Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Elgiganten och Proshop gör som Power

JBL LIVE 400BT försvinner ur sortimentet hos fler elektronikkedjor på grund av misstanke om hälsofarliga mängder cancerframkallande ämnen.

Av / 2020-07-31 - 18:33
Elgiganten och Proshop gör som Power

Elektronikkedjan Power valde igår att ta bort de trådlösa hörlurarna JBL LIVE 400BT ur sortimentet, efter att vår danska systertidning Lyd & Billede hade rapporterat om ett test utfört av tyska Stiftung Warentest. Testet konstaterar att hörlurarna innehåller ”stora mängder” Polycykliska Aromatiska Kolväten, kallade PAH-ämnen, som kan vara cancerframkallande.

Idag följer tre andra stora elektronikkedjor efter och slutar sälja Bluetooth-hörlurarna. Åtminstone tills de har pratat med JBL, som ombeds förklara sig.

Vi vill framhålla att våra kunders säkerhet alltid har högsta prioritet för Elgiganten. Tills vidare tar vi därför bort denna produkt ur sortimentet i hela Norden, tills dess vi har full överblick och dokumentation i saken.

Det säger Sebina Stegavik, kommunikationsrådgivare för Elgiganten, som hänvisar till en länk från den norska nätbutiken som visar att JBL LIVE 400BT inte längre kan beställas online:

https://www.elkjop.no/product/lyd-hi-fi/hodetelefoner/23497/jbl-live-400bt-tradlose-on-ear-hodetelefoner-sort

För ordningens skull har L&B också kontrollerat Elgigantens danska och svenska  nätbutiker, och produkten kan inte beställas där heller.

Elgiganten, Proshop och WUPTI säger nu farväl till JBL Live 400BT i sortimentet. (Foto: JBL)

Även Proshop och Wupti säger farväl till JBL Live 400BT

Efter att ha publicerat den första artikeln om PAH-ämnen i trådlösa hörlurar, valde danska Lyd & Billede att vända sig till fem elektronikkedjor och online-butiker som hade JBL LIVE 400BT i sortimentet. De fem återförsäljarna var Elgiganten, Expert, Power, Proshop og Wupti.

Även Wupti återkom tidigare idag med en reaktion på Stiftung Warentests testresultat.

Konsumenternas säkerthet kommer alltid först, och med bakgrund av dokumentationen har vi stoppat försäljningen medan vi undersöker saken med producenten, skriver danska Salling Group, som äger WUPTI.

Proshop har ännu inte svarat på vår förfrågan. Men en snabb titt på onlinebutikens danska, norska och svenska webbsidor visar att JBL LIVE 400BT är borttagen från de digitala butikshyllorna i alla tre länder.

Andra produkter med hälsofarliga ämnen?

Den första artikeln nämnde fler hörlurar än JBL LIVE 400BT, men Stiftung Warentests dokumentation om användningen av Polycykliska Aromatiska Kolväten i öronkuddarna på JBL LIVE 400BT var mest detaljerad. Detta då det tyska konsumentverket på grund av en utförsäljning av hörlurar hos den tyska Aldi-kedjan hade gjort ett utförligt test av just denna produkt.

Läs också Dessa hörlurar kan vara cancerframkallande UPPDATERAD: Tyska konsumentverket har hittat polycykliska aromatiska kolväten i hörlurar från JBL och Philips

En komplett lista över alla hörlurar som Stiftung Warentest har testat för skadliga ämnen kan laddas ner som ett PDF-dokument här (på tyska). Om en viss hörlur i kolumnen ”Schadstoffe” har fått betyget ”–” betyder det ”Mangelhalft” (vilket betyder Otillräcklig), det vill säga att Stiftung Warentest avråder från att man köper den.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen