CES 2021: OLED-monitor från LG

LG släpper en 31,5-tums OLED-datorskärm med 4K-upplösning och perfekt svärta.
Annons
Annons
forfatter

Det var väl givet att den skulle komma. På årets virtuella CES-mässa har LG just presenterat sina planer på en 31,5-tums datorskärm med OLED-teknik. Det betyder att svart verkligen blir kolsvart och att kontrasten alltså blir mycket högre än vad vi är vana vid från LCD-paneler.

Detta beror på att varje pixel är sin egen ljuskälla, till skillnad från LCD-tekniken som använder bakbelysning vilket aldrig kan ge en fullständigt jämn svärta. Oavsett om paneltekniken heter IPS, TN eller något annat så är det LCD som är själva grundtekniken.

Men OLED skiljer sig alltså från de övriga på ett fundamentalt sätt, eftersom svart återges genom frånvaro av ljus. 100 procent, alltså.

LG OLED monitor connections
OLED-skärmen LG UltraFine OLED Pro får USB-C Thunderbolt samt HDMI och DisplayPort. Illustration: LG

UltraFine OLED Pro

Ännu så länge går LG-skärmen under namnet UltraFine OLED Pro. Skärmen har HDR och visar så mycket som 99 % av DCI P3-färgrymden för biofilmer och lika mycket av Adobe RGB – viktigt för de som jobbar med grafisk design och fotografering.

Hittills är den enda officiella informationen en video. Det framgår ingenting om uppdateringsfrekvensen, men eftersom bland annat VR visas så misstänker vi att den inte blir lägre än 144 Hz.

Annons

Här är videon:

Pris och tillgänglighet

Vi vet ingenting om lanseringsdatum eller pris, men eftersom det här är en skärm som riktar sig till professionella användare så finns det ingen anledning att tro att den blir billig.

Förmodligen kommer den att konkurrera mot proffsmonitorer som Asus PA32UCX med mini-LED, som vi just har fått in för test och som vi återkommer med en recension av inom kort.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.