TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
Påskerbjudande - 6 veckor för bara 6 kr

Exklusivt

Ny svensk-kinesisk SUV erbjuder otrolig laddningshastighet till ett överraskande pris

Den nya Zeekr 7X vill göra allt för halva priset. Och den laddar snabbare än du kan dricka en cappuccino.

Av / 2025-04-14 - 12:02
Ny svensk-kinesisk SUV erbjuder otrolig laddningshastighet till ett överraskande pris

Som alla nya (särskilt kinesiska) bilmärken vill svensk-kinesiska Zeekr gärna ge den svenska allmänheten intryck av att de erbjuder mycket bättre valuta för pengarna än de etablerade märkena.

Zeekr saknar dock inte erfarenhet från Europa. De ägs av Geely Group, som också står bakom Volvo, Polestar, Lotus och Lynk & Co. Och precis som de förstnämnda är bilarna utvecklade i både Kina och Sverige med fokus på modern design, klassisk komfort och teknologi. Och argumenten för att köpa nya Zeekr 7X, som vi just har provkört i Portugal, är mycket goda.

De första 7X kommer att levereras i Norge och Sverige från och med maj i år, där den mindre SUV:en X och den stora sedanen 001 redan har lanserats. I Danmark väntas 7X, X och 001 börja säljas under sommaren.

7X_1-scaled 7X_2-scaled
<
>
Den gröna färgen är helt klart bäst, men oavsett vilken färg det är så är designen elegant. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Det gyllene batteriet

Det stora försäljningsargumentet för Zeekr 7X är batteriet och dess laddningshastighet. Laddningstiden för det så kallade 800-V ”Golden Battery” är bland de bästa i världen. DC-snabbladdning i 7X är 360 kW och AC-laddning för hemmet är 22 kW. Det innebär att bilens 75 kWh-batteri kan laddas från 10-80 procent (eller 336 kilometer extra räckvidd) på bara 13 minuter! Vanligtvis är vi nöjda med en 10-80-tid på 30 minuter och imponerade av 20 minuter. Faktum är att jag i skrivande stund inte kan hitta någon bil på marknaden som laddar snabbare än Zeekr 7X.

Om du köper 7X med det stora 100 kWh-batteriet uppnås 10-80 % på imponerande 16 minuter. Och när europeiska laddare kan leverera det kan 7X ladda med upp till 480 kW.

Annons

Vid hemmaladdning kan 10-100 % uppnås på bara 4,5 timmar (5,5 med det stora batteriet) med 22 kW AC-laddning, vilket är särskilt praktiskt om man har två elbilar i hemmet som delar på en laddare. Här är den vanliga laddningen på 11 kW för långsam för de flesta. Den snabbare AC-laddningen gör det också möjligt att ladda snabbare under den period då elen är som billigast.

7X_4-scaled 7X_3-scaled
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Överraskande pris

Zeekr 7X finns i tre versioner.

Den billigaste Core har ett batteri på 75 kWh, bakhjulsdrift och en WLTP-räckvidd på 480 km. Priset börjar på 579 000 kronor, vilket är lägre än väntat med tanke på storleken, standardutrustningen och framför allt den galna laddningstiden. Bilens 416 hästkrafter säkerställer att 0-100-tiden är hyggliga 6 sekunder.

För 629 000 kronor kan man få Long Range-modellen, som har samma motor (och därmed samma bakhjulsdrift, hästkrafter och 0-100-tid), men med ett stort 100 kWh-batteri som ger en räckvidd på 615 km.

Läs också Nyhet: BYD Super e-Platform: Laddar 400 km på 5 minuter BYD:s nya laddningsteknologi laddar din bil nästan lika snabbt som att tanka bensin. Super e-Platform utlovar upp till 400 kilometers räckvidd efter bara fem minuter vid laddaren.

Om det är prestanda och/eller fyrhjulsdrift man är ute efter får man uppgradera till toppmodellen Prestige för 689 000 kronor, som har ett stort 100 kWh-batteri, dubbelmotor med fyrhjulsdrift och 630 hästkrafter, vilket tar dig till 100 km/h på blott 3,8 sekunder. Den levereras också med en del extrautrustning, som till exempel luftfjädring. Räckvidden är 543 km WLTP.

Tillvalslistan innehåller bland annat lädersäten med massage, kylning och ventilation, head-up display, dragkrok och ett egenutvecklat ljudsystem på 2 160 W med 21 högtalare. Elektriska dörrar finns också att köpa till om det verkar för proletärt att öppna och stänga dem för hand.

Alla versioner av bilen kan dra 2 ton på kroken.

7X_7-scaled 7X_6-scaled 7X_5-scaled
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Hög komfort i baksätet

L&B Home lånade 7X en regnig dag, cirka en timmes bilresa från Lissabon. Bilen är den topputrustade Prestige-modellen med alla tänkbara tillval, inklusive de mycket onödiga elektriska dörrarna och 21-tumsfälgar. Den gröna färgen, som bilen också finns i, är överlägset snyggast.

Invändigt är sätena i äkta läder och mittkonsolen domineras av en 16-tums pekskärm. Styrsystemet är Zeekrs eget och är varken sämre eller bättre än andra ”inga knappar, bara skärm”-system. Man vänjer sig snabbt vid det och det finns några väl valda genvägar för att stänga av körassistenter så att man inte ständigt blir avbruten. Det hela drivs av ett toppmodernt Qualcomm Snapdragon 8295-chip som ger en snabb svarstid. Något som inte var fallet med de fysiska knapparna för dörrar och fönster, som var förvirrande långsamma på att reagera och fick oss att känna att vi gjorde något fel. Med lite tur kommer detta att åtgärdas i mjukvaran innan bilarna släpps.

Läs också Exklusivt: Här är de nya bilarna från kinesiska GAC De nya modellerna från GAC är förnuftiga och riktar sig till den genomsnittliga, unga, prismedvetna köparen, snarare än att imponera med tekniska gimmicks och extrem design.

Taket är av glas och runtomkring finner man de förkromade högtalarna som utgör det gigantiska 2160 W-systemet. Givetvis finns trådlösa och trådbundna laddare samt Apple Carplay och Android Auto. Interiören är klassiskt uppbyggd med bra material och några fina designdetaljer som är uppskattade i en bil i den här prisklassen, men som inte sticker ut nämnvärt.

I baksätet blir man överraskad av komforten. Benutrymmet är oöverträffat för sin storlek och sätena kan till och med justeras (elektriskt) fram och tillbaka. I kombination med det stora glastaket känns bilen extremt rymlig. Massagesätena finns dock bara fram och erbjuder en bekväm resa i passagerarsätet, men de kan vara lite distraherande i förarsätet när man kör annat än motorväg. Det är dock mycket uppskattat att se massagesäten som ett tillval i en bil i den här prisklassen, vilket vanligtvis är reserverat för mycket dyrare modeller.

Bagageutrymmet är på 539 liter och bilens frunk rymmer 66 liter.

7X_10-scaled 7X_9-scaled 7X_8-scaled
<
>
Ljudsystemet dekorerar kupén. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Zeekrs eget ljudsystem

En annan lyxig detalj är Zeekrs egen ljudanläggning på 2 160 W, som finns som tillval i modellerna Long Range och Prestige. Det kommer inte som någon överraskning att det kan spela absurt högt. Trots den enorma effekten och inte mindre än 21 högtalarelement låter systemet inte lika detaljerat och engagerande som Dynaudio-systemen i konkurrenterna från BYD och Xpeng.

Det saknas inte subbas eller diskant, men mellanregistret är ganska tråkigt och det övergripande ljudet saknar känsla och nerv. Basen är kraftfull men tyvärr inte särskilt detaljerad. Jag skulle nog nöja mig med standardsystemet, som har 10 högtalarelement och en subwoofer, även om jag inte hade möjlighet att testa det på pressturen.

7X12-scaled 7X_11-scaled
<
>
Det fanns tid för såväl lite terrängkörning i regn som en tur i bergen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Köregenskaper

På portugisiska vägar är 7X en stabil och bekväm upplevelse. Luftfjädringen gör att även de 21-tumsfälgar som bilen är utrustad med känns bekväma på både motorväg och i stadsmiljö. Vindbruset ligger på en helt acceptabel nivå och det är svårt att hitta tecken på att byggkvaliteten inte är som den borde vara. Zeekr 7X kan mycket väl konkurrera med Volvo och Polestar när det gäller kvalitet.

På små, ojämna skogsvägar är bilens offroad-läge ett snabbt sätt att höja underredet och optimera bilens grepp för att ta sig fram. Zeekr 7X är inte avsedd som en seriös offroader, men en dedikerad offroad-knapp ger åtminstone en känsla av att man inte kommer att förstöra bilen om man behöver använda den lite hårt då och då.

Läs också Nyhet: MWC 2025: Xiaomi visar upp elbilen SU7 Ultra Xiaomi tillverkar inte bara mobiler och smartklockor. I Kina har teknikjätten sålt hundratusentals elbilar, och i Barcelona visade kineserna upp den nya eldrivna sportbilen SU7 Ultra för första gången i Europa.

Som många elbilar har toppmodellen en sportig framtoning. De 630 hästkrafterna talar för sig själva och accelerationen är ytterst tillfredsställande. Även om bilen kan pressas i kurvorna och ge ett leende på läpparna är det ingen sportbil. Den är alldeles för tung för det och känslan av ratten är för avlägsen. Å andra sidan är det en mycket säker upplevelse att pressa bilen på de små bergsvägarna. Den är trygg i sitt grepp och man är aldrig rädd för att tappa kontrollen, vilket gör att man vågar ge den lite extra gas (eller el?).

Bilen uppmuntrar inte till sportig körning och de goda köregenskaperna lämpar sig bäst för vardagskörning, där man kan göra precisa och snabba omkörningar utan att oroa sig.

Zeekr 7X kan lite av varje till ett förmånligt pris. Det finns inga uppenbara kompromisser och den har potential att bli en populär succé, särskilt om man tidigare har ratat elbilar på grund av långa laddningstider.

Zeekr säger att de vill vara ett företag som ger sina kunder mer än de är vana vid att få. Med Zeekr 7X förstår man vad de menar.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi kör Zeekr 7X med otroligt snabb laddning och överraskande pris!

Cykellampan samlar automatiskt in bevis

Hyundais strömlinjeformade Ioniq 6 i ny skepnad

"Oförstörbar" Cybertruck krossad på parkeringsplats

Acer Predator - med hjul

Ny teknologi tar över när GPS-signalen försvinner

BYD superladdning: Så snabb att du inte har tid med en korv

Drömmen om den talande bilen blir verklighet med Gemini Live

Här är VW:s eldrivna folkbil

Volvo ES90 högrest sedan rullar 700 km

Se Xiaomis vilda el-sportbil

Kias nya elbilar tar sikte på Tesla och Volkswagen