Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Jo Nesbøs bok ”Sonen blir” HBO-serie

Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.

En av Nordens kommersiellt mest framgångsrika författare, Jo Nesbø, får sin roman Sonen (2014) gjord som TV-serie på HBO.

Och det är minsann inga små namn som HBO har samlat ihop till den kommande miniserien. Självaste Denis Villeneuve ska regissera och Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen. Jonathan Nolan och Lisa Joy (skaparna av Westworld!) är verkställande producenter.

Jo Nesbø är en av Nordens klart bäst säljande författare. Hans deckarserie om den försoffade polisen Harry Hole har översatts till fler än femtio språk, och efter framgången med Huvudjägarna var det bara en tidsfråga innan Hollywood knackade på dörren.

Det har gått tre år sedan Nesbø fick sin första Harry Hole-bok, Snömannen (regissör: svenske Tomas Alfredson) filmad. Den fick dock ett milt sagt ljummet mottagande av kritiker och en väntad uppföljare skrotades.

Snömannen: En slapp och osammanhängande historia Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet är mest en fjuttig kinapuff!

Men fadäsen med Snömannen har alltså inte skrämt bort nya friare: HBO har skrivit kontrakt med Nesbø och miniserien Sonen förväntas bli klar 2022.

Annons

Det var Jake Gyllenhaal själv som först blev intresserad av romanen, han skaffade sig rättigheterna redan 2016.

Jo Nebøs ”Sonen” blir miniserie på HBO.

Gyllenhaal och Villeneuve har tidigare samarbetat i den intensiva thrillern Prisoners (2013). Fransk-kanadensiska Villeneuve ligger också bakom en av decenniets bästa filmer, Blade Runner 2049 – så detta bådar väldigt gott.

Läs också

Prisoners

Vi har inte läst boken själva, men på bokomslaget går att läsa följande:

Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år när han får höra något som förändrar allt. Sonny rymmer från fängelset. Och han har mycket att hämnas.

För Sonny kom livet att förändras när han var sexton år och hans far en av de bästa brottsutredarna någonsin sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var i händerna på heroinligor och människohandlare. Sonny liv rasade samman och han blev narkoman. I Sonen skildrar Jo Nesbø än en gång ett Oslo i de mörkaste toner, där de mäktiga inom politik, näringsliv, polis och domstolar sätter sig över lagen.

Multikonstnären Jo Nesbø är mest känd för sina böcker om den tilltufsade polisen Harry Hole, som han har skrivit 12 böcker om. Nesbø har hela 26 böcker i sin bibliografi och har översatts till fler än 50 språk. Sammanlagt har han sålt fler än 40 miljoner böcker.

Annons

Jo Nesbø (Foto: Wikipedia)

 

forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.