annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Bose VideoWave-TV med surroundljud

Nej, detta är inte ännu en TV, det är ett Bose-system! VideoWave är en nästan komplett hemmabio, allt som saknas är en Blu-ray-spelare och en kabel-TV-mottagare.


VideoWave ser ut som en 46-tums TV men är i själva verket ett komplett underhållningssystem med inbyggda Bose-surroundhögtalare. Boxen till höger på bilden är kontrollcentralen och innehåller radio och kontakter för alla anslutningar. iPod-dockan ingår också, och fjärrkontrollen styr hela härligheten med hjälp av radiosignaler – plus kabel-TV-mottagaren, Blu-ray-spelaren och andra apparater som tar emot vanliga IR-signaler, så länge de står i närheten av Bose-modulens IR-sändare.


Fjärrkontrollen har sex stora knappar du aldrig missar samt ett rörelsekänsligt klickhjul à la iPod som används för att navigera runt i menyerna. Även inkopplade enheter styrs på samma sätt, så du behöver inte leta fram fjärrkontrollen till BD-spelaren för att snurra igång filmen.

Själva TV:n är en 46-tums LCD-panel med lysrörsbelysning, alltså inte LED-teknik. Lysdioder kan komma i en senare produkt, säger Boses ingenjörer som har arbetat hårt med att göra TV-bilden så bra som möjligt.

För att förenkla för användaren så går det i första hand bara att ställa in bilden genom att tala om för TV:n om det är dag eller natt. I menysystemet finns dock mer avancerade parametrar och entusiaster kan aktivera en avancerad meny där det går att ställa in gamma och kalibrera varje enskild färg.

Ljudet kan man inte göra mycket åt. Men det är inte säkert att man behöver, för Bose har lyckats klämma in ett helt surroundhögtalarpaket. Med subbas och allt.

Fem små mellanregister sitt på toppen av kabinettets baksida, där det också finns ett slags diskanthorn på varje sida som sprider diskantljudet genom ett finmaskigt nät och reflekterar det mot bakväggen.

Subbasen består av sex små bashögtalare som parvis spelar åt olika håll för att utjämna vibrationer – vilket annars orsakar problem för LCD-skärmar med lysrör – ungefär som en boxermotor med liggande kolvar.

Basljudet leds ut genom en 190 cm lång ”waveguide” av samma typ som Bose har i sina wave-radioapparater, fast större, och leds till slut ut under TV:n. Hela ljudsystemet innebär naturligtvis att skärmen är en hel del tjockare än vanliga LCD-modeller.

Ljudet återges som ett 5.1-kanalssystem, med en hel del avancerad processning för att skapa en övertygande surroundkänsla från högtalarna. Anläggningen har Boses ADAPTiQ-system, en automatisk installation och kalibrering som utförs med hjälp av en mikrofon när anläggningen installeras av en Bose-specialist.

I slutändan har man alla högtalarna dolda bakom TV:n, som kan hängas upp på väggen med ett vanligt VESA-väggfäste. Ett avtagbart bordsstativ ingår också.

Bilden och ljudet tänker vi testa så snart vi kan, och Boses demonstration under lanseringen i Paris var tillräckligt övertygande för att många nog ska tycka att VideoWave är lockande. Det finns åtminstone inga andra TV-apparater som kommer i närheten av ljudkvaliteten i surround, så Bose kan ha prickat rätt.

VideoWave kommer till butikerna i slutet av oktober. Priset är oblyga 75 000 kronor – men då får man osynligt hemmabioljud på köpet.

www.bose.se

Läs också

LG SK10Y

LG SK10Y

Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

Lägg till som favorit
Sony HT-ZF9

Sony HT-ZF9

Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

Lägg till som favorit
6 bärbara projektorer

6 bärbara projektorer

Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

Lägg till som favorit
Allians i lyxklassen

Allians i lyxklassen

Steinway Lyngdorf och Samsung har en anläggning för dig som har vunnit på Lotto en gång till. Lägg till som favorit
Hemmabio på 12 kvadratmeter

Hemmabio på 12 kvadratmeter

Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också! Lägg till som favorit
Projektorduell

Projektorduell

Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

Lägg till som favorit
Denon AVC-X8500H

Denon AVC-X8500H

Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

Lägg till som favorit