Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny hemmabioreceiver från Sony

Alla HDMI-ingångarna på STR-DN1070 stöder Ultra HD-upplösning och HDR.

Av / 2016-01-07 - 08:52
Ny hemmabioreceiver från Sony

Det har pratats om stöd för 4K Ultra HD-material länge, men det var inte förrän det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2 kom som det gick att överföra Ultra HD-video från TV och Hollywood-filmer. Innan detta kom har det bara gått att överföra hemgjord Ultra-HD-video, vilket branschen inte direkt har varit övertydliga med att klargöra.

Alla sex HDMI-ingångar stöder HDCP 2.2 och HDR. Foto: Sony

Alla sex HDMI-ingångar stöder HDCP 2.2 och HDR. Foto: Sony

Det var först förra generationens hemmabioförstärkare som fick stöd för HDCP 2.2, fast då oftast bara i en enda HDMI-ingång. Så var det åtminstone för Sony STR-DN1060. I praktiken räcker det ganska långt om man bara har en TV med inbyggd 4K Netflix och andra TV-tjänster med Ultra HD-material. Då är det ju bara någon av de kommande 4K-Blu-ray-spelarna som behöver kopplas till en HDCP 2.2-ingång. Men i framtiden kan det bli aktuellt med 4K-mediespelare och kanske till och med 4K-spelkonsoler.

Läs också: Test av 5 hemmabioreceivrar

Sonys nya STR-DN1070 stöder därför HDCP 2.2 i alla HDMI-ingångar (som samtliga är av 2.0-typ) och är alltså framtidssäker. Receivern klarar video i upp till 4K-upplösning i 50p/60p i fullt 12-bitars 4:4:4-färgrymd. Videomaterial mastrat i HDR (High Dynamic Range) med utökad gråskala (och dessutom mörkare svart och ljusare vitt) stöds också.

STR-DN1070 stöder högupplöst musik, även i DSD-format. Multiroom-funktioner finns också. Foto: Sony

STR-DN1070 stöder högupplöst musik, även i DSD-format. Multiroom-funktioner finns också. Foto: Sony

Högupplöst ljud
En helt ny DAC avkodar högupplösta ljudfiler, inklusive Sonys eget DSD-format som fungerar på ett lite annorlunda sätt än vanligt PCF-format. Högupplöst ljud stöds via HDMI och USB och går att strömma via hemnätverket. Bland nätverksfunktionerna märks Spotify Connect, AirPlay och Google Cast.

En ny Wireless Surround-funktion gör det möjligt att koppla in trådlösa bakhögtalare, som vi räknar med att Sony kommer att lansera inom kort. På så sätt slipper man dra kablar till bakkanalerna.

STR-DN1070 förväntas komma till Sverige i maj. Sony har inte sagt något om priset, men vi räknar med att den bör hamna på ungefär samma nivå som föregångaren, alltså någonstans kring 7 000 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen