TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Jo Nesbøs bok ”Sonen blir” HBO-serie

Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.

forfatter
Publicerad 2020-10-21 - 12:13

En av Nordens kommersiellt mest framgångsrika författare, Jo Nesbø, får sin roman Sonen (2014) gjord som TV-serie på HBO.

Och det är minsann inga små namn som HBO har samlat ihop till den kommande miniserien. Självaste Denis Villeneuve ska regissera och Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen. Jonathan Nolan och Lisa Joy (skaparna av Westworld!) är verkställande producenter.

Läs också Nu kommer Westworld, säsong 3! Här är premiärdatum en och ny teaser!

Jo Nesbø är en av Nordens klart bäst säljande författare. Hans deckarserie om den försoffade polisen Harry Hole har översatts till fler än femtio språk, och efter framgången med Huvudjägarna var det bara en tidsfråga innan Hollywood knackade på dörren.

Det har gått tre år sedan Nesbø fick sin första Harry Hole-bok, Snömannen (regissör: svenske Tomas Alfredson) filmad. Den fick dock ett milt sagt ljummet mottagande av kritiker och en väntad uppföljare skrotades.

Läs också Snömannen: En slapp och osammanhängande historia Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet är mest en fjuttig kinapuff!

Men fadäsen med Snömannen har alltså inte skrämt bort nya friare: HBO har skrivit kontrakt med Nesbø och miniserien Sonen förväntas bli klar 2022.

Det var Jake Gyllenhaal själv som först blev intresserad av romanen, han skaffade sig rättigheterna redan 2016.

Jo Nebøs ”Sonen” blir miniserie på HBO.

Gyllenhaal och Villeneuve har tidigare samarbetat i den intensiva thrillern Prisoners (2013). Fransk-kanadensiska Villeneuve ligger också bakom en av decenniets bästa filmer, Blade Runner 2049 – så detta bådar väldigt gott.

Läs också Prisoners Idyllen råder bland familjerna Dover och Birch i det lite nedgångna arbetarklasskvarteret på Thanksgiving. Sedan försvinner båda de yngsta döttrarna – och vissa är mer beredda än andra att korsa ett par etiska gränser för att hitta barnen.

Vi har inte läst boken själva, men på bokomslaget går att läsa följande:

Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år när han får höra något som förändrar allt. Sonny rymmer från fängelset. Och han har mycket att hämnas.

För Sonny kom livet att förändras när han var sexton år och hans far en av de bästa brottsutredarna någonsin sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var i händerna på heroinligor och människohandlare. Sonny liv rasade samman och han blev narkoman. I Sonen skildrar Jo Nesbø än en gång ett Oslo i de mörkaste toner, där de mäktiga inom politik, näringsliv, polis och domstolar sätter sig över lagen.

Multikonstnären Jo Nesbø är mest känd för sina böcker om den tilltufsade polisen Harry Hole, som han har skrivit 12 böcker om. Nesbø har hela 26 böcker i sin bibliografi och har översatts till fler än 50 språk. Sammanlagt har han sålt fler än 40 miljoner böcker.

Jo Nesbø (Foto: Wikipedia)

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend