Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH

Av / 2014-01-10 - 19:24
DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH

Porträttobjektivet ser som ut som ett Leica-objektiv – och heter det också – är nämligen gjort av Panasonic. Det sägs vara utvecklat i samarbete med Leica, som är kända för sin extrema kvalitet – både optiskt och mekaniskt – och kan mycket väl vara minst lika bra.

Leica DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH har en bildvinkel (vilket motsvarar 85 mm i förhållande till 135 mm-fullformat) och passar alltså perfekt för bland annat porträtt.

Man får leta länge om man ska se att det är ett objektiv som är gjort för Olympus och Panasonics microFourThirds-format, för det ser verkligen ut som ett äkta Leica-objektiv.

Den mekaniska kvaliteten är hög. Praktiskt taget hela den inre och yttre konstruktionen präglas av lättmetall och stål. Fokusringen är mjuk och exakt och har en bländarring med tredjedels steg och markerade klickstopp som påminner starkt om Leicas bländarringar.

F1,2 som största bländaröppning gör att man kontrollera skärpedjupet, vilket är perfekt om man bara vill ha ögonen skarpa i ett porträtt.

Ljusstyrkan är bra i mörker eftersom man kan ta bilder utan att de blir oskarpa. Objektivet har en inbyggd optisk bildstabilisator som är effektiv ner till ungefär 3,5 exponeringssteg, så att man kan knäppa med bländare 1,2, med 1/15 sekunds slutartid och ändå få skarpa bilder

Objektivet kostar 1500 euro, vilket gör det till det dyraste Leica-objektivet med fast brännvidd till mFT-kameror. Fast det är fortfarande mycket billigare än något Leica bygger med samma ljusstyrka.

DG Nocticron 42,5 mm F1,2 ASPH släpps i första kvartalet och vi återkommer naturligtvis med ett komplett test.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen