TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple lanserar 14- och 16-tums MacBook Pro med M1 Pro och M1 Max

Båda har Liquid Retina XDR-skärm och förbättrad webbkamera. Dessutom har Touch Bar försvunnit – men MagSafe är tillbaka!

forfatter
Publicerad 2021-10-19 - 08:58

Efter att Apple förra året lanserade sin egenutvecklade och blixtsnabba Apple M1-processor samt nya iMac, MacBook Air och 13-tums MacBook Pro baserade på det nya chipet, har vi väntat på en uppdatering av den stora 16-tums MacBook Pro, som hittills bara funnits med Intel-processor.

Den uppdateringen kom i samband med veckans stora Apple-evenemang, tillsammans med två helt nya Apple-processorer och en helt ny 14-tums MacBook Pro – en skärmstorlek som också är efterlängtad.

M1 Pro och M1 Max

Båda de nya MacBook Pro-modellerna kan konfigureras med Apples två nya processorer, M1 Pro och M1 Max.

Dessa bygger vidare på M1-chipets arkitektur med höga prestanda och lång batteritid. CPU:n i M1 Pro och M1 Max ger upp till 70 procent snabbare prestanda än M1, och GPU:n i M1 Pro är upp till dubbelt så snabb som M1, och M1 Max är upp till fyra gånger snabbare än M1.

M1 Pro har en upp till 16-kärnig GPU som är upp till dubbelt så snabb som M1. (Foto: Peter Gotschalk)

M1 Pro har dessutom upp till 200 GB/s minnesbandbredd och stöder upp till sammanlagt 32 GB minne. M1 Max har upp till 400 GB/s minnesbandbredd – dubbelt så mycket som M1 Pro och nästan sex gånger mer än M1 – och stöder upp till sammanlagt 64 GB minne. Den effektiva arkitekturen i M1 Pro och M1 Max innebär att de levererar samma prestanda, oavsett om datorn får ström från väguttaget eller kör på batteri, lovar Apple.

Rent allmänt ska strömförbrukningen vara betydligt lägre än med en typisk 8-kärnig processor i en Windows-laptop. Till exempel ger M1 Pro upp till 1,7 gånger högre CPU-prestanda med samma strömnivå och kan åstadkomma PC-chipets maximala prestanda med upp till 70 procent lägre effekt, försäkrade Apple på lanseringen.

Hejdå till Touch Bar, Hej till Liquid Retina XDR

Förutom de nya processorerna har de nya MacBook Pro-datorerna massor av andra innovationer – och ett par steg tillbaka som förmodligen gläder de flesta trofasta Apple-fans.

De nya modellerna har ett Magic Keyboard som sitter i en dubbelanodiserad svart ram som framhäver de bakgrundsbelysta specialtecknen på tangenterna. Dessutom har tangentbordet en rad funktionstangenter i full höjd. Fysiska funktionstangenter – till exempel en bredare Escape-tangent – ersätter Touch Bar, så att professionella användare återigen kan njuta av den taktila känslan av mekaniska tangenter.

16-tums MacBook Pro har en upplösning på 3456 x 2234 pixlar, 14-tumsmodellen har 3024 x 1964. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärmen är av typen Liquid Retina XDR, som bygger på samma mini-LED-teknik som används i iPad Pro. Skärmen har upp till 1 000 nits kontinuerlig ljusstyrka på helskärm, en maximal ljusstyrka på 1 600 nits och ett kontrastförhållande på 1 000 000:1. Den nya skärmen har också en adaptiv uppdateringshastighet på upp till 120 Hz. Ramen runt har blivit smalare och är numera bara 3,5 mm. Detta innebär dock att skärmen har fått ett litet hack i den övre kanten där webbkameran sitter.

Kameran har för övrigt 1080p-upplösning och använder bildsignalprocessorn (ISP) och Neural Engine för datorbaserad video, vilket förbättrar bildkvaliteten så att användarna ser skarpare ut och har mer naturliga hudtoner.

MacBook Pro stöder tre externa bildskärmar och en 4K-TV

Båda modellerna har tre Thunderbolt 4-portar för anslutning av externa enheter med hög hastighet, en SDXC-kortplats för snabb medieåtkomst, en HDMI-port för anslutning av bildskärmar och TV-apparater samt ett förbättrat hörlursuttag som stöder hörlurar med hög impedans.

Till M1 Pro kan användare ansluta upp till två Pro Display XDR-skärmar, och till M1 Max upp till tre Pro Display XDR-skärmar och en 4K-TV samtidigt.

MagSafe är tillbaka i form av MagSafe 3, som har en förbättrad design och skickar in mer ström i systemet än någonsin tidigare, lovar Apple. Dessutom får MacBook Pro för första gången snabbladdning, så datorn kan laddas upp till 50 procent på bara 30 minuter.

MagSafe är tillbaka! Och äntligen kan vi säga adjö till Touch Bar. (Foto: Peter Gotschalk)

Pris och tillgänglighet

De nya MacBook Pro-modellerna med M1 Pro och M1 Max kan beställas redan nu, med leverans från 26 oktober.

Den nya 14-tums MacBook Pro kostar från 24 000 kronor och 16-tumsmodellen från 30 000 kronor.

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend