Samsung gör comeback på PC-marknaden

Efter flera års frånvaro är Samsung tillbaka i butiker med tre nya bärbara datorer: Galaxy Book S, Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex.
Annons
Annons
forfatter

Senaste gången vi testade en bärbar dator från Samsung var 2016 när vi hade besök av Galaxy TabPro S. Och just den var faktisk ett undantag, för Samsung hade redan 2014 dragit sig tillbaka från den europeiska PC-marknaden, där den sydkoreanska tillverkaren haft en serie lysande Windows-datorer som hette Samsung ATIV.

Sedan dess har det varit knäpptyst om Samsung när det gäller bärbara datorer. Men nu är de tillbaka med tre nya modeller, som alla är en del av Samsungs Galaxy-serie, där det som bekant redan finns mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

De tre nya bärbara datorerna är Galaxy Book S, Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex, som alla lanserade på de internationella marknaderna i höstas men som först nu kommer till svenska butiker.

Galaxy Book S

Den ultratunna datorn är 11,8 mm tjock och väger 950 gram. Galaxy Book S är konstruerad utan fläkt, vilket möjliggör ett tunnare hölje och hjälper datorn att köra tyst även när den arbetar intensivt.

Samsung Galaxy Book S är utrustad med en 13,3-tums LCD-pekskärm i Full HD-upplösning. Med utomhusläget aktiverat har skärmen en maximal ljusstyrka på 600 nits.

Samsung Galaxy Book S. (Foto: Samsung)

Under tangentbordet sitter en Intel Core i5-processor och 8 GB RAM. Datorn har 512 GB inbyggd lagringskapacitet, som kan utökas med ytterligare 512 GB via microSD-kort. Förutom kortläsaren har Galaxy Book S två USB-C-portar samt en 3,5 mm-kontakt för hörlurar. Ljudet levereras av fyra stereohögtalare.

Den nya datorn levereras med Windows 10 Home och kommer till svenska butiker den 30:e juni. Riktpriset är 14 000 kronor.

Galaxy Book Ion

Enligt Samsung är Galaxy Book Ion en kraftfull dator för de som inte vill kompromissa med flexibilitet och prestanda.

Den är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium som håller höljet svalt.

Galaxy Book Ion finns i storlekarna 15,6 och 13,3 tum. Båda modellerna har 10:e generationens Intel Core i5- eller i7-processor. Upplösningen är Full HD oavsett skärmstorlek.

13,3-tumsmodellen väger mindre än ett kilo. Trots den ringa storleken har den en batteritid på upp till 22 timmar. Skärmen har QLED-teknik som ska ge en bättre färgåtergivning i kombination med justerbar och kraftfull ljusstyrka. Den trådlösa batteridelningen gör det enkelt att ladda upp andra enheter via datorns pekplatta.

Samsung Galaxy Book Ion. (Foto: Samsung)

15,6-tumsmodellen kan också utökas med extra minne och lagringsutrymme. 13,3-tumsmodellen levereras med 8 GB RAM och 512 GB inbyggd SSD, medan 15,6-tumsmodellen har 16 GB RAM och 512 GB SSD – och det finns dessutom plats inuti datorn för att bygga ut både RAM och SSD.

Precis som Galaxy Book S har båda Galaxy Ion-modellerna Windows 10 Home. De har två Thunderbolt 3-portar och HDMI-ingång. Båda datorerna landar i butikerna 30 juni och kostar 17 900 kr (13,3 tum med Core i5), 21 300 kr (13,3 tum med Core i7) respektive 22 400 kr (15,6 tum).

Galaxy Book Flex

Detta är en hybriddator som har samma S-Pen som Samsungs Galaxy Note-smartmobiler..

Den hopfällbara konstruktionen med 360-graders gångjärn och pekskärm innebär att Book Flex kan fungera som anteckningsbok, ritblock eller som flipboard som visar presentationer eller filmer. Book Flex har upp till 20 timmars batteritid och en 13,3-tums Full HD QLED-skärm.

Samsung Galaxy Book Flex. (Foto: Samsung)

S Pen gör det enkelt att göra anteckningar och rita direkt på skärmen eller använda touch-kontrollen för att snabbt växla mellan bilder i en presentation.

Under tangentbordet sitter en Intel Core i7-processor samt 16 GB RAM och 256 GB SSD. Även den här datorn kan utöka lagringsutrymmet via microSD. Andra utgångar är två Thunderbolt 3 och en USB-C.

Även Samsung Galaxy Book Flex har naturligtvis Windows 10 Home och släpps 30:e juni. Riktpriset är 23 000 kronor.

Tillgänglighet

Alla de nya Galaxy Book-modellerna stöder Samsungs DeX-teknik, vilket innebär att användaren enkelt kan komma åt filer och annan information på sin Galaxy-mobil via datorn.

Även om de nya modellerna inte släpps officiellt förrän i slutet av månaden så kan de förbeställas redan i dag på Elgiganten och i Samsungs webbutik.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
LaCies svindyra SSD-docka är så snabb att man jublar och nästan glömmer bort hur mycket den kostar.
Lilla MacBook Air har genomgått en osynlig men enorm förvandling till det bättre.
Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.