TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Leonardo DiCaprio gör amerikansk version av ”En runda till”

Den danska Oscar-vinnaren kommer snart som engelskspråkig remake.

Natten till måndag vann den danska filmen En runda till en Oscar för Årets bästa internationella film.

Den corona-vänliga galan fick för övrigt helt katastrofala tittarsiffror. För första gången någonsin var det färre än 10 miljonera amerikaner som bänkade sig framför TV-apparaterna för att se Hollywood-stjärnorna hylla varandra.

Läs också

Dansk Oscar-fest

Hur som helst hann det knappt gå ett dygn efter tacktalen var avslutade och den röda mattan rullats in igen förrän ingen mindre än Leonardo DiCaprios produktionsbolag (Appian Way) lade beslag på rättigheterna till en amerikansk version av filmen.

Den danska filmen är verkligen skandinaviskt projekt, den är regisserad av danska Thomas Vinterberg, med ett manus baserat på den norska psykiateren Finn Skårderuds teorier och med danska Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe och svensk-norska Maria Bonnevie i huvudrollerna. Norska Sturla Brandth Grøvlen är filmens fotograf medan klippningen är gjord av norska Anne Østerud.

För ungefär 20 år sedan lanserade den norska psykiateren Finn Skårderud en smått kontroversiell teori: Människan är helt enkelt född med minus 0,5 i promille(!). Med andra ord är det först efter två glas öl/vin som man är ”normal”, själen är i harmoni och kroppen ”i våg”. Vinterberg blev fascinerad av teorin och skrev ett manus om konceptet. Resultatet blev filmen En runda till (eller Druk som den heter på danska).

Martin (Mikkelsen) är en historielärare på gymnasiet och om han har tappat mycket av ”gnistan” på hemmafronten så har han fullständigt tappat all inspiration, entusiasm, engagemang och livslyst i arbetslivet. Det går så långt att klassen, med föräldrarna i släptåg, kallar till ett möte där de kräver att han ”tar sig samman”.

På kollegan Nikolajs (Magnus Millang) 40-årsdag bestämmer de sig för att utforska Skårderuds teori och göra en studie med efterföljande loggning och anteckningar. Lärarkollegorna Tommy (Thomas Bo Larsen) och Peter (Lars Ranthe) tvekar inte att hoppa på projektet.

Den engelska titeln blir ”Another Round” och DiCaprio själv förväntas spela huvudrollen som Martin.

En rejält berusad DiCaprio i ”The Wolf of Wall Street”. (Foto: Warner Bros)

Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm (som skrev manus tillsammans) kommer båda att fungera som verkställande producenter för den amerikanska nyinspelningen.

Det var uppenbarligen en vild jakt på rättigheterna till en engelskspråkig version av En runda till. Förutom DiCaprios produktionsföretag Appian Way var ”Studiocanal”, Jake Gyllenhaals ”Nine Stories” och Universal Pictures med i budgivningen. Men det slutade alltså med att Leonardo DiCaprio fick det största leendet och nu alltså kan skåla för ”Another Round”.

Nu blir det alltså, så småningom, en runda till för En runda till, med stjärnan Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Här syns han i en scen från The Wolf of Wall Street (Foto: Warner Bros.)
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.