Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Du kan prata med nya Apple TV

Den nya versionen har touch-fjärr, Siri-röststyrning och spel!

Av / 2015-09-09 - 21:27
Du kan prata med nya Apple TV

Som vanligt hade Apple många nyheter att visa upp i San Francisco, men en av de som chefen själv, Tim Cook, verkade extra nöjd med var nya Apple TV. En ny, komplett och fristående TV med äpple-logga låter fortfarande vänta på sig – i stället verkar det som om Apple är mer intresserade av att erbjuda ett enkelt sätt att göra våra nuvarande TV-apparater smartare.

Skjermbilde 2015-09-09 kl. 19.57.33
– TV:ns framtid är appar, säger Tim Cook och hänvisar till att mycket av vår underhållning nu för tiden kommer från appar som Netflix och HBO, plus egna appar från TV-bolag och TV-kanaler. En modern TV måste vara interaktiv och ge en positiv användarupplevelse som binder samman alltihop. För det behövs en ny plattform.

 

Nya Apple TV är en kraftfull enhet som bygger på det nya operativsystemet TV OS, som är besläktad med iOS-plattformen för mobiltelefoner och surfplattor. Det innebär att app-utvecklarna kan göra kompatibla appar till både mobil och TV.

Skjermbilde 2015-09-09 kl. 20.21.23

Apple har på känt manér ingått avtal med Netflix, HBO, Hulu och en rad andra programleverantörer som har gjort skräddarsydda appar till Apple TV. Särskilda sport-appar från amerikanska storheter som Major League Baseball och National Hockey League är också på gång, som kommer att visa direktsänt och eftersänt sportmaterial. Apple TV är naturligtvis också kopplad till Apple Music för att kunna vara en effektiv musikspelare i vardagsrummet.

apple tv spill apps

Spel tycks också bli en viktig del av Apple TV. TV OS är redan tillgängligt för en rad spelutvecklare. Apple bjöd upp ett par av dem på scen för at demonstrera sina senaste titlar på TV-skärmen. Men hur styr man alltihop? Det är här den nya fjärrkontrollen kommer in i bilden.

Ny touch-fjärr

apple tv remote

Den nya Apple TV-fjärrkontrollen har inbyggd gyrosensor och accelerometer à la Nintendo Wii, plus en tryckkänslig styrplatta som förenklar navigeringen. Den klarar också mer avancerade manövrar som svepning och ”slashing” i spel.

Den nya Apple TV-fjärrkontrollen har inbyggd gyrosensor och accelerometer. Foto: Apple
Den nya Apple TV-fjärrkontrollen har inbyggd gyrosensor och accelerometer. Foto: Apple

Fjärrkontrollen har Siri också. Röststyrningen som är känd från iPhone verkar vara en viktig del av Apple TV. Sökfunktionen ska göra det enklare att hitta något sevärt att visa på skärmen. Frågar man om det finns någon bra action så söker Siri igenom alla tillgängliga tjänster som Netflix, HBO och det egna iTunes-biblioteket efter alternativ i olika genrer. Smart! Det ska bli spännande att se om och när sökfunktionen kommer på svenska

Inte Ultra-HD
Den nya Apple TV-boxen är begränsad till Full HD-upplösning men ändå en kraftfull enhet med 64-bitars A8-processor, wifi/ethernet och HDMI-utgång som klarar 1080p/60. Fjärrkontrollen kan styra TV:ns av/på-knapp och ljudstyrka via HDMI-CEC och laddas med Lightning-kontakt precis som iPhone.

apple tv
Nya Apple TV finns i två versioner med 32 respektive 64 GB inbyggd flash-minne. Priset är 140 respektive 199 dollar. Den släpps i 80 länder före oktober och i 100 länder före nyår. Det nya operativsystemet TV OS är tillgängligt för utvecklare.  

Apple TV med Maze Runner.  Foto: Apple
Apple TV med Maze Runner.
Foto: Apple
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen