Search
Generic filters

Hobbit-regissören: ”Vi visste inte vad vi gjorde!”

Ingenting var förberett och hela teamet fick improvisera sig igenom ”Hobbit”-trilogin en dag i sänder.

Tycker du att ”Hobbit”-filmerna känns lite lösa i kanten ibland så är det inte konstigt. Inte nog med att regissören Peter Jackson var tvungen att dra ut på handlingen, så att det som från början var en barnbok från 1937 blev en nästan nio timmar lång filmtrilogi, dessutom saknade nästan hela projektet planering.

Peter Jackson blev superstjärna när han filmade Sagan om Ringen-trilogin, som till och med de mest nördiga Tolkien-fans gillade. Det gigantiska filmprojektet krävde dock tre och ett halv års planering innan inspelningen ens påbörjades.

Så var det inte med Hobbiten. Där var ingenting förberett alls!

I en video, som finns med i extramaterialet till en ny Blu-ray-version av Hobbit: Femhäraslaget, berättar Peter Jackson öppenhjärtigt hur hela teamet improviserade sig igenom de tre filmerna.

”Utrustningen som skulle användas i inspelningen blev klar i sista ögonblicket. Utrustningen blev klar först på inspelningsdagens morgon. Så var det nästan varje dag”, berättar Richard Taylor som är kreativ chef för Weta Workshop, utrustnings- och specialeffektsavdelningen av Peter Jacksons produktionsbolag.

lotr-udstyr-460x260
Till Sagan om Ringen var allt klart i god tid. Som de här orch-hjälmarna som var färdiga ett år innan inspelningen. Foto: New Line Cinema.

Från början var det tänkt att Guillermo Del Toro (Pans Labyrint, Pacific Rim) skulle regissera Hobbit-filmerna. Men efter ett och ett halvt års förberedelser kastade Del Toro in handduken och Peter Jackson tog över med kort varsel. Jackson valde att skrota en stor del av allt förarbete och i stället göra filmen på sitt eget sätt. Allt fick med andra ord göras om från början – men utan att tidsplanen eller premiärdatumen ändrades.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

”Vi började bara filma, trots att vi varken hade någon plan eller storyboards”, säger Peter Jackson, som jobbade 21 timmar om dygnet och ett par gånger var tvungen att skicka skådespelarna på en extra lång lunch för att hinna planera eftermiddagens stora stridsscener.

När teamet kom till striden vid Erebor i ”Femhäraslaget” tog det stopp och Jackson var tvungen att stoppa produktionen i flera månader. Trots alla problem hade filmen premiär i december 2014 och skrapade ihop nästan en miljard dollar i biljettförsäljning.

https://www.youtube.com/watch?v=SQkygZdZ_Vk

Källa: io9

 

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.