annons

Böjda TV-nyheter från Samsung (uppdaterad med video)

CES 2014

I år satsar Samsung stort på konkava skärmar med 4K-upplösning.

Som vanligt är Samsung en av trendsättarna på årets CES-mässa. Och i år ska skärmen vara böjd! Åtminstone om vi ska tro Samsung och deras TV-designer.

samsung-ultra-hd-tv-105-inch-970x0

På nattens presskonferens i Las Vegas avtäckte Samsung sin nya toppmodell för 2013: en enorm men lövtunn 105-tummare med baksida av äkta trä. Skärmen har det extra breda 21:9-formatet och en upplösning på hela 5120 x 2160 pixlar! Tanken med den konkava formen är dels att göra den tunna konstruktionen starkare och dels att förbättra bilden. Den välvda formen ser bland annat till att hela bildytan får ett mer likformigt avstånd till ögonen, samtidigt som den begränsar reflektioner från sidan. Tekniken används ofta i biografsalonger och kommer nu alltså till flera av Samsungs TV-apparater.

Det gick däremot illa när regissör Michael Bay (som bland annat ligger bakom ”Transformers”) skulle berätta mer om Samsung-skärmens förträfflighet. På grund av problem med telepromptern fick Bay helt enkelt hjärnsläpp och lämnade scenen med oförrättat värv.

Curved_UHDU9000_Front_re
Samsungs nya UD9005 är konkav.

Mer UHD-TV
Lyckligtvis utlovar Samsung mycket fint även från de ”vanliga” TV-modellerna som kommer 2014. Ultra-HD-upplösning (4K) dyker upp i betydligt fler modeller än förut och blir standard i de dyrare 8- och 9-serierna. Toppserien 9005 har naturligtvis konkav skärm och finns i storlekar från 55 ända upp till 78 tum. Strax nedanför kommer den nya 8-serien, även den med 4K-upplösning (3840 x 2160) fast med traditionell, platt skärm.

annons

Flat_UHDU8550_frontR
Nya 8550-serien från Samsung har en mer traditionell platt form och 4K-upplösning.

annons

Mer material
Som bekant blir det inget kul med en 4K-TV om man inte har någonting att titta på. Samsung samarbetar därför med en rad leverantörer, inklusive Netflix som släpper sitt 4K-utbud under första halvan av 2014. Samsung arbetar även med Amazon om att erbjuda mer material med 4K-upplösning till TV-tittarna med hjälp av en särskild app. Och inte nog med det: den som köper en UHD-TV från Samsung får en hårddisk med närmare 50 titlar i 4K-upplösning. I första vändan gäller detta erbjudande dock enbart den amerikanska marknaden.

Här är mer information om Samsungs 2014-modeller från Samsung Nordics key account manager, Knut Eirik Rørnes:

annons

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

annons

Läs också

Smarta tillbehör från Logitech

Smarta tillbehör från Logitech

Speltillbehör för iPhone och smart mus för flera enheter
Se presentation av Rega RP10

Se presentation av Rega RP10

Här är Regas nya toppmodell. Vi har tittat närmare och lyssnat på skivspelaren tillsammans med Phil Freeman som berättar mer om den.
Martin Logan tappar tråden

Martin Logan tappar tråden

Det måste bara bli bra när Martin Logan gör en trådlös högtalare. Crescendo har både bluetooth och AirPlay, gissa om vi ser fram emot att få testa den här!
Unik högtalardesign

Unik högtalardesign

Runda högtalare är inget nytt, men Fujitsu gör det på sitt eget sätt i deras Eclipse.
Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Amerikanska Ayre har bara super-highend, men när de jubilerar måste de naturligtvis anstränga sig lite extra när de uppgraderar sina toppmodeller.
Marten Coltrane Supreme 2

Marten Coltrane Supreme 2

Här är ett par högtalare du aldrig har sett förut. Och du har förmodligen inte hört på maken heller.
Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Även om det inte dräller av mobilnyheter på CES så kom både Sony och Samsung med intressanta nya produkter. Vi har bilderna.
Böjd mobiltoppnyhet från LG

Böjd mobiltoppnyhet från LG

Det är inte bara TV-apparaterna som ska vara konkava i år. LG har böjt den lilla skärmen på sin lyxmobil – som till och med läker sig själv och tar bort repor automatisk