att förändras när han var sexton år och hans far en av de bästa brottsutredarna någonsin sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var i händerna på heroinligor och människohandlare. Sonny liv rasade samman och han blev narkoman. I Sonen skildrar Jo Nesbø än en gång ett Oslo i de mörkaste toner, där de mäktiga inom politik, näringsliv, polis och domstolar sätter sig över lagen.

Multikonstnären Jo Nesbø är mest känd för sina böcker om den tilltufsade polisen Harry Hole, som han har skrivit 12 böcker om. Nesbø har hela 26 böcker i sin bibliografi och har översatts till fler än 50 språk. Sammanlagt har han sålt fler än 40 miljoner böcker.

Jo Nesbø (Foto: Wikipedia)

 

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.