annons

Lövtunn Ultra-HD från TCL

CES 2016

En av världens största TV-tillverkare är kinesisk. De nya skärmarna är världens tunnaste med Local Dimming.

(Foto: Tillverkare)
annons

Xclusive är toppmodellen i kinesiska TLC:s S99-serie. Den är utrustad med avancerad teknik som Quantum Dots (kvantprickar, alltså lysdioder som bara är ett par nanometer stora), bakbelysning med Local Dimming samt stort dynamiskt omfång (HDR) som ger extra hög kontrast.

Skärmen är utrustad med en speciell ”slimmad” Local Dimming-bakbelysning som minskar det optiska avståndet till 5 mm – vilket innebär att Xclusive är världens tunnaste kvantpricks-TV med lokal dimningsfunktion.

Kvantprickar
Quantum Dots är extra små lysdioder, bara 5–20 nanometer stora. Fördelen mot traditionella LCD-paneler är skarpare bild och rikare färger, till ett lägre pris än OLED. Den lokala styrningen av bakbelysningen innebär att mörka områden av bilden kan visas med lite bakljus och andra ljusare områden med betydligt mer, så att man kan manipulera fram en större dynamik än om bakbelysningen inte varierade på olika ställen.

HDR och stor färgrymd
TCL utlovar en bildkvalitet som tillhör toppklassen. HDR ger större skillnad mellan svartaste svart och vitaste vitt, och en större färgskala (Wide Color Gamut) ger djupare och rikare färger. Även ljudet påstås vara bra tack vare högtalare från Harman Kardon.

S99-serien är supertunn och har en ren baksida utan vare sig skruvar eller springor, vilket är pricken över i för en TV som är läcker att beskåda.

65-tumsversionen av TCL Xclusive, U65S9906, kommer till butikerna i Europa under andra halvan av 2016. Något pris har vi inte fått men vi räknar med att den blir billigare än motsvarande modeller från mer kända TV-jättar.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Öronproppar är fortfarande bäst med sladd

Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video!

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Flera modeller får dessutom ljud från B&W.

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Sonos till arga användare: Lugna er!

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?