Search
Generic filters

CES 2019: Årets nya OLED-TV från LG

LG vässar tänderna för TV-året 2019 med en rad skarpa nyheter, inklusive en helt ny 8K OLED TV!

Startskottet för årets CES-mässa i Las Vegas går inte officiellt förrän i nästa vecka, men som vanligt har LG tjuvstartat och avslöjat ett par fräcka TV-nyheter!

Till TV-året 2019 har LG koncentrerat sig på att göra ljud- och bildbehandling ännu skarpare. Sydkoreanerna har utvecklat en helt ny bildprocessor som heter Alpha 9 Gen 2. Förutom att vara ännu kraftfullare än sin föregångare använder den nya processorn så kallad ”deep learning” – maskininlärning – för att optimera bild- och ljudkvaliteten. LG-processorn analyserar innehållet och jämför det med en enorm databas som är full av bild- och ljudinformation. Resultatet används sedan för att optimera vad du ser och hör.

LG OLED 2019: C9, E9, W9 – och Z9

Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)

Den nya processorn sitter i alla LG:s toppmodeller, som för modellåret 2019 (föga överraskande) ändrar namn till C9, E9, W9 och Z9. Vänta lite, sa vi Z9? Javisst, detta är en helt ny modell, högst upp i LG-hierarkin. Z9 blir nämligen LG:s första OLED-TV med 8K-upplösning och en kolossal 88-tums skärm! Resten av OLED-modellerna får nöja sig med 4K-upplösning.

Sist men inte minst förväntas en ny, billigare B9-modell dyka upp under året. Den får klara sig med lite enklare processorkraft.

Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)

Samtliga av de nya OLED-modellerna får dessutom uppgraderade HDMI-ingångar och blir världens första med HDMI 2.1. Denna nya HDMI-standard gör det möjligt att överföra 4K-video med en bildfrekvens på upp till 120 fps (eller 8K-upplösning med upp till 60 fps). Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd vilket möjliggör högre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare och/eller hemmabioförstärkare som också stöder eARC.

Dolby Atmos 3D-stöd finns givetvis också på plats, under förutsättning att du har en soundbar eller ljudsystem som också stöder det.

Till sist kan gaming-fantaster glädja sig över VRR (Variable Refresh Rate), som automatiskt synkar bildfrekvensen med spelkonsoler som Xbox One, plus ett särskilt Low Latency Mode som garanterar kort fördröjning på 13 millisekunder.

annons

ThinQ AI, Google Home och Amazon Alexa

Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)
Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)

LG har dessutom gjort de nya TV-modellerna smartare, mer användarvänliga och inte minst anpassade för röststyrning. Det nya WebOS 4.5-gränssnittet har fått en ny ”Home Dashboard” som ska göra det enklare att hitta det innehåll du vill titta på.

annons

Styrsystemet ThinQ AI gör det möjligt att kommunicera med ”allt från högtalare till luftkonditionering och robotdammsugare”. ThinQ AI pratar i dagsläget bara engelska, men ska bli tillgängligt även i Norden. LG:s nya TV-apparater kommer också att ha stöd för Google Assistant, men ännu så länge är det oklart när detta stöd gäller de nordiska språken. På en del marknader ska även Amazon Alexa fungera (Norden är för närvarande oklart).

Pris och tillgänglighet

Så vitt vi vet finns LG 2019 OLED-modellerna i samma storlekar som tidigare (55, 65 och 77 tum), bortsett från flaggskeppet på 88 tum. Exakt när de nya modellerna börjar säljas är ännu inte bekräftat, men modellskiftet brukar börja i månadsskiftet april/maj.

Ljud & Bild är som vanligt på plats på CES-mässan i Las Vegas nästa vecka och vi ser fram emot att ge dig våra färska intryck från mässmontrarna. Stay tuned!

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.
  Nu kan du bränna på i 350 km/h med perfekt timade rytmer från Naim!
  Amazons halvt översatta websajt har läckt ut på nätet
  Det passar bra med lite Netflix och chill i augusti om vi ska tro meterologerna! Vått blir det åtminstone.
  Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.
  JBL LIVE 400BT försvinner ur sortimentet hos fler elektronikkedjor på grund av misstanke om hälsofarliga mängder cancerframkallande ämnen.
  Apple bekräftar nu vad många har misstänkt, det dröjer innan vi kan köpa iPhone 12.
  Bilder av Samsung Galaxy Z Fold 2 läckta på nätet

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Riktpris: 19000 kr Bra till sport och spel

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Riktpris: 18000 kr Superstark kontrast

  LG OLED GX Gallery OLED

  Riktpris: 40000 kr Galleri-OLED

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Riktpris: 17000 kr Din egen Instagram-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.