Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Disney släpper trailer för Den lilla sjöjungfrun

Ännu en långfilm från Walt Disneys rika animationsskatt fast med levande skådespelare är på gång.

Av / 2023-03-14 - 10:12
Disney släpper trailer för Den lilla sjöjungfrun

Den 26 maj är det premiär för ytterligare en live action-långfilm från Walt Disney – baserad på en av underhållningsjättens största animationsklassiker.

Det är HC Andersens Den lilla sjöjungfrun som nu får sin ”remake”, med riktiga skådespelare.

I samband med årets Oscarsgala släpptes den första trailern:

 

Långt innan den första trailern släpptes har den skapat ilska bland alla troll på nätet och sociala medier, som skriker ut sin ilska över att det är en svart (!) huvudrollsinnehavare (Halle Bailey) och klistrar etiketten ”woke!” på den kommande filmen.

Vi har inget emot huvudrollsinnehavaren, men efter att ha sett trailern är vi tveksamma till vad specialeffektteamet på Disney har gjort den här gången.

Läs också Klassiker i ny skepnad Disney ger oss spelfilmsversionen av en av deras största tecknade skatter – men det kunde de ha låtit bli.

En av de saker som den ursprungliga animerade filmen verkligen lyckades göra var att visuellt återskapa havet, vågorna och livet under vattnet på ett nästan magiskt sätt. Om trailern visar slutresultatet påminner det tyvärr mycket mer om något artificiellt effektskapande som spottats ut av en dator.

Magin är tydligen (!) borta.

 

Den-lille-havfruen_3 Den-lille-havfruen_2-989x1236 Den-lille-havfruen_6-989x411 Den-lille-havfruen_5-989x556
<
>
Den lilla sjöjungfrun (Foto: Walt Disney)

 

Filmen från 1989 var en stor framgång för Disney, och början på den andra animations-guldåldern för företaget. Det vore synd om de inte ger klassikern den långfilm den förtjänar.

Hur som helst måste vi vänta till maj för att meddela en slutlig dom.

Läs också En Disney-klassiker – till förmån för nya läsare! Nu släpper Walt Disney 9 av sina klassiker på Blu-ray.

Utöver det kan vi från trailern konstatera att filmen ligger mycket nära historien från originalfilmen.

Den lilla sjöjungfrun berättar historien om Ariel, en vacker och livlig ung sjöjungfru med stor äventyrslust. Ariel, den yngsta av kung Tritons döttrar, och den mest trotsiga, längtar efter att få veta mer om världen bortom havet, och när hon besöker ytan faller hon för den charmiga prins Eric. Sjöjungfrur är förbjudna att interagera med människor, men Ariel väljer att följa sitt hjärta. Hon gör en överenskommelse med den onda havshäxan Ursula, som ger henne en chans att uppleva livet på land, men i slutändan sätter hennes liv – och hennes fars krona – i fara.

Sångerna i filmen innehåller musik från Oscarsvinnaren Alan Menken (Skönheten och odjuret) och texter av Howard Ashman, samt nya texter från Lin-Manuel Miranda.

Den lilla sjöjungfrun (Foto: Walt Disney)

Förutom Bailey får vi se Javier Bardem (King Triton), Melissa McCarthy (Ursula), Jonah Hauer-King (Prins Eric), Daveed Diggs (Sebastian), Jacob Tremblay (Flounder), Awkwafina (Scuttle) och Simone Ashley (Indira) i rollerna.

Regisserad av Rob Marshall (Chicago, Into the Woods).

Den lilla sjöjungfrun (Foto: Walt Disney)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen