Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Konceptbil i Avatar-stil

Mercedes framtidsbil slår ett slag för mer miljövänliga batterier.

Av / 2020-01-10 - 08:29
Konceptbil i Avatar-stil

Bilen AVTR ser helt galet häftig ut. En riktig framtidsbil. Den sätts nog aldrig i produktion, men den anger en riktning för Mercedes och Daimler, där de i framtiden tänker göra elbilar som har mer miljövänliga batterier.

Grafenbatterier

Nyckelordet är ett batteri med grafen i stället för kobolt, litium och andra sällsynta jordartsmetaller som när de utvinns förorenar marken och dricksvattnet.

Batterierna kan också komposteras och återvinnas.

Tanken är att bilen ska kunna registrera förarens andning och puls, för att på så sätt identifiera honom eller henne. En kul finess är ett menysystem som man styr med handen och som låter föraren utforska den fiktiva planeten Pandora från filmen Avatar. I 3D, naturligtvis.

Baksidan av bilen är reptil-lik och som sagt kommer den aldrig att sättas i produktion. Men det är det elektriska innanmätet som är intressant.

Metamaterial

Grafenbatteriet är inte färdigt ännu, det finns hinder som måste övervinnas. Grafen är ett så kallad metamaterial som består av ett enda lager kolatomer. Det upptäcktes för bara 15 år sedan men har mycket lovande egenskaper som kan utnyttjas i halvledare och batterier.

Och kiselanoder?

Intressant nog äger moderföretaget Daimler också en andel i batteritillverkaren Sila Nanotechnologies, som arbetar med att utveckla batterier som har kisel i anoden, vilket ska ersätta grafitanoden i dagens litiumbatterier. Det är för tidigt att säga vilken batteriteknik som kommer att vinna på sikt, men under alla omständigheter blir den mer effektiv och hållbar än dagens batterier.

mercedes-benz_100730426_h-989x556 mercedes-benz_100730425_h-989x556 mercedes-benz_100730419_h-989x662 mercedes-benz_100730429_h-989x660 mercedes-benz_100730428_h-989x660
<
>

Som fotnot kan vi nämna att undertecknad har försökt att komma i kontakt med Sila Nanotechnologies här på CES och inväntar svar på ett par frågor – inklusive hur långt de är från massproduktion. Vi förväntar oss inte att bli mycket klokare av svaret.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

Helsvart Volvo med en överraskning

GTI:n är tillbaka

0–100 km/h på 2,2 sekunder

Extra lång elcykel för barnfamiljer

Robottaxi-stöldförsök i Los Angeles slår fel

Smart #3 är en läckerbit

Här är Peugeots viktigaste bil

Vi har sett Xiaomis elbil

0
Rulla till toppen