Borgen återuppstår – på Netflix

Den legendariska danska TV-serien Borgen får nytt liv hos den amerikanska strömningsjätten.
Annons
Annons
forfatter

Netflix och DR meddelade i dag att den danska TV-serien Borgen kommer att återuppstå – på Netflix.

Borgen är en politisk dramaserie med Sidse Babett Knudsen (Westworld) och Birgitte Hjort Sørensen i huvudrollerna. Serien är skriven av Adam Price för Danmarks Radio.

Den första säsongen kom 2010, den andra 2011 och den tredje 2013. Säsong 1–3 av Borgen har sålts till fler än 80 länder över hela världen och vunnit flera priser, bland annat BAFTA och Prix Italia. I Sverige visades serien på SVT.

De tre första säsongerna av Borgen kommer att dyka upp på Netflix längre fram i år, och helt nya avsnitt av det kritikerrosade politiska dramat släpps 2022.

Borgen (Foto: DR)

Annons

Nya Borgen, som får premiär på DR innan den kommer till Netflix över hela världen, återförenar det kreativa teamet som låg bakom de tidigare säsongerna. Detta inkluderar skaparen Adam Price och huvudrollsinnehavarna Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg och Birgitte Hjort Sørensen som Katrine Fønsmark.

I den fjärde säsongen får vi återigen följa (nyutnämnda) utrikesminister Birgitte Nyborg, hennes stab och politiska journalister. Serien fokuserar även på Katrine Fønmarks resa – efter att ha varit Birgittes presschef ett tag är hon tillbaka i den nya säsongen som journalist efter att ha fått jobb som nyhetschef på en stor, rikstäckande TV-kanal.

”Borgen är en unik dansk berättelse om politiskt och personligt drama som utspelas mellan de människor som har ansvaret för att styra vårt land. Vi är väldigt glada över att kunna återuppliva Borgen och dess karaktärer tillsammans med Netflix. Vi ser fram emot att ännu en gång besöka dess universum och karaktärer för att berätta en samtida och mycket aktuell historia om ett hett politiskt tema med internationella konsekvenser” säger Christian Rank, dramachef på DR.

”För tio år sedan omdefinierade ”Borgen” det globala tv-landskapet genom att visa att fantastiska berättelser kan skapas var som helst och älskas av människor över hela världen. Vi är otroligt stolta över att få samarbeta med DR och hela det kreativa teamet för att ge nytt liv till detta världsomfattande fenomen samt ge ”Borgens” alla fans en möjlighet att fängslas av berättelsen igen.” Lina Brouneus, chef för samproduktiooner och licensiering på Netflix, i ett pressmeddelande.

Annons
Sidse Babett Knudsen (Foto: DR)

Borgen kommer att produceras av SAM Productions, ett dansk manusbaserat produktionsföretag, och är skriven av Adam Price (Borgen, Ragnarok). Exekutiv producent är Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia) och producent är Stine Meldgaard Madsen (Ragnarok, Something’s Rockin’).

Läs också
Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video! En vecka innan Netflix släpper sin första norska originalserie bjöd strömningsjätten in till premiärfest.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.