Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple Silicon-processorer redan i år

Fasar ut Intel för att få högre prestanda.

Av / 2020-06-22 - 21:49
Apple Silicon-processorer redan i år

Somliga av oss minns fortfarande uppståndelsen när Apple bytte ut PowerPC-processorerna mot Intel-processorer. Eftersom Apple var ett företag som gärna dissade Intels processorarkitektur och föredrog PowerPC kom det en överraskning för de allra flesta, framför allt alla Apple fanboys, att Apple bytte sida och gick över till fienden.

Historien visar att det var ett smart drag. Apples hårdvara tjänade på bytet och i dag är det ingen som rynkar på näsan över att en MacBook kör en Intel-processor.

Macintosh från 1984.

Långt före detta ersatte PowerPC de Motorola-baserade Mac-maskinerna, så att byta processortillverkare är inte alls något nytt för Apple.

Nu är det dags för ännu ett generationsskifte och den här gången planerar Apple att fasa ut de Intel-baserade datorerna och ersätta dem med egna Apple-processorer.

Apple Silicon används redan i iPad, i form av A12-processorn. Processorarkitekturen kan skalas till bärbara och stationära Mac-datorer också och Apple planerar att lansera de första Macarna med egna processorer mot slutet av 2020, vilket blir starten på en övergångsfas som ska vara i två år.

På WWDC – utvecklarkonferensen som i stället för att äga rum på Apple Park i Kalifornien har flyttat ut på internet – berättade Tim Cook att Apple har en Mac Mini för utvecklare som ska göra appar för Mac med den nya processorn.

Utvecklare kan få tillgång till en specialversion av Mac Mini med en A12Z-processor som kör en betaversion av Apples nästa Mac OS, Big Sur.

Adobe Lightroom på en Mac med A12Z-processorn.

Apple säger att den nya Silicon-processorn ska ha mycket högre prestanda, med optimalt låg energiförbrukning. Och de flesta av dagens appar som kan köras på en Intel-baserad Mac kan enkelt kompileras för användning på en Mac med Apple Silicon i Xcode.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen