Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Dynaudio skrotar Confidence-högtalarna

Den gamla högtalarserien är historia, men en ny generation med radikala lösningar är på väg.

Av / 2018-05-11 - 14:10
Dynaudio skrotar Confidence-högtalarna

Dynaudio är en av de mest välrenommerade danska högtalartillverkarna. Deras Contour-, Confidence– och Evidence-serier är några av de bästa vi har testat.

Contour 20 är vår referens-tvåvägshögtalare och vi har ofta jämfört andra högtalare med den åldrande Confidence-serien, som vi länge har undrat när den ska förnyas.

Nu har tiden kommit. Eller rättare sagt: den nya generationen Confidence kommer inte förrän i höst, men vi vet redan en hel del om högtalarna.

Foto: Dynaudio
Foto: Dynaudio

 

De är först och främst helt nya. Inifrån och ut. Nya element, ny kabinettkonstruktion och inte minst en helt ny design, där framför allt den hängande frontbaffeln ser speciell ut.

Foto: Lasse Svendsen

Den är tillverkad av ett skulpterat kompositmaterial som heter Compex och har alla element monterade. Elementen är alltså nya: en ny generation Esotar3-diskant, nyutvecklade mellanregister- och baselement med helgjutna MSP-membran (Magnesium Silicate Polymer) samt naturligtvis nya delningsfilter.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Dynaudio Directivity Control
En av nycklarna till högtalarnas prestanda är Dynaudios DDC-baffel (Dynaudio Directivity Control) till Esotar3-diskanten som sitter på golvmodellerna. Det är en gjuten aluminiumram runt diskanten som är formad för att ge bättre kontroll på den vertikala och horisontella spridningen av höga frekvenser.

Den nya Confidence-serien består av fyra modeller. Den minsta är naturligtvis en kompakt modell som heter Confidence 20 (som är aningen större än Contour 20), med Esotar3-diskant och den nya generationen bas/mellanregister på en Compex-baffel.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Ett steg upp är den smala golvhögtalaren Confidence 30 med två 18 cm baselement, ett 15 cm mellanregister och samma Esotar3-diskant.

Näst störst är Confidence 50 med ett extra 15 cm mellanregister i ett högre kabinett. Flaggskeppet heter Confidence 60 och har ett ännu större kabinett med två 24 cm baselement.

Cirkapriser:
Confidence 20: 120 000 kr
Confidence 30: 190 000 kr
Confidence 50: 260 000 kr
Confidence 60: 400 000 kr

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen