TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nu kan du (snart) hämta Windows 11

Windows 11 har lanserats och alla som kör Windows 10 kommer att få ett erbjudande att uppgradera inom de närmaste månaderna. Här är de viktigaste nyheterna.

forfatter
Publicerad 2021-10-06 - 13:52

Väntan är över. Nya Windows 11 har lanserats officiellt, och om du redan har Windows 10 kan det laddas ner gratis.

I alla fall snart. Med tanke på att det finns 1,3 miljarder installationer över hela världen har Microsoft klokt nog valt att låta utrullningen ske stegvis. Nya enheter kommer att erbjudas uppgraderingen först, men Microsoft förväntar sig att alla Windows 10-datorer som kan köra Windows 11 kommer att ha fått erbjudandet under mitten av 2022.

Läs också Android blir en del av Windows 11 Ladda ner och kör dina favoritappar direkt på din dator. Inte från Google Play, utan från Amazon App Store.

När ditt nummer i kön dras kommer du att meddelas i Windows. Men du kan kontrollera det själv genom att öppna Start-menyn och välja Inställningar, Uppdatering och säkerhet.

Och det är ett nyputsat och polerat Windows-gränssnitt man får se när nedladdningen blir tillgänglig. Detta återspeglas i allt från den nya startknappen och aktivitetsfältet till ljud, teckensnitt och ikoner.

Startknappen är placerad i mitten och Aktivitetsfältet har också blivit centrerat (bara lugn – det kan placeras till vänster!). Och du kan se de senast använda filerna oavsett vilken plattform och enhet de har öppnats på. Vare sig det är Windows, Android eller iOS.

Microsoft
Windows-gränssnittet har polerats och Start-menyn har centrerats. (Skärmdump: Microsoft)

Fokus på samarbete

Det finns fokus på samarbete i nya Windows. Detta görs med så kallade Snap Layouts, Snap Groups och Desktops, som ska ge en översikt över parallella projekt. Microsoft Teams kommer också att integreras direkt i aktivitetsfältet. Vilket förhoppningsvis också kommer att innebära att Teams åtminstone blir lite enklare att komma igång med.

Widgets

Men det behöver inte alltid handla om ren effektivitet. Olika widgets ligger som en ”glasplatta” över skrivbordet och presenterar en ström av relevant (och annan) information, utan att du behöver lyfta telefonen. Allt för att inte störa det pågående arbetet – bara distrahera oss från det.

Widgets glider in som en ”glasplatta” över skrivbordet. (Skärmdump: Microsoft)

Microsoft lovar att Windows 11 kommer använda hårdvaran bättre i spelsammanhang. Både i form av snabbare grafik med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage, vilket borde förbättra laddningstiden och bättre färgåtergivning med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen appbutik är jämnad med marken och byggts om helt. Och en ny design och bättre prestanda lovas. Detta är välkommet eftersom programvarubutiken hittills har varit den långsammaste och mest dysfunktionella i mjukvaruindustrin. I framtiden kommer du att kunna hitta appar som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney +, Adobe Creative Cloud, Zoom och Canva i Microsoft Store. Istället för att ladda ner dem från tillverkarnas webbplatser som tidigare.

Microsoft Store har förbättrats, så nu är den både snabb och innehåller program (Skärmdump: Microsoft)

Säkerhet

Windows 11 har så kallad Zero Trust-teknik, som ska ”skydda från chipet till molnet över alla enheter.” Den nya uppsättningen av hårdvarusäkerhetskrav som följer med Windows 11 bör ge en grund som är mer motståndskraftig mot attacker. Windows 11 är också utformat för att skydda eleverna – vare sig hemma eller i skolan – genom att blockera farligt och olämpligt innehåll.

Windows 11 är gratis

För att kontrollera om dina nuvarande Windows 10-datorer är berättigade till en gratis uppgradering till Windows 11 kan du ladda ner PC Health Check.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend