Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2021: OLED-monitor från LG

LG släpper en 31,5-tums OLED-datorskärm med 4K-upplösning och perfekt svärta.

Av / 2021-01-12 - 10:43
CES 2021: OLED-monitor från LG

Det var väl givet att den skulle komma. På årets virtuella CES-mässa har LG just presenterat sina planer på en 31,5-tums datorskärm med OLED-teknik. Det betyder att svart verkligen blir kolsvart och att kontrasten alltså blir mycket högre än vad vi är vana vid från LCD-paneler.

Detta beror på att varje pixel är sin egen ljuskälla, till skillnad från LCD-tekniken som använder bakbelysning vilket aldrig kan ge en fullständigt jämn svärta. Oavsett om paneltekniken heter IPS, TN eller något annat så är det LCD som är själva grundtekniken.

Men OLED skiljer sig alltså från de övriga på ett fundamentalt sätt, eftersom svart återges genom frånvaro av ljus. 100 procent, alltså.

LG OLED monitor connections
OLED-skärmen LG UltraFine OLED Pro får USB-C Thunderbolt samt HDMI och DisplayPort. Illustration: LG

UltraFine OLED Pro

Ännu så länge går LG-skärmen under namnet UltraFine OLED Pro. Skärmen har HDR och visar så mycket som 99 % av DCI P3-färgrymden för biofilmer och lika mycket av Adobe RGB – viktigt för de som jobbar med grafisk design och fotografering.

Hittills är den enda officiella informationen en video. Det framgår ingenting om uppdateringsfrekvensen, men eftersom bland annat VR visas så misstänker vi att den inte blir lägre än 144 Hz.

Här är videon:

Pris och tillgänglighet

Vi vet ingenting om lanseringsdatum eller pris, men eftersom det här är en skärm som riktar sig till professionella användare så finns det ingen anledning att tro att den blir billig.

Förmodligen kommer den att konkurrera mot proffsmonitorer som Asus PA32UCX med mini-LED, som vi just har fått in för test och som vi återkommer med en recension av inom kort.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen