annons

Ny hemmabioreceiver från Sony

CES 2016

Alla HDMI-ingångarna på STR-DN1070 stöder Ultra HD-upplösning och HDR.

(Foto: Tillverkare)
annons

Det har pratats om stöd för 4K Ultra HD-material länge, men det var inte förrän det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2 kom som det gick att överföra Ultra HD-video från TV och Hollywood-filmer. Innan detta kom har det bara gått att överföra hemgjord Ultra-HD-video, vilket branschen inte direkt har varit övertydliga med att klargöra.

Alla sex HDMI-ingångar stöder HDCP 2.2 och HDR. Foto: Sony

Alla sex HDMI-ingångar stöder HDCP 2.2 och HDR. Foto: Sony

Det var först förra generationens hemmabioförstärkare som fick stöd för HDCP 2.2, fast då oftast bara i en enda HDMI-ingång. Så var det åtminstone för Sony STR-DN1060. I praktiken räcker det ganska långt om man bara har en TV med inbyggd 4K Netflix och andra TV-tjänster med Ultra HD-material. Då är det ju bara någon av de kommande 4K-Blu-ray-spelarna som behöver kopplas till en HDCP 2.2-ingång. Men i framtiden kan det bli aktuellt med 4K-mediespelare och kanske till och med 4K-spelkonsoler.

Läs också: Test av 5 hemmabioreceivrar

Sonys nya STR-DN1070 stöder därför HDCP 2.2 i alla HDMI-ingångar (som samtliga är av 2.0-typ) och är alltså framtidssäker. Receivern klarar video i upp till 4K-upplösning i 50p/60p i fullt 12-bitars 4:4:4-färgrymd. Videomaterial mastrat i HDR (High Dynamic Range) med utökad gråskala (och dessutom mörkare svart och ljusare vitt) stöds också.

STR-DN1070 stöder högupplöst musik, även i DSD-format. Multiroom-funktioner finns också. Foto: Sony

annons

STR-DN1070 stöder högupplöst musik, även i DSD-format. Multiroom-funktioner finns också. Foto: Sony

annons

Högupplöst ljud
En helt ny DAC avkodar högupplösta ljudfiler, inklusive Sonys eget DSD-format som fungerar på ett lite annorlunda sätt än vanligt PCF-format. Högupplöst ljud stöds via HDMI och USB och går att strömma via hemnätverket. Bland nätverksfunktionerna märks Spotify Connect, AirPlay och Google Cast.

En ny Wireless Surround-funktion gör det möjligt att koppla in trådlösa bakhögtalare, som vi räknar med att Sony kommer att lansera inom kort. På så sätt slipper man dra kablar till bakkanalerna.

STR-DN1070 förväntas komma till Sverige i maj. Sony har inte sagt något om priset, men vi räknar med att den bör hamna på ungefär samma nivå som föregångaren, alltså någonstans kring 7 000 kronor.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Öronproppar är fortfarande bäst med sladd

Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video!

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Flera modeller får dessutom ljud från B&W.

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Sonos till arga användare: Lugna er!

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?