Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Hobbit-regissören: ”Vi visste inte vad vi gjorde!”

Ingenting var förberett och hela teamet fick improvisera sig igenom ”Hobbit”-trilogin en dag i sänder.

Skrivet av / 2015-11-23 - 09:34
Hobbit-regissören: ”Vi visste inte vad vi gjorde!”

Tycker du att ”Hobbit”-filmerna känns lite lösa i kanten ibland så är det inte konstigt. Inte nog med att regissören Peter Jackson var tvungen att dra ut på handlingen, så att det som från början var en barnbok från 1937 blev en nästan nio timmar lång filmtrilogi, dessutom saknade nästan hela projektet planering.

Peter Jackson blev superstjärna när han filmade Sagan om Ringen-trilogin, som till och med de mest nördiga Tolkien-fans gillade. Det gigantiska filmprojektet krävde dock tre och ett halv års planering innan inspelningen ens påbörjades.

Så var det inte med Hobbiten. Där var ingenting förberett alls!

I en video, som finns med i extramaterialet till en ny Blu-ray-version av Hobbit: Femhäraslaget, berättar Peter Jackson öppenhjärtigt hur hela teamet improviserade sig igenom de tre filmerna.

”Utrustningen som skulle användas i inspelningen blev klar i sista ögonblicket. Utrustningen blev klar först på inspelningsdagens morgon. Så var det nästan varje dag”, berättar Richard Taylor som är kreativ chef för Weta Workshop, utrustnings- och specialeffektsavdelningen av Peter Jacksons produktionsbolag.

lotr-udstyr-460x260
Till Sagan om Ringen var allt klart i god tid. Som de här orch-hjälmarna som var färdiga ett år innan inspelningen. Foto: New Line Cinema.

Från början var det tänkt att Guillermo Del Toro (Pans Labyrint, Pacific Rim) skulle regissera Hobbit-filmerna. Men efter ett och ett halvt års förberedelser kastade Del Toro in handduken och Peter Jackson tog över med kort varsel. Jackson valde att skrota en stor del av allt förarbete och i stället göra filmen på sitt eget sätt. Allt fick med andra ord göras om från början – men utan att tidsplanen eller premiärdatumen ändrades.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

”Vi började bara filma, trots att vi varken hade någon plan eller storyboards”, säger Peter Jackson, som jobbade 21 timmar om dygnet och ett par gånger var tvungen att skicka skådespelarna på en extra lång lunch för att hinna planera eftermiddagens stora stridsscener.

När teamet kom till striden vid Erebor i ”Femhäraslaget” tog det stopp och Jackson var tvungen att stoppa produktionen i flera månader. Trots alla problem hade filmen premiär i december 2014 och skrapade ihop nästan en miljard dollar i biljettförsäljning.

https://www.youtube.com/watch?v=SQkygZdZ_Vk

Källa: io9

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

Trailer för Reacher

Förnyad!

Kommer till strömning

Så Yellowstone var inte (helt) död

Så fungerar Dashtoon

Kommer till Disney+!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen