Borgen återuppstår – på Netflix

Den legendariska danska TV-serien Borgen får nytt liv hos den amerikanska strömningsjätten.
Annons
Annons
forfatter

Netflix och DR meddelade i dag att den danska TV-serien Borgen kommer att återuppstå – på Netflix.

Borgen är en politisk dramaserie med Sidse Babett Knudsen (Westworld) och Birgitte Hjort Sørensen i huvudrollerna. Serien är skriven av Adam Price för Danmarks Radio.

Den första säsongen kom 2010, den andra 2011 och den tredje 2013. Säsong 1–3 av Borgen har sålts till fler än 80 länder över hela världen och vunnit flera priser, bland annat BAFTA och Prix Italia. I Sverige visades serien på SVT.

De tre första säsongerna av Borgen kommer att dyka upp på Netflix längre fram i år, och helt nya avsnitt av det kritikerrosade politiska dramat släpps 2022.

Borgen (Foto: DR)

Nya Borgen, som får premiär på DR innan den kommer till Netflix över hela världen, återförenar det kreativa teamet som låg bakom de tidigare säsongerna. Detta inkluderar skaparen Adam Price och huvudrollsinnehavarna Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg och Birgitte Hjort Sørensen som Katrine Fønsmark.

I den fjärde säsongen får vi återigen följa (nyutnämnda) utrikesminister Birgitte Nyborg, hennes stab och politiska journalister. Serien fokuserar även på Katrine Fønmarks resa – efter att ha varit Birgittes presschef ett tag är hon tillbaka i den nya säsongen som journalist efter att ha fått jobb som nyhetschef på en stor, rikstäckande TV-kanal.

”Borgen är en unik dansk berättelse om politiskt och personligt drama som utspelas mellan de människor som har ansvaret för att styra vårt land. Vi är väldigt glada över att kunna återuppliva Borgen och dess karaktärer tillsammans med Netflix. Vi ser fram emot att ännu en gång besöka dess universum och karaktärer för att berätta en samtida och mycket aktuell historia om ett hett politiskt tema med internationella konsekvenser” säger Christian Rank, dramachef på DR.

”För tio år sedan omdefinierade ”Borgen” det globala tv-landskapet genom att visa att fantastiska berättelser kan skapas var som helst och älskas av människor över hela världen. Vi är otroligt stolta över att få samarbeta med DR och hela det kreativa teamet för att ge nytt liv till detta världsomfattande fenomen samt ge ”Borgens” alla fans en möjlighet att fängslas av berättelsen igen.” Lina Brouneus, chef för samproduktiooner och licensiering på Netflix, i ett pressmeddelande.

Sidse Babett Knudsen (Foto: DR)

Borgen kommer att produceras av SAM Productions, ett dansk manusbaserat produktionsföretag, och är skriven av Adam Price (Borgen, Ragnarok). Exekutiv producent är Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia) och producent är Stine Meldgaard Madsen (Ragnarok, Something’s Rockin’).

Läs också
Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video! En vecka innan Netflix släpper sin första norska originalserie bjöd strömningsjätten in till premiärfest.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Fortsätt med Google

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Efter upploppen i Washington har sociala medier tagit i med hårdhandskarna. Är det censur eller helt nödvändigt?
Man måste registrera sig som operatör och genomgå prov för drönarkortet
Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas
Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?