Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple Mac Pro äntligen med M2-processor

Uppdaterar Mac Studio och Mac Pro med M2 Ultra och upp till 192 GB minne.

Skrivet av / 2023-06-05 - 20:51
Apple Mac Pro äntligen med M2-processor

Apple Mac Pro överskuggades av Apple Mac Studio, och efter att ha testat Studio-modellen fruktade vi att det inte längre fanns något utrymme för Mac Pro. Det visar sig att det lyckligtvis finns det. För nu har Apple just uppdaterat Mac Pro med Apples egen M2-processor, och detsamma med den mindre Mac Studio.

Båda maskinerna är inriktade på krävande användningsområden, till exempel i filmstudior, TV-produktion, musikproduktion och 3D-innehåll.

Läs också iMac Pro 27’’ När inte en vanlig iMac räcker är det Pro-modellen som gäller, särskilt för de mest krävande uppgifterna.

Enligt Apple är den nya Mac Studio upp till sex gånger snabbare än den utgångna 27-tums iMac med en 3,6 GHz Intel Core i9-processor och tre gånger snabbare än den Mac Studio-modell vi testade med M1 Ultra.

M2 Ultra

Foto Apple

M1-processorerna försvinner från årets upplaga av Mac Studo. Nu tillgänglig med upp till 192 GB minne med 800 GB bandbredd, 8 TB SSD-lagring och stöd för sex Pro Display XDR-skärmar, en HDMI-utgång som har uppgraderats och stöder 8K-skärmar vid upp till 240 Hz.
Mac Studio finns också med M2 Max-processor med en 12-kärnig processorkärna, upp till 38 grafikkärnor och 96 GB delat minne, med 400 Gbps minnesbandbredd.

Väljer man M2 Ultra kan den fås med upp till 24 CPU-kärnor och 76 (!) grafikkärnor och 800 Gbps minnesbandbredd.

Läs också Billigaste Apple-skärmen är nästan mitt i prick Apples nya Studio Display är perfekt för många men hopplös för andra – och har en överraskande brist.

Apple säger att en Mac Studio med M2 Max är upp till 50 procent snabbare än M1 Max i After Effects, och en Mac Studio med M2 Ultra är 50 procent snabbare vid videobearbetning i DaVinci Resolve, än en Mac Studio med M1 Ultra.

Apple Mac Pro

Men det är Mac Pro som är den råaste Macen. Den är helt enkelt uppseendeväckande med både prestanda och utbyggnadsmöjligheter som vi knappt har sett i en Mac tidigare.

Maskinen, som snabbt fick smeknamnet rivjärnet på grund av ventilationsöppningarna på framsidan, kan också utrustas med M2 Ultra-processorn, men har också sju PCIe-kortplatser för dem som behöver plugga in SDI-kompatibla kort för allt från ljudkort till grafikkort och flera bildskärmar.

 

Mac Pro är alltså mer flexibel än en Mac Studio, där man inte kan öppna kabinettet och lägga till något överhuvudtaget.

Pro-utgåvan har också åtta Thunderbolt 4-portar, varav sex är baktill medan de andra två är på framsidan av chassit. Det finns också tre USB-A-portar, två HDMI-portar med bandbredd som stöder 8K-skärmar upp till 240 Hz. Hörlursutgången stöder hörlurar med hög impedans, vilket är ganska vanligt för hörlurar som används i studion.

 

Den har också Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.3, två 10 GB Ethernet-portar, samt stöd för upp till sex Pro Display XDR-skärmar.

Mac Studio och Mac Pro kan beställas idag, och Mac Studio börjar på 28 995 kronor, medan Mac Pro börjar på 98 995 kronor. Pro-versionen kan även levereras för rackmontering från 105 995 kronor.

Läs också Grymmaste datorn vi har testat Apples Mac Studio är precis vad proffsen behöver, men det är viktigt att välja rätt version.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Orbi 970: Det sjukaste mesh-nätverk vi hört talas om

Avancerad kylare från MSI gör din dator bättre

Thunderbolt 5 är grymt!

Uppkopplad interaktiv pekskärm

Ajöss till Cortana

Apple-1 säljs på auktion

Rulla till toppen